Τι θα μπορούσε να σημαίνει για το χρυσό μια αθέτηση χρέους των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές, μετά από μήνες αγνόησης του ορίου του χρέους, φαίνεται τώρα να παίρνουν στα σοβαρά την κάποτε αδιανόητη πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Το σημερινό μας άρθρο του FOCUS εξετάζει πως μια αθέτηση χρέους των ΗΠΑ θα επηρεάσει τον κόσμο και τι θα μπορούσαν να κάνουν οι επενδυτές για να προετοιμαστούν για αυτό.

us national debt

 

Εδώ είναι οι κύριες επιλογές:
Το όριο χρέους είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει εξουσιοδοτηθεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εάν δεν αυξηθούν ή ανασταλούν έως τις 18 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία.

Τι θα μπορούσε να κάνει μια αθέτηση στην οικονομία των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Moody's Analytics, ένα παρατεταμένο σενάριο αθέτησης θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε ύφεση:

Το ΑΕΠ θα μειωθεί σχεδόν κατά 4%
περίπου 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν
Το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 9%
το ξεπούλημα της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να διαγράψει τον πλούτο των νοικοκυριών, αξίας 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Τι θα μπορούσε να κάνει μια αθέτηση στην παγκόσμια οικονομία;

"Η αμερικανική αγορά ομολόγων είναι το παγκόσμιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν είναι στην πραγματικότητα χωρίς κίνδυνο, αλλά ότι μπορεί πραγματικά να χρεοκοπήσει, αυτό ουσιαστικά θα πυροδοτούσε μια βόμβα στη μέση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και αυτό θα να είναι εξαιρετικά δυνατό », Jacob Kirkegaard, Peterson Institute for International Economics.

Πώς θα μπορούσε μια αθέτηση των ΗΠΑ να επηρεάσει τον χρυσό;

Σύμφωνα με την Nicky Shiels, Head of Metals Strategy στο MKS PAMP GROUP,  υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για το χρυσό:

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 - Το χρέος των ΗΠΑ γίνεται «μη βιώσιμο» και ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ: η τιμή του χρυσού ανεβαίνει.

"Το βασικό είναι ότι η μη βιώσιμη πορεία του χρέους των ΗΠΑ είναι διαρθρωτικά ανοδική για τον χρυσό […] η τιμή του χρυσού που υποδηλώνεται ως μοντέλο θα πρέπει να είναι $ 4.070 εάν το χρέος των ΗΠΑ υπερβεί το 200% του ΑΕΠ (όπως αναμένεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έως το έτος 2050)".

ΣΕΝΑΡΙΟ 2 -το ανώτατο όριο αυξάνεται και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται: η τιμή του χρυσού κυμαίνεται πάνω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων.

«Μια απλή παλινδρόμηση, με το χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 101% (το 2024) βάζει τον χρυσό στα 1.850 δολάρια · με άλλα λόγια, ο χρυσός έχει ήδη τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και βραχυπρόθεσμη τροχιά χρέους των ΗΠΑ».

Ποια είναι η ουσία;

Αν και η Γερουσία κατάφερε να αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης, το ρολόι εξακολουθεί να χτυπά για τους νομοθέτες των ΗΠΑ να κάνουν τα πράγματα που πρέπει για να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο.

Και ό, τι κι αν συμβεί στις 18 Οκτωβρίου, η σημασία του χρυσού ως αποθήκη πλούτου και περιουσιακού στοιχείου φαίνεται να υποστηρίζεται από σενάρια εμπειρογνωμόνων που δείχνουν ότι μπορεί να διατηρήσει την αξία του ή ακόμη και να γνωρίσει μεγάλη αύξηση της τιμής του.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →