Θα αυξηθεί η τιμή του χρυσού το 2023;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ποιοι θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την τιμή του χρυσού τη νέα χρονιά; Ποιες είναι οι πιθανότητες να φτάσει ο χρυσός σε νέα ύψη; Εδώ είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το 2023.

Εν ριπή οφθαλμού, βρισκόμαστε στο 2023.

Γιορτάσαμε το νέο έτος με πυροτεχνήματα και πάρτι στο δρόμο για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του Covid, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και στη δουλειά.

Συμβολικά, ξεκινάμε τη χρονιά με προβλέψεις για την τιμή του χρυσού. Παρόλο που δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα για να μας πει πού ακριβώς θα πάει η τιμή, το να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε είναι πάντα χρήσιμο.

Ενώ θα δημοσιεύσουμε τη δική μας Πρόβλεψη για τα πολύτιμα μέταλλα για το 2023 πολύ σύντομα, έχουμε ήδη συναντήσει μερικές ενδιαφέρουσες προβλέψεις για την τιμή του χρυσού. Μερικές από αυτές είναι πολύ, πολύ bullish.🐂

Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: οποιεσδήποτε προβλέψεις για το 2023 είναι πιο αβέβαιες από ό,τι συνήθως
gold council


Δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη όλο το χάος που συνέβη το 2022. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει μια «σταθερή αλλά θετική» απόδοση για τον χρυσό το 2023.

«Στο μέλλον, η αλληλεπίδραση μεταξύ του πληθωρισμού και της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας θα είναι καθοριστική για τον καθορισμό των προοπτικών για το 2023 και της απόδοσης του χρυσού», αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην Προοπτική Χρυσού 2023.

Ακολουθούν μερικές από τις επιρροές που λέει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ότι μπορεί να είναι καλές για τον χρυσό φέτος:

  • Ήπια ύφεση και ασθενέστερα κέρδη: «Ο χρυσός θα μπορούσε να προσφέρει προστασία καθώς συνήθως τα πάει καλά κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αποφέροντας θετικές αποδόσεις στις πέντε από τις επτά τελευταίες υφέσεις».
  • Περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ: «Το δολάριο είναι πιθανό να πιεστεί, ιδιαίτερα καθώς επικρατεί πτώση του πληθωρισμού και βραδύτερη ανάπτυξη. Και μια κορύφωση του δολαρίου ήταν ιστορικά καλή για τον χρυσό, αποφέροντας θετικές αποδόσεις στο 80% των περιπτώσεων 12 μήνες μετά την κορύφωση».
  • Γεωπολιτικές εντάσεις: «Οι γεωπολιτικές εξάρσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις επενδύσεις σε χρυσό, όπως είδαμε στο 1ο τρίμηνο του 22ου έτους, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατευτούν από οποιαδήποτε περαιτέρω αναταραχή».
  • Αυξάνεται η ζήτηση των καταναλωτών για χρυσό στην Ευρώπη: «Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ράβδους χρυσού και νομίσματα είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές το 2023 καθώς οι μικροεπενδυτές – ειδικά στις γερμανικές αγορές – προσπαθούν να προστατεύσουν τον πλούτο τους. Ακόμη και μια μείωση του πληθωρισμού είναι απίθανο να ενθαρρύνει τη μείωση της ζήτησης, δεδομένων των υποκείμενων κινδύνων».

Εναλλακτικά, ο χρυσός μπορεί να μην τα πάει το ίδιο καλά εάν υπάρχει μια «ήπια προσγείωση» που αποφεύγει μια ύφεση που συνήθως ωφελεί περισσότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και η κρυπτογράφηση.

Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Τώρα, ήρθε η ώρα να τρελαθούμε λίγο. 🙂

Swiss Asia Capital: Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 4.000 δολάρια η ουγκιά το 2023

Swiss Asia Capital

Ακόμα κι αν αυτή η πρόβλεψη ακούγεται λίγο ακραία, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν την αγορά χρυσού να κάνει μια σημαντική κίνηση και να αυξάνεται κατά 10% ή και 20% φέτος.

💡 Η υψηλότερη τιμή χρυσού που καταγράφηκε ποτέ ήταν 2.053 δολάρια η ουγκιά στις 7 Αυγούστου 2020. Αυτή η αύξηση της τιμής οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική αβεβαιότητα στην καρδιά της πανδημίας COVID-19.
Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του χρυσού έφτασε σχεδόν σε νέο ρεκόρ, στα 2.022 δολάρια η ουγκιά, με τους επενδυτές να στρέφονται στον φυσικό χρυσό για προστασία εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων καθώς η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο της στην Ουκρανία.

Η τιμή του χρυσού σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 1.850 δολάρια η ουγκιά.

Σύμφωνα με τον Juerg Kiener, Chief Investment Officer της Swiss Asia Capital, η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή το 2023.

Ο Kiener εξηγεί μια τόσο μεγάλη αλλαγή τιμής από μια ήπια ύφεση που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πολλές χώρες τους επόμενους μήνες, η οποία θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους και να κάνουν τον χρυσό αμέσως πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και τις κεντρικές τράπεζες.

💡 Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους ράβδους και νομίσματα χρυσού το τρίτο τρίμηνο του 2022, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων το 2018.


«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση του χρυσού σε οποιοδήποτε νόμισμα είναι κάπου μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Δεν το έχετε πετύχει αυτό στην αγορά ομολόγων. Δεν το έχετε πετύχει αυτό στην αγορά μετοχών», είπε ο Kiener.

Saxo Bank: Η τιμή του χρυσού μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 67% από το τρέχον επίπεδό της των 1.800 δολαρίων η ουγκιά

Saxo Bank
Εδώ έρχεται μια άλλη απίστευτα ανοδική προσδοκία για χρυσό από τον Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank.

«Ο χρυσός διέρχεται από τη διπλή κορυφή κοντά στα 2.075 USD σαν να μην ήταν εκεί και φτάνει τουλάχιστον στα 3.000 USD το επόμενο έτος», γράφει ο Hansen στην έκθεσή του «Εξωφρενικές Προβλέψεις».

Κυρίως, στηρίζει την αύξηση της τιμής του χρυσού σε δύο παράγοντες:

  • Μια αυξανόμενη «νοοτροπία της πολεμικής οικονομίας»: «Το γεωπολιτικό σκηνικό μιας αυξανόμενης πολεμικής νοοτροπίας αυτοδυναμίας και η ελαχιστοποίηση των διαθεσίμων συναλλαγματικών διαθεσίμων, προτιμώντας τον χρυσό».
  • Χώρες που επενδύουν περισσότερο σε νέες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας: αυτές περιλαμβάνουν τις πηγές ενέργειας, την ενεργειακή μετάβαση και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Τέλος, όσον αφορά τις πιο ήπιες ανοδικές προσδοκίες για τον χρυσό, τόσο η Citi όσο και η UBS αναμένουν ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά το 2023.

Ανακεφαλαιώνοντας...

  • Φαίνεται ότι ο πτωτικός, αλλά ακόμα υψηλός πληθωρισμός και οι κινήσεις πολιτικής της Fed, θα είναι οι μεγαλύτεροι μοχλοί της τιμής του χρυσού το 2023.
  • Η πιθανότητα ύφεσης και διαρκών γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσαν επίσης να είναι σημαντικοί υποστηρικτές της τιμής του χρυσού.
  • Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς βλέπουν ότι ο χρυσός θα κινηθεί μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ άλλοι κάνουν μια λιγότερο ακραία πρόβλεψη των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →