Τα 7 κορυφαία παγκόσμια γεγονότα που επηρέασαν τις επενδύσεις σας το 2022

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το 2022 ήταν μια χρονιά εκπλήξεων και παγκόσμιων μετασχηματισμών. Τι αντίκτυπο είχαν αυτά τα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα στις επενδύσεις σας και τι υπάρχει για το 2023; Ρίξτε μια ματιά στη σύνοψή μας για το τέλος του έτους.

Μπορεί να ανατρέξουμε στο 2022 ως μια κομβική στιγμή στην ιστορία, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και εγκαινιάζει μια νέα.

Μεγάλοι πόλεμοι και πυρηνικές απειλές επέστρεψαν στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας τον ήδη υψηλό πληθωρισμό και ωθώντας πολλές χώρες σε ενεργειακή κρίση.

Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του κόσμου πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2022 λέγοντας ότι αν η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν ήδη σε ύφεση, σύντομα θα έπεφτε σε ύφεση.

Όλες αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ταράξει τον κόσμο των επενδύσεων, ωθώντας πολλούς να επανεξετάσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές.

Με το 2022 να πλησιάζει στο τέλος του, συγκεντρώσαμε τα επτά κορυφαία παγκόσμια γεγονότα της χρονιάς για να δούμε πώς επηρέασαν την παγκόσμια αγορά και τους φυσικούς επενδυτές χρυσού και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για το επόμενο έτος.

1. Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και αναγκάζοντας εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Χωρίς να διαφαίνεται κατάπαυση του πυρός, αυτός ο πόλεμος έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην Ουκρανία και είχε ορισμένες σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως οι παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

2. Επιστροφή του πληθωρισμού

Το 2022 ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη σε όλο τον κόσμο, ωθώντας πολλές κυβερνήσεις σε λειτουργία ελέγχου ζημιών.

Για να μειώσουν τις τιμές ρεκόρ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια αρκετές φορές το 2022, με περισσότερες αυξήσεις να αναμένονται σύντομα.

Τώρα, αυτή η θεραπεία για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να τον φέρει υπό έλεγχο, αλλά αυτή η ίδια θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ύφεση.

3. Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται

Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορεί να νικηθεί ο θερμός πληθωρισμός χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση;

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg τον Δεκέμβριο τοποθέτησαν τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το 2023 στο 70%, με τις προβλέψεις να φτάνουν λίγες μέρες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, οι χώρες της Ε.Ε. είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στις διαταραχές στην αγορά ενέργειας. Οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ασκώντας πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αυτές οι ανησυχητικές τάσεις έχουν οδηγήσει τους οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η ύφεση σε ολόκληρη την ΕΕ είναι κάπως αναπόφευκτη.

4. Η αναταραχή συγκλονίζει την οικονομία και την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου

Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς σε μόλις δύο μήνες και έχασε τον μακροβιότερο μονάρχη του.

Η Liz Truss, η οποία διαδέχθηκε τον Boris Johnson μετά από μια σειρά σκανδάλων, διήρκεσε μόλις 45 ημέρες (η συντομότερη θητεία οποιουδήποτε Βρετανού πρωθυπουργού στην ιστορία), κυρίως λόγω της επιθετικής της πολιτικής μείωσης των φόρων που οδήγησε την αξία της βρετανικής λίρας να πέσει κατακόρυφα.

Ο Rishi Sunak, ο πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ηγείται τώρα της χώρας που βρίσκεται σε μια σοβαρή κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%.

5. Η βιομηχανία κρυπτογράφησης βασανίζεται από σκάνδαλα

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης βρίσκεται σε μια καταστροφική πορεία προς το 2023.

Τον τελευταίο χρόνο, βασανίστηκε από σκάνδαλα, καταστροφικές καταρρεύσεις εταιρειών, πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και επενδυτές που φεύγουν από τη βιομηχανία προς ασφαλέστερα καταφύγια.

Εταιρείες όπως η BlockFi, η Celsius και η Terra είναι μόνο μερικές που έκλεισαν φέτος. Η κατάρρευση της FTX όμως είναι αυτή που χτύπησε βαρύτερα την αγορά κρυπτογράφησης. Αλλά κάποιοι προβλέπουν ότι το 2023 μπορεί να είναι η χρονιά μιας «μεγάλης επαναφοράς» για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

6. Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αυξάνονται

Η μαχητική απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο έδειξε πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Πέρα από αυτό, η απαγόρευση των εξαγωγών ημιαγωγών στην Κίνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πολιτικές κινήσεις του έτους που πολλοί αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο γεωπολιτικό σεισμό.

7. Ο Covid ηρεμεί

Τέλος, έρχονται μερικά καλά νέα για τη χρονιά.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του COVID, έχουμε γυρίσει σελίδα στην πρώτη παγκόσμια πανδημία εδώ και έναν αιώνα. Πολλές χώρες εγκατέλειψαν τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2020.

Εξαίρεση σε αυτή την τάση ήταν η Κίνα, η οποία ακολούθησε μια πολιτική μηδενικής ανοχής που πυροδότησε την οργή του κοινού και ένα κύμα διαμαρτυριών.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η Κίνα θα μπορούσε να δει πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους από COVID-19 το 2023.


Ποιο από αυτά τα γεγονότα επηρέασε περισσότερο τον χρυσό;

Για τον χρυσό, οι τρεις κύριες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του 2022 ήταν ο υψηλός παγκόσμιος πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

Η τιμή του χρυσού έφτασε στο νέο ιστορικό υψηλό των 2.070 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μόλις μια εβδομάδα η τιμή του χρυσού ανέβηκε έως και 10%!

⭐ «Ο καταλύτης του πολέμου πυροδότησε τιμές που κυμαίνονταν ικανοποιητικά στο εύρος των 1.800-1.900 δολαρίων και έφερε την προσοχή στον ρόλο του χρυσού τόσο ως γεωπολιτικός αντισταθμιστής όσο και ως αξιόπιστης αντιστάθμισης του πληθωρισμού».

Ωστόσο, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αργότερα μέσα στο έτος ενίσχυσαν το δολάριο ΗΠΑ, ασκώντας έτσι πίεση στην τιμή του χρυσού και αντισταθμίζοντας τα κέρδη από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο.

«Μια σειρά από υπερμεγέθους αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 bp, ένας γύρος «αυξήσεων» που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1980, οδήγησε σε υπερμεγέθη ισχυρές ανατιμήσεις τόσο στο δολάριο ΗΠΑ όσο και στα πραγματικά επιτόκια. Αυτές είναι και οι δύο βασικές μάκρο-κινητήριες δυνάμεις για τη συγκράτηση του χρυσού, και ως εκ τούτου, η μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό ήταν τελικά ένας μεγαλύτερος αντίθετος άνεμος που υπέρ-αντιστάθμισε τυχόν ανοδικά επιχειρήματα που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τον πληθωρισμό»

🤔 Λοιπόν, ποια είναι η πρόβλεψη για το 2023; Προφανώς, ο χρυσός μπορεί να ωφεληθεί από την εξασθένιση των ανησυχιών σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

«Συνολικά, με την κύρια προεξοχή (υπερμεγέθους αυξήσεις της Fed) να είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω από την αγορά το 2023 καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και η ανάπτυξη παραπαίει, παραμένουμε πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις τιμές του χρυσού, με μέση πρόβλεψη για το 2023 τα 1.880 $/oz.

Ποια είναι η ουσία;

Σίγουρα, το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλούς από εμάς. Καθώς ετοιμαζόμαστε για μια νέα αρχή, ακολουθούν ορισμένα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα του 2023:

  • Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία
  • Οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι πιθανό να πέσουν σε ύφεση
  • Επιπτώσεις του Covid, ειδικά στην Κίνα
  • Επιβράδυνση αλλά ακόμα υψηλός πληθωρισμός
  • Πιθανή μεγέθυνση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας

Όπως πάντα, θα παρακολουθούμε στενά τι θα συμβεί στη συνέχεια. Προς το παρόν, ας κάνουμε μια ευχή… 🌠


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →