Η τιμή του χρυσού σε παγκόσμια νομίσματα: Ανασκόπηση 2022

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός είχε μια ενδιαφέρουσα χρονιά, κινούμενος προς τα πάνω και προς τα κάτω κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Αλλά υπάρχει μια συχνά ξεχασμένη ανάλυση που είναι απαραίτητο να κοιτάξετε για να δείτε πραγματικά την απόδοση του χρυσού.

Ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης και η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δυνητικά σοβαρή ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια, επηρεάζοντας έτσι το δολάριο ΗΠΑ και τις τιμές των μετοχών.

Προφανώς, όλα αυτά επηρέασαν την τιμή του χρυσού, η οποία είχε μια αρκετά δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρυσός έχει κακή απόδοση σε όλα τα κύρια νομίσματα.

Ας ρίξουμε μια ματιά...


Τι συνέβη με την τιμή του χρυσού το 2022: μια σύντομη επισκόπηση

Όπως κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο, ο χρυσός γνώρισε κάποια σκαμπανεβάσματα φέτος.

Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν πάνω από τα 2.000 δολάρια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν προστασία από τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον πληθωρισμό.

Ο χρυσός και το φαινόμενο της Fed
Αλλά από τότε, ο χρυσός έχει χάσει μερικά από τα κέρδη του λόγω άλλων παραγόντων που ήρθαν στο παιχνίδι. Τους ονομάζουμε φαινόμενο Fed.

Όπως γνωρίζετε, οι κινήσεις πολιτικής της Fed είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού. Υπάρχει μια γενική πεποίθηση ότι η τιμή του χρυσού συνήθως αυξάνεται όταν πέφτουν τα επιτόκια και αντίστροφα.

Έτσι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ωθώντας το δολάριο ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των δύο δεκαετιών.

Χρυσός και το δολάριο ΗΠΑ
Τον Νοέμβριο, η αγορά χρυσού κέρδισε περισσότερο από 7%. Αυτό προκλήθηκε κυρίως από την πτώση της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ και την προσδοκία ότι η Fed θα επιβραδύνει τελικά τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Τώρα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της τιμής του χρυσού και του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η άνοδος και η πτώση της αξίας του δολαρίου μπορεί να επηρεάσει την τιμή του χρυσού.

💡Η σχέση μεταξύ χρυσού και δολαρίου ΗΠΑ
Κατά κανόνα, όταν η αξία του δολαρίου αυξάνεται σε σχέση με άλλα νομίσματα παγκοσμίως, η τιμή του χρυσού τείνει να μειώνεται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρυσός γίνεται πιο ακριβός για επενδυτές εκτός ΗΠΑ.

Αντίθετα, καθώς η αξία του δολαρίου ΗΠΑ μειώνεται, ο χρυσός τείνει να ανατιμάται καθώς γίνεται φθηνότερος σε άλλα νομίσματα.

Δεδομένου ότι πολλοί μη Αμερικανοί επενδυτές μετρούν τον χρυσό στα τοπικά τους νομίσματα, είναι καιρός να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην απόδοση του χρυσού και στα άλλα σημαντικά νομίσματα.

Ιδού λοιπόν …

Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί (κυρίως) στα κύρια νομίσματα τα τελευταία 20 χρόνια


Ας ρίξουμε μια βαθύτερη βουτιά στην εξερεύνηση της απόδοσης του χρυσού στα κύρια νομίσματα του κόσμου.

Καθώς η τιμή και η αξία του χρυσού κυμαίνονται, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την απόδοσή του στο τοπικό σας νόμισμα, ειδικά αν διατηρείτε το χρυσό ως μια μορφή αποταμίευσης.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:

The Price of Gold in Global Currencies

Ο πίνακας δείχνει την απόδοση του χρυσού στα κύρια νομίσματα του κόσμου τα τελευταία 22 χρόνια. Όπως μπορείτε να δείτε, ο χρυσός μπορεί να αυξάνεται ή να πέφτει σε διαφορετικά νομίσματα ταυτόχρονα.

Τώρα, μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δεδομένου ότι ο χρυσός συνήθως εκφράζεται σε δολάρια, μπορεί να είναι εύκολο να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η τιμή του συμπεριφέρεται διαφορετικά σε διαφορετικά νομίσματα.

Για παράδειγμα, κοιτάξτε την τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ το 2022 και θα δείτε ότι μειώθηκε κατά 3,3%, οπότε φαίνεται ότι ο χρυσός τα πήγε άσχημα φέτος. Αλλά αν κοιτάξετε τον μέσο όρο του 2022 σε όλα τα νομίσματα, ο χρυσός είναι στην πραγματικότητα αυξημένος κατά 5,2% φέτος. Επιπλέον, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 5,7% σε ευρώ, 8,5% σε βρετανικές λίρες και 16% στο γιεν Ιαπωνίας.

Και αν κοιτάξετε τη συνολική απόδοση του χρυσού τα τελευταία 22 χρόνια, θα δείτε ότι η τιμή του έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 9,2% σε όλα τα κύρια νομίσματα. Έτσι, για να έχετε μια καλύτερη εικόνα της απόδοσης του χρυσού, θυμηθείτε να συγκρίνετε πάντα την τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ και το δικό μας νόμισμα το €.

💡Στη σελίδα μας μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις τιμές χρυσού, αργυρού, πλατίνας και παλλάδιου σε EUR.

Οπότε, ανακεφαλαιώνοντας...  
Η τιμή του χρυσού ποικίλλει ανάλογα με το νόμισμα στο οποίο μετριέται.
Η τιμή του χρυσού αντανακλά τόσο την εγγενή του αξία όσο και τη σχετική ισχύ του νομίσματος στο οποίο διαπραγματεύεται.
Εάν η τιμή του χρυσού μειώθηκε στο δολάριο ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι έκανε το ίδιο πράγμα στο τοπικό μας νόμισμα.
Η διατήρηση χρυσού ως μέρος των αποταμιεύσεών σας μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας και οικονομική ασφάλεια, ειδικά τώρα που ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η ύφεση είναι μια μεγάλη πιθανότητα.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →