Συμβουλές πλοήγησης στη μεταβλητότητα του Χρηματιστηρίου

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με την επικείμενη ύφεση, το 2022 θα παραμείνει πιθανότατα ένα τρενάκι για τα χρηματιστήρια. Τώρα ίσως είναι η ώρα να εξισορροπήσετε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας και να εστιάσετε στους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους. Ας δούμε πώς.

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τα χρηματιστήρια.

Το 2022, η αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία μετριέται εξετάζοντας πόσο συχνά οι μετοχές κινούνται περισσότερο από 1%, σε κάθε περίπτωση, μέσα σε μια μέρα, συνέβη στο 90% των περιπτώσεων!

Η τελευταία φορά που η αγορά ήταν τόσο ασταθής ήταν το 2008 — κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τι προκαλεί αυτή την αστάθεια; Και το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Ας ξεπακετάρουμε....

Τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στα χρηματιστήρια;
Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2022 ήταν μια αρκετά ταραχώδης χρονιά για το χρηματιστήριο, τουλάχιστον.

Όπως το θέτει ο στρατηγικός αναλυτής του LPL Financial Portfolio George Smith:

«Τα χρηματιστήρια φέτος έμοιαζαν με τρενάκι του λούνα παρκ, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι ήταν ένα από τις πιο σκληρές και ασταθής χρονιές που έχουν καταγραφεί».

Σύμφωνα με τον Smith, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στο πράσινο μόλις το 45% των περιπτώσεων φέτος - το χαμηλότερο από το 2002.

🤔 Και ποιες είναι οι προβλέψεις για τον υπόλοιπο χρόνο, θα ρωτήσετε; Η Morgan Stanley αναμένει ότι ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει ακόμη 17%-27% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2022.

Γιατί υπάρχει αστάθεια στο χρηματιστήριο;
Μπορείτε να ευχαριστήσετε τους συνήθεις ενόχους μας: τον υψηλό πληθωρισμό και την ανταπόκριση της Fed σε αυτόν.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ελέγξει τον πληθωρισμό, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς αρκετές φορές το 2022. Καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχιζε να αυξάνει τα επιτόκια και ο δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε να αυξάνεται, οι επενδυτές ανησυχούσαν για μια αναπόφευκτη ύφεση.

Εκτός από αυτό, υπήρξαν στενώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες απέτρεψαν πολλούς επενδυτές από το να αγοράσουν ριψοκίνδυνα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, πλήττοντας τις αποτιμήσεις των χρηματιστηρίων.

Έτσι, εάν έχετε μετοχές ή σκοπεύετε να επενδύσετε στα χρηματιστήρια, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε τώρα για να αντιμετωπίσετε την καταιγίδα.

Σε μια bear market, εξισορροπήστε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας
Ή, με άλλα λόγια, ελέγξτε την ανοχή σας στον κίνδυνο.

Η αστάθεια του χρηματιστηρίου μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή εάν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό σας περιέχει μόνο έναν τύπο περιουσιακών στοιχείων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαφοροποίηση των επενδύσεών σας είναι τόσο σημαντική.

Σε μια bear market, οι επενδυτικές σας απώλειες θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σοβαρές εάν επενδύσετε σε διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές τείνουν να μετατοπίζουν μέρος των χρημάτων τους από περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε ασφαλέστερα, όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Ακολουθεί ένα πρόσφατο παράδειγμα: οι μετοχές υποχώρησαν ενώ ο χρυσός ανέβηκε ως αντίδραση στο σχόλιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που κατηγορούσε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι, κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς και των γεωπολιτικών εντάσεων, τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης τείνουν να μειώνονται, ενώ ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα συνήθως ανεβαίνουν:

 • Κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 1973, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 87% σε 16 μήνες, ενώ ο δείκτης S&P 500 μειώθηκε κατά 13%.
 • Κατά την κρίση του 2007-2008, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 16% σε 18 μήνες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε βουτιά 37%.
 • Πιο πρόσφατα, η τιμή του χρυσού έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Το 2022, ο χρυσός παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και του bitcoin. Γι' αυτό η τακτική επένδυση σε χρυσό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον πλούτο σας με την πάροδο του χρόνου.

Εστιάστε στους μακροπρόθεσμους στόχους σας
Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζετε οικονομικούς στόχους για τον εαυτό σας που θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να επιτύχετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

 • Εξοφλήστε το χρέος σας, αν έχετε.
 • Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας.
 • Εξοικονομήστε χρήματα για εξόφληση δανεισμού.
 • Επενδύστε σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα. Με την τρέχουσα αστάθεια της αγοράς, η αγορά χρυσού ως μια λύση εξοικονόμησης θα μπορούσε να σας ωφελήσει στο μέλλον.
Ένας άλλος μακροπρόθεσμος στόχος θα μπορούσε να είναι να ξεκινήσετε τη διαφοροποίηση των εσόδων σας:

 • Ξεκινήστε μια δευτερεύουσα επιχείρηση που σας εμπνέει. Εάν έχετε ένα χόμπι όπως η δημιουργία έργων τέχνης ή ζαχαροπλαστικής ή η πώληση vintage ρούχων, εάν σκέφτεστε να ανοίξετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή εάν έχετε μια καλή επιχειρηματική ιδέα που ίσως αξίζει να εξερευνήσετε, η έναρξη μιας δευτερεύουσας επιχείρησης μπορεί να είναι ένας τρόπος να  προσθέστε μια νέα ροή εσόδων στο χαρτοφυλάκιό σας.
 • Εκπαιδευτείτε σε έναν άσχετο κλάδο. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ένα ευρύτερο φάσμα μελλοντικών προοπτικών, ειδικά εάν έχετε στο μυαλό σας μια εφεδρική καριέρα.
Πλοήγηση στη μεταβλητότητα του χρηματιστηρίου: συνοψίζουμε
Ο δείκτης S&P 500 είχε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο έκτοτε από το 1970, χάνοντας σχεδόν 21% το πρώτο εξάμηνο. Έκλεισε επίσης στο πράσινο μόνο το 45% των ημερών φέτος - το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002.

Αλλά, καλά νέα! Ποτέ δεν είναι αργά για να προστατεύσετε τον πλούτο σας. Δείτε πώς να προετοιμάσετε:

 • Εξισορροπήστε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας μετατοπίζοντας ορισμένες από τις επενδύσεις σας από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε ασφαλέστερα.
 • Εστιάστε στους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους εξοικονομώντας και δημιουργώντας νέες ροές εσόδων.
💡Ο χρυσός πληροί και τα δύο κριτήρια. Είναι ένα ιστορικά λιγότερο ασταθές περιουσιακό στοιχείο σε σύγκριση με τις μετοχές, το οποίο τείνει επίσης να είναι ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Για αυτόν τον λόγο, η δημιουργία των αποταμιεύσεών σας σε χρυσό θα μπορούσε να ωφελήσει εσάς και την οικογένειά σας στο μέλλον.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →