Ενεργειακή κρίση της Ευρώπης: Πώς να προετοιμαστείτε για το χειμώνα;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της στα τελευταία 50 χρόνια. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις αποταμιεύσεις σας. Δείτε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Αγκαλιάστε τη νέα πραγματικότητα: ντους στο πόδι, περιορισμένη χρήση φούρνου, χωρίς σιδέρωμα…

Αυτά και άλλα μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλοί Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα.❄️

Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται τώρα να ξοδεύουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την Έρευνα της Goldman Sachs, μια τυπική ευρωπαϊκή οικογένεια θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λογαριασμούς ενέργειας 500 ευρώ το μήνα μέχρι τις αρχές του 2023, αυξημένοι κατά 200% από το 2021!

💡Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε:

  • Γιατί αυξάνεται το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη
  • Τι σημαίνει η ενεργειακή κρίση για την οικονομία
  • Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αποταμιεύσεις σας

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Τιμές ενέργειας στην Ευρώπη: τι συμβαίνει;
Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση «eat-or-heat» στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν αρχίσει να διαταράσσουν τις ζωές των ανθρώπων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο στις 3.549 λίρες κατά μέσο όρο. Το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και τα οικιακά καύσιμα οχημάτων θα κοστίσουν στους Βρετανούς περίπου το 10% του εισοδήματος των νοικοκυριών τους αυτό το χειμώνα, διπλάσιο από ό,τι το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς επίσημων στοιχείων του Carbon Brief.

Οι λογαριασμοί ενέργειας της μέσης ιταλικής οικογένειας έχουν αυξηθεί στο 5% των συνολικών δαπανών του νοικοκυριού, από 3,5% το 2019. Στη Γερμανία, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν από το 2021.

🤔 Οι αριθμοί λένε μια μεγάλη ιστορία, σωστά;…

Προφανώς, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι πιο σοβαρή από αυτές της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Η ιρανική επανάσταση του 1979 και το εμπάργκο πετρελαίου προκάλεσαν μπλακ άουτ και μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων στη Δύση, αλλά η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη όσο σήμερα.

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω γράφημα:

        europe gas prices
Διάγραμμα που δείχνει πώς αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά στις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, ο ΟΟΣΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια των ενεργειακών κρίσεων της δεκαετίας του 1970, του 1980 και του 2000. (Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας)


Όπως μπορείτε να δείτε, οι τιμές του φυσικού αερίου στις περισσότερες κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες στις αρχές του 2022 ξεπέρασαν την κορύφωση των προηγούμενων κρίσεων στις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Και υπάρχουν φόβοι ότι τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα.

Τι προκάλεσε λοιπόν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη;
Ως επί το πλείστον, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί για τρεις λόγους: τον απόηχο της πανδημίας Covid-19 (τον θυμάστε ακόμα;🙃), τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακραία ξηρασία.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάθε ένα:

Covid-19: Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να ανεβαίνουν πέρυσι καθώς οι χώρες άνοιξαν ξανά από τα lockdown πανδημίας, προκαλώντας παγκόσμια άνοδο της ζήτησης. Οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορούσαν να αυξηθούν αρκετά γρήγορα για να καλύψουν αυτή τη νέα ζήτηση, οδηγώντας έτσι τις τιμές σε άνοδο.

Διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ρωσικά αντίποινα έπνιξαν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο θερμαίνει κτίρια και τροφοδοτεί γεννήτριες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως είπε ο Klaus Muller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας: «Ο Πούτιν έχει παίξει τα πάντα μέχρι το τέλος. Έτσι, κάθε περικοπή στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μας έφερε άλματα τιμών. Αυτό είναι το τίμημα αυτού του πολέμου».

Ξηρασία: Εβδομάδες ξηρασίας αυτό το καλοκαίρι έφεραν τους μεγάλους ποταμούς σε όλη την Ευρώπη στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και χρόνια, περιορίζοντας την ποσότητα νερού του ποταμού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ενέργειας και υπονομεύοντας τον εφοδιασμό με άνθρακα στις γεννήτριες. Όλα είναι άσχημα για τις τιμές της ενέργειας.

💡Το ξέρατε ότι πλωτές οδοί όπως ο Ρήνος χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά άνθρακα σε γερμανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Και τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια βασίζονται σε ποτάμια για να κρυώσουν.
Εάν η υδροηλεκτρική ενέργεια, ο άνθρακας και η πυρηνική παραγωγή μειωθούν, το μόνο που έχει απομείνει στην Ευρώπη είναι ή αιολική και ηλιακή ενέργεια, που εξαρτώνται και οι δύο από τις καιρικές συνθήκες. Και φυσικά το φυσικό αέριο.

Έτσι, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid, η συμπίεση του φυσικού αερίου της Ρωσίας και η ξηρασία είναι μεταξύ των βασικών αιτιών πίσω από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν νέα αποθέματα ενέργειας και να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.

Η ενεργειακή κρίση θα έχει ορισμένες σημαντικές επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία.

Πώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επηρεάζει την οικονομία;
Αυτή η ενεργειακή κρίση δεν επηρεάζει απλώς τους λογαριασμούς ενέργειας και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Επίσης, διαχέεται σε προμήθειες τροφίμων και ποτών, αυξάνοντας την έλλειψη προσφοράς και στέλνοντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Στην Ευρωζώνη, η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ: τον Αύγουστο έφτασε στο 9,1%.

Εκτός από το φυσικό αέριο, η βενζίνη ήταν ο βασικός μοχλός του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες και δεν φαίνεται ότι υπάρχει ανακούφιση ακόμη καθ' οδόν, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

💡Ποιος είναι ο ρόλος της ενέργειας στον πληθωρισμό;
Ας πάρουμε το Η.Β. ως παράδειγμα. Το 2021, η συμβολή της ενέργειας στον συνολικό πληθωρισμό ήταν περίπου 1,5%. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περίπου κατά 97%, με αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρισμού να αυξηθούν κατά 54%. Αυτό ώθησε τη συμβολή της ενέργειας στον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,9% το 2022.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 18% το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, λένε οικονομολόγοι.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει σε διψήφια επίπεδα το φθινόπωρο λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι:

«Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου προκαλεί ένα νέο σοβαρό πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και το υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες […] θα επιδεινώσουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της χρηματοοικονομικής εταιρείας Berenberg.

Τι σημαίνει ο πληθωρισμός για τις αποταμιεύσεις σας;
Εάν κρατάτε τα χρήματά σας σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, σημαίνει ουσιαστικά ένα πράγμα:

Ο πληθωρισμός θα κάνει τα χρήματά σας να αξίζουν λιγότερο με την πάροδο του χρόνου, εάν είναι υψηλότερος από το επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου σας.

Λύση: Μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιες από τις αποταμιεύσεις σας σε περιουσιακά στοιχεία που θα διατηρήσουν την αξία τους και δεν θα υποτιμηθούν με τον καιρό.

Όπως λέει ο Warren Buffett: «Αν έχετε μια ουγκιά χρυσού για την αιωνιότητα, θα έχετε ακόμα μια ουγκιά στο τέλος της».

Αν και μπορεί να το εννοούσε αυτό ως αστείο, για εμάς, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του χρυσού σε σύγκριση με τις τραπεζικές αποταμιεύσεις. 😉

Η Ευρώπη θα μπορούσε να μπει σε ύφεση εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί
Μια ύφεση στην Ευρώπη είναι μια άλλη πιθανή συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό. Ή τουλάχιστον αυτό λένε οι αναλυτές της BlackRock.

"Η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζουμε από τον Μάρτιο. Η κρίση έχει επιδεινωθεί από τότε καθώς η Ρωσία έχει σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου", προειδοποίησαν αναλυτές, επικαλούμενοι την επ' αόριστον διακοπή λειτουργίας του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1.

Προφανώς, οι ηγέτες της Ε.Ε. πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν την ύφεση εάν συμφωνήσουν σε αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ένα τέτοιο μέτρο ήταν όταν η ΕΚΤ εξέδωσε την πρώτη της αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες τον Αύγουστο για να ελέγξει τις τιμές. Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναγνωρίζει πώς θα συντρίψει περαιτέρω τη δραστηριότητα προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, κατά την άποψή μας. " είπε η BlackRock.

💡Τι σημαίνει η ύφεση για τις αποταμιεύσεις σας;
Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, η οικονομία επιβραδύνεται και οι επιχειρήσεις μπαίνουν συχνά σε κατάσταση επιβίωσης, με αποτέλεσμα περικοπές κόστους και απολύσεις. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε να ξοδέψετε τις αποταμιεύσεις σας νωρίτερα από ό,τι περιμένατε.
Λύση: ξεκινήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, εξοφλήστε τα χρέη σας ή επενδύστε σε περιουσιακά στοιχεία ανθεκτικά στην ύφεση, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα του Δημοσίου.

Ποια είναι λοιπόν η ουσία;
Η Ευρώπη βιώνει τώρα τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της στα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συμπίεση της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που αυξάνουν το ενεργειακό σας κόστος. Επιπλέον, οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ευρώπη σε σοβαρή ύφεση.

Παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τις αποταμιεύσεις σας.

Εδώ είναι μερικά:

  • Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας και μειώστε τα περιττά έξοδα διαβίωσης
  • Συνεχίστε να αυξάνετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας
  • Ξεκινήστε να χτίζετε τις οικονομίες σας σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα

Στο τέλος, εάν τα οικονομικά σας είναι καλά προστατευμένα, η ενεργειακή κρίση και η οικονομική ύφεση δεν είναι τόσο τρομακτικές όσο φαίνονται.🤓


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →