Επενδύσεις: 4 συμβουλές για να αποφύγετε τις συναισθηματικές επενδύσεις

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Πώς μπορούν οι διαφορετικές συναισθηματικές προκαταλήψεις να επηρεάσουν τις επενδυτικές σας αποφάσεις και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σύμφωνα με μια μελέτη για το MagnifyMoney, το 66% των επενδυτών έχει μετανιώσει για παρορμητικές ή συναισθηματικές επενδύσεις.

Και για το 58% των επενδυτών, το χαρτοφυλάκιό τους αποδίδει πραγματικά καλύτερα όταν αφαιρούν με επιτυχία τα συναισθήματα από την εξίσωση, αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις…

Οι επενδύσεις είναι γεμάτες με λανθασμένες συνήθειες σκέψης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κακές αποφάσεις και ενδεχομένως να μειώσουν τις αποδόσεις.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τις 4 πιο επικίνδυνες συμπεριφορικές προκαταλήψεις και δίνουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να τις αφαιρέσετε από τη λήψη επενδυτικών σας αποφάσεων.

Ας αρχίσουμε.

Τι είναι προκατάληψη, με απλά λόγια;
Προκατάληψη είναι η αντίληψή μας για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα, ακόμη και όταν δεν είναι αλήθεια.

Με άλλα λόγια, προκατάληψη είναι όταν υποθέτουμε κάτι με βάση τις εμπειρίες ή τις πεποιθήσεις μας. Για παράδειγμα, οι λάτρεις των σπορ μπορεί να ισχυριστούν ότι οι ομάδες της πόλης τους είναι οι καλύτερες, ανεξάρτητα από το πόσο καλές είναι στην πραγματικότητα.

Για πολλούς ανθρώπους, η επένδυση (και η αποταμίευση) λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με μια σειρά από διαφορετικές προκαταλήψεις.

Θα εξετάσουμε τις πιο συνηθισμένες και θα εξηγήσουμε πώς να τις αποφύγετε για να σας βοηθήσουμε να λάβετε αμερόληπτες επενδυτικές αποφάσεις.

Επενδυτικές προκαταλήψεις: ποιες είναι αυτές;
Η επένδυση περιλαμβάνει πολλά βήματα, από τη συλλογή δεδομένων έως την αξιολόγηση των επενδυτικών επιλογών σας και την αγορά και πώληση αυτών των επενδύσεων.

Με τη σημερινή υπερφόρτωση πληροφοριών, είναι εύκολο να πέσετε σε ψυχολογικές παγίδες και να παραβλέψετε ορισμένες σημαντικές πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν την επενδυτική σας απόφαση.

Αλλά μην ανησυχείτε! Μπορείτε εύκολα να αποφύγετε αυτές τις παγίδες εάν μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε, να τις κατανοείτε και να τις ξεπερνάτε. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.🤓

Έτσι, οι πιο συνηθισμένες προκαταλήψεις των επενδυτών είναι …

  • Συναισθηματική επένδυση: Προκατάληψη αγκύρωσης ή επιβεβαίωσης

Όπως λένε, οι πρώτες εντυπώσεις δύσκολα κλονίζονται.

Η μεροληψία επιβεβαίωσης μας κάνει να αναζητούμε πληροφορίες που ταιριάζουν με τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας και να απορρίπτουμε πληροφορίες που δεν ταιριάζουν.

Αυτό σημαίνει απλώς ότι οι επενδυτές με προκατάληψη επιβεβαίωσης είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν μόνο σε πληροφορίες που ενισχύουν τη γνώμη τους για μια συγκεκριμένη επένδυση.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές μπορεί να μένουν με μια μετοχή της εταιρείας σε πτώση πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, μόνο και μόνο επειδή ερμηνεύουν θετικά κάθε είδηση ​​για την εταιρεία, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι μια καλή επένδυση.

Ως αποτέλεσμα, η μεροληψία επιβεβαίωσης μπορεί να κάνει την επενδυτική μας συμπεριφορά παράλογη. Εξάγοντας λανθασμένα συμπεράσματα βάσει εσφαλμένων συλλογισμών, ενδέχεται να λάβουμε ανεπιθύμητες επενδυτικές αποφάσεις.

Πώς να λύσετε την προκατάληψη επιβεβαίωσης;

Πρώτον, να γνωρίζετε τον κίνδυνο της μεροληψίας επιβεβαίωσης και να αναγνωρίσετε ότι μπορεί να θολώσει την κρίση σας. Δεύτερον, αναζητήστε ενεργά και κατανοήστε πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σας.

Όπως είπε κάποτε ο Charlie Munger, Αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και ο στενότερος συνεργάτης του Warren Buffett: «Η ταχεία καταστροφή των ιδεών σας όταν είναι η κατάλληλη στιγμή είναι μια από τις πιο πολύτιμες ιδιότητες που μπορείτε να αποκτήσετε. Πρέπει να αναγκάσετε τον εαυτό σας να εξετάσει τα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά».


  • Συναισθηματική επένδυση: Προκατάληψη αποστροφής απώλειας

Το να χάσεις πραγματικά πονάει.

Ψυχολογικά, ο πόνος της απώλειας είναι πολύ πιο ισχυρός από την ευχαρίστηση του να κερδίσεις. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι συχνά προτιμούν να μην χάσουν 50€ παρά να βρουν 50€.

Έτσι, για να αποφευχθούν οι απώλειες, ένας επενδυτής θα μπορούσε να κρατήσει ένα χαμένο περιουσιακό στοιχείο για πάρα πολύ καιρό, ελπίζοντας ότι τελικά θα το ανατρέψει.

Μια τέτοια επενδυτική στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάληψη υπερβολικού κινδύνου, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στο δρόμο.

Πώς να λύσετε την προκατάληψη αποστροφής για την απώλεια;

Μπορείτε να αποφύγετε την προκατάληψη της αποστροφής της απώλειας, μη εμπλακείτε πολύ συναισθηματικά στις επενδύσεις σας. Πολλοί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις επενδύσεις είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Επομένως, εάν το μόνο πράγμα που σας εμποδίζει να πουλήσετε μια επένδυση είναι η απώλεια που έχει κάνει, ίσως είναι καιρός να πουλήσετε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές μπορεί να είναι καλύτερο να αποδεχτείτε μια απώλεια, ειδικά όταν επενδύετε σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις όπως μετοχές και κρυπτονομίσματα. Στη συνέχεια, μπορείτε πάντα να μετακινήσετε τα κεφάλαια σε ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές, όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.😉


  • Συναισθηματική επένδυση: Αφηγηματική Μεροληψία

Οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες. Και αυτό είναι το νόημα της αφηγηματικής προκατάληψης.

Αυτή η μεροληψία αναφέρεται στην τάση των ανθρώπων να ερμηνεύουν τις πληροφορίες ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης, ασχέτως για το αν τα γεγονότα το υποστηρίζουν πράγματι.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές μπορεί να προτιμούν να κάνουν επενδύσεις με τις οποίες μπορούν να συνδεθούν μέσω μιας αξέχαστης ή εμπνευσμένης ιστορίας.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα δύο παραδείγματα:

  1. Μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας με υποτονική ανάπτυξη πωλήσεων που μειώθηκε κατά 40% και έχασε κέρδη για έξι συνεχόμενα τρίμηνα.
  2. Μια ταλαιπωρημένη εταιρεία που κατασκευάζει εργαλεία σχεδίασης επόμενης γενιάς μόλις προσέλαβε έναν χαρισματικό Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Warren Musk, ο οποίος σύμφωνα με το Bloomberg υποσχόταν μια γρήγορη ανάκαμψη για την εταιρεία και δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις και να ανανεώσει τις πωλήσεις.

Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά μόλις διαβάσατε δύο περιγραφές της ίδιας ακριβώς  εταιρείας. Βλέπετε τι διαφορά κάνει στην πραγματικότητα μια καλή αφήγηση;

Η σωστή αφήγηση μπορεί να δελεάσει τους επενδυτές να αγοράσουν μια μετοχή, συχνά σε υψηλές τιμές. 

Πώς να λύσετε την αφηγηματική προκατάληψη;

Όταν ερευνάτε τις επενδύσεις σας, δεν πρέπει να αγνοείτε εντελώς την ιστορία πίσω από αυτές, αλλά να αναζητάτε πληροφορίες που την υποστηρίζουν ή την αντικρούουν.

Με άλλα λόγια, αναλύστε αντικειμενικές πληροφορίες που αποδεικνύουν ή διαψεύδουν την επενδυτική αφήγηση με την οποία αντιμετωπίζετε.

  • Συναισθηματική επένδυση: Προκατάληψη υπερβολικής αυτοπεποίθησης

"Είμαι καλύτερος από εσένα." — Κάθε ήπια επιτυχημένος επενδυτής.

Η μεροληψία υπερβολικής αυτοπεποίθησης είναι η τάση ενός ατόμου να υπερεκτιμά τις ικανότητές του. Μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον μέσο όρο ή έμπειροι επενδυτές.

Στις επενδύσεις, η μεροληψία υπερβολικής εμπιστοσύνης συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να υπερεκτιμούν την κατανόηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ή συγκεκριμένων τύπων επενδύσεων, αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιτυχείς προσπάθειες να χρονομετρήσετε την αγορά ή να κάνετε ριψοκίνδυνες επενδύσεις χωρίς να γνωρίζετε το επίπεδο ανοχής κινδύνου.

Πώς να λύσετε την προκατάληψη της υπερβολικής αυτοπεποίθησης;

Η μεροληψία υπερβολικής εμπιστοσύνης μπορεί να αποφευχθεί εάν είστε ρεαλιστές σχετικά με την αγορά και τις ικανότητές σας ως επενδυτής. Μπορείτε να μελετήσετε ειδήσεις, γραφήματα και άλλο υλικό που έχετε στη διάθεσή σας, ενώ παράλληλα να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τις επενδυτικές σας δεξιότητες.

Μερικές φορές, αντί να προσπαθείτε να χρονομετρήσετε την αγορά, ακολουθώντας μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική DCA μπορεί να είναι η καλύτερη επενδυτική επιλογή για εσάς.

Λοιπόν, πώς αποφεύγετε την επενδυτική μεροληψία;
Είναι στη φύση του ανθρώπου να είναι προκατειλημμένος για κάτι, και οι επενδύσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Λάβετε λοιπόν πάντα υπόψη σας ότι οι επενδυτικές σας αποφάσεις, όσο διαφωτισμένες και αν φαίνονται, μπορούν να επηρεαστούν από συναισθηματικές προκαταλήψεις όπως:

  • Προκατάληψη αγκύρωσης ή επιβεβαίωσης: αναζήτηση πληροφοριών που ενισχύουν τις απόψεις σας για μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Προκατάληψη αποστροφής για απώλειες: προτιμά την αποφυγή ζημιών από την επίτευξη ισοδύναμου κέρδους.
  • Αφηγηματική προκατάληψη: ερμηνεία πληροφοριών ως μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας, ακόμα κι αν τα γεγονότα δεν υποστηρίζουν την πλήρη ιστορία.
  • Προκατάληψη υπερβολικής εμπιστοσύνης: έχετε την τάση να υπερεκτιμάτε τις ικανότητες και τις γνώσεις σας για την αγορά.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις προκαταλήψεις αν ξέρετε πώς να τις αποφύγετε.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι οι προκαταλήψεις μπορούν να βλάψουν την κρίση σας.

Το δεύτερο βήμα είναι να αναλάβετε δράση: να κάνετε ενδελεχή έρευνα, να είστε περίεργοι και να αμφισβητήσετε τις δικές σας πεποιθήσεις.

Έτσι θα ξέρετε ότι παίρνετε μια απόφαση που βασίζεται σε γεγονότα και αναλύσεις αντί να σκέφτεστε με προκατάληψη.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές περισσότερες επενδυτικές προκαταλήψεις εκεί έξω και θα καλύψουμε μερικές από αυτές στο μέλλον 😉, αλλά αν καταφέρετε να ελέγξετε αυτές τις τέσσερις βασικές, θα τα πάτε καλύτερα από τους περισσότερους (συναισθηματικούς) επενδυτές!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →