Μπορεί ένα σκάφος να ανεβάσει τον πληθωρισμό;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Την περασμένη εβδομάδα, ένα πλοίο κόλλησε στα στενά του Σουέζ.

             suez channel blocked

Και αυτό το πλοίο είναι τώρα ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το που βρίσκεται πραγματικά το παγκόσμιο οικονομικό μας σύστημά.

 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, είδαμε κυβερνήσεις να δημιουργούν κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια.

 

Οι αναλυτές φοβούνται όλο και περισσότερο τον πιθανό πληθωρισμό.

 

Αλλά προφανώς, κάτι τόσο μικρό όσο ένα σκάφος έχει τη δυνατότητα να είναι η τελευταία πτώση του κουβά για τον πληθωρισμό.

 

Επί μία εβδομάδα σχεδόν, εμπόδιζε εμπορεύματα αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διέρχονται καθημερινά από το κανάλι, επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου, αύξησε τους ναύλους μεταφοράς εμπορευμάτων και άρχισε να επηρεάζει σοβαρά την ήδη τεταμένη διαδικασία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

 

Με την κρίση Covid-19 να προκαλεί ήδη διαταραχές στις λιμενικές επιχειρήσεις, και με το παγκόσμιο κλειδώμα να ωθεί τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε εισαγόμενα αγαθά, με τους ελέγχους τόνωσης, το κόστος των καταναλωτικών αγαθών θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται.

 

Παρόλο που σημειώθηκε πρόοδος σήμερα και το σκάφος αποσυνδέθηκε, εάν αυτός ο αποκλεισμός των καναλιών είχε διαρκέσει πολύ περισσότερο, θα μπορούσε να προκαλέσει "σημαντικές διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, αύξηση των τιμών των ναύλων, αύξηση των ενεργειακών αγαθών και αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού", είχε προειδοποιήσει η JPMorgan .

 

Ενώ τελικά φαίνεται να το αποφεύγουμε, αναρωτιόμαστε...

 

Εάν ένα μόνο σκάφος μπορεί να διακινδυνεύσει την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού σε λίγες μέρες, πόσο μακριά είμαστε από την επόμενη μεγάλη κρίση


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →