Έρχεται υψηλότερος πληθωρισμός - Πως να προετοιμαστείτε!

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Πολλά πράγματα που αγοράζουμε είναι ήδη πιο ακριβά - βενζίνη, υπολογιστές, αυτοκίνητα και σπίτια. Και οι τιμές δεν θα κρυώσουν σύντομα, καθώς οι κατασκευαστές αναφέρουν ελλείψεις πρώτων υλών… το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τριπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο… και πολλά διαγράμματα τιμών εμπορευμάτων μοιάζουν με το γράφημα του Bitcoin.

 

Οι επενδυτές το λαμβάνουν επίσης υπόψη τους… τα μέτρα για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, οι αναζητήσεις στην Google για τον «πληθωρισμό» βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της Google και ορισμένοι εξέχοντες αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις.

 

Φαίνεται σαφές ότι πρόκειται να εισέλθουμε σε μια νέα «εποχή πληθωρισμού».

 

Εάν συμβαίνει αυτό, πώς προετοιμάζει κάποιος τα οικονομικά του; Πόσο κακό θα μπορούσε να γίνει; Και δεν θα τον διατηρήσει υπό έλεγχο η Fed;

 

Αυτό το άρθρο καλύπτει πέντε σενάρια πληθωρισμού που πρόκειται να υλοποιηθούν. Όλα βασίζονται στην ιστορία και θα επηρεάσουν άμεσα τόσο το πορτοφόλι όσο και το χαρτοφυλάκιό σας.

 

Δείτε αν αυτά τα μηνύματα από την ιστορία, σας βοηθούν να προετοιμαστείτε για την επόμενη εποχή του μέγα-πληθωρισμού…

 

Σενάριο πληθωρισμού # 1: Ο υψηλότερος πληθωρισμός είναι σχεδόν εγγυημένος

Η πρώτη πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ήδη ένα υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των καταναλωτών. Δεν αναφερόμαστε στην αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων ή στην αύξηση της αλυσίδας εφοδιασμού - αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο…

 

Η ιστορία δείχνει ότι τα υπερβολικά 1- χρέη και 2- τα ελλείμματα προκαλούν τον πληθωρισμό.

 

Η Carmen Reinhart και ο Kenneth Rogoff έδειξαν στο ολοκληρωμένο βιβλίο τους, «This Time is Different», ότι… «Τα επίπεδα χρέους άνω του 90% του ΑΕΠ συνδέονται με σημαντικά αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού».

Όταν μελετούσαν συγκεκριμένα την ιστορία των ΗΠΑ, το παρατήρησαν: «Όταν τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ πληρούσαν ή ξεπέρασαν το 90% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε περίπου 6%, έναντι του 0,5% έως 2,5% όταν ο λόγος ήταν κάτω από το 90%.»

Πλησιάζουν λοιπόν οι ΗΠΑ αυτό το επίπεδο 90%;

 

Δημόσιο χρέος των ΗΠΑ / Ποσοστό του ΑΕΠ

 public debt-gdp  

Στο τέλος του 2020 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία), το ομοσπονδιακό χρέος κατέγραψε 127,3% του ΑΕΠ. Ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό στη σύγχρονη ιστορία.

 

Με άλλα λόγια, το χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 90% που δείχνει η έρευνα, ότι τελικά οδηγεί σε πληθωρισμό.

 

Η δεύτερη περιεκτική μελέτη προέρχεται από τον Peter Bernholz, ο οποίος θεωρείται ευρέως ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τη σχέση μεταξύ των δαπανών ελλείμματος και του υπερπληθωρισμού. Στο βιβλίο του Νομισματικά καθεστώτα και πληθωρισμός, καταλήγει:

 

 "Ο υπερπληθωρισμός προκαλείται από τα δημοσιονομικά ελλείμματα."

 Λοιπόν, πώς φαίνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τώρα;

 

Ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ: Μεγαλύτερο στην ιστορία

us deficit

Το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο στην καταγεγραμμένη ιστορία. Είναι περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου της Μεγάλης Ύφεσης.

 

Αυτές οι μελέτες παρέχουν σαφείς και άμεσες ενδείξεις ότι πρέπει να αναμένουμε υψηλότερο πληθωρισμό τιμών. Έχουμε ικανοποιήσει και τα δύο κριτήρια για σημαντική αύξηση των τιμών καταναλωτή. Η αποφυγή μιας μέτριας έως σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού στην τρέχουσα νομισματική και φορολογική μας κατάσταση θα ήταν ιστορική πρώτη.

 

Σενάριο πληθωρισμού # 2: Ο πληθωρισμός μπορεί να αναφλεγεί ξαφνικά

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υπερθερμανθεί γρήγορα. Και μόλις αρχίσει να βράζει, είναι δύσκολο να συγκρατηθεί.

 

Αυτό βασίζεται επίσης στην ιστορία. Και σίγουρα δεν περιορίζεται σε κάποια κακοδιαχειριζόμενη χώρα τρίτου κόσμου - πληθωριστικά σοκ έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ πολλές φορές.

 

Η έρευνα από την Amity Shlaes, συγγραφέα με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, επισημαίνει πολλά παραδείγματα από τα τελευταία 100 χρόνια, όταν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε σε ανησυχητικά επίπεδα. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι αυτές οι πληθωριστικές αυξήσεις σημειώθηκαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

 

Δείτε πόσο αυξήθηκε ο ρυθμός πληθωρισμού κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

 

Τεράστια αύξηση του πληθωρισμού μέσα σε δύο χρόνια

 inflation spikes

Τον περασμένο αιώνα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε δραματικά και γρήγορα σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις…

 

H Shlaes λέει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 1% το 1915. Μέσα σε δύο χρόνια, αυξήθηκε στο 17%. Αναφέρει ότι αυτή η δραματική αύξηση των τιμών ήταν επειδή το Υπουργείο Οικονομικών «ξόδεψε σαν τρελό στον πόλεμο, δημιουργώντας χρήματα για να πληρώσει…»

Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού το 1945 ήταν 2%, αλλά αυξήθηκε στο 14% μέσα σε μόλις 24 μήνες, 7 φορές αύξηση.

Ο ΔΤΚ ήταν 3,2% το 1972 και έφτασε το 11% έως το 1974. Ακόμη χειρότερα, συνέχισε να σημειώνει υψηλότερη πορεία στη δεκαετία, κορυφώνοντας το 14,7% τον Απρίλιο του 1980, σε περίπου 5 φορές αύξηση.

 

Αυτό που μας λέει αυτή η έρευνα είναι αυτό:

 

Υπάρχει ξεκάθαρη ιστορική προτεραιότητα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί ξαφνικά και γρήγορα να κινείται εκτός ελέγχου. Θα ήταν επομένως επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος.

Ας εφαρμόσουμε αυτές τις ιστορικές αυξήσεις στο σήμερα και ας δούμε τι συντελεστή πληθωρισμού πιθανότατα θα έχουμε σε δύο χρόνια από τώρα με βάση την πρόσφατη ανάγνωση του ΔΤΚ 1,7%.

 

Προβολές πληθωρισμού με βάση προηγούμενες αυξήσεις

INFLATION PROJECTIONSΑν ταιριάξαμε με το ποσοστό του 1917, ο πληθωρισμός το 2023 θα έφτανε στο επιβλητικό 28,9%. Η αύξηση του 1947 θα μας οδηγήσει στο 11,9%. Το ποσοστό του 1974 θα μας ωθούσε στο 6,0%.

 

Η άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι κάποια θεωρία που δεν μπορεί να εξελιχθεί. Αργά ή γρήγορα θα μπορούσαμε εύκολα να πέσουμε θύματα μιας γρήγορης και τρομαχτικής μείωσης της αγοραστικής μας δύναμης.

 

Σενάριο πληθωρισμού # 3: Οι περισσότεροι επενδυτές δεν έχουν εμπειρία με αυτό

Η τελευταία φορά που διογκώσαμε τον πληθωρισμό ήταν η δεκαετία του 1970 και αρχές του 1980. Η μέση ηλικία ενός διαχειριστή αντιστάθμισης σήμερα είναι 51 ετών, επομένως δεν έχουν εμπειρία αντιμετώπισης ενός αυξανόμενου πληθωρισμού.

 

Είναι μάλλον δίκαιο να πούμε ότι οι περισσότεροι επενδυτές σήμερα δεν γνωρίζουν πώς είναι ο πληθωρισμός σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Και πόσο καλά θα το χειριζόταν το πλήθος του Robinhood;

 

Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι προετοιμασμένοι για αυτό είτε οικονομικά ή συναισθηματικά.

 

Αλλά δεν θα παρέμβει η  Fed αν αρχίσει να κινείται ψηλότερα;

 

Όχι. Θέλουν υψηλότερο πληθωρισμό. Η αντίδρασή τους σε μια ανάγνωση πάνω από 2% θα είναι, "Ζήτω, οι πολιτικές μας λειτουργούν!"

 

Ανακοίνωσαν τη νέα πολιτική για τον πληθωρισμό τον περασμένο Αύγουστο - και την έχουν ενισχύσει πολλές φορές από τότε - ότι όχι μόνο θα ανεχθούν τον υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά θα επιδιώξουν ενεργά ένα ποσοστό πάνω από το στόχο του 2%.

 

Με άλλα λόγια, ο στόχος τους, τουλάχιστον αρχικά, δεν θα είναι να τον μειώσουν. Θα μείνετε με τις δικές σας λύσεις.

 

Πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές και οι επενδυτές σε όλα αυτά; Δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν έχουν αντιμετωπίσει αυξανόμενο πληθωρισμό εδώ και πολύ καιρό, θα είναι απρόσεκτοι. Ο πανικός είναι επίσης άλλη μια ξεχωριστή πιθανότητα.

 

Ας δούμε πιθανές λύσεις…

 

Σενάριο πληθωρισμού # 4: Είναι οι μετοχές, τα αποθέματα, τα ακίνητα ή τα εμπορεύματα καλή αντιστάθμιση;

Η συμβατική σοφία λέει ότι αυτές οι επενδύσεις μπορούν να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως δυνητικοί αντισταθμιστικοί παράγοντες ως προς το πληθωρισμό για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους.

 

Αλλά δεν μιλάμε για τι να είχαμε αγοράσει εδώ και δεκαετίες - θέλουμε να μάθουμε τι να αγοράσουμε τώρα, στην αιχμή του άλματος στο κόστος ζωής.

 

Θα λειτουργήσουν αυτή τη φορά;

investments vs inflation

Δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί όλα, είναι απίθανο να παράσχουν το επίπεδο προστασίας από τον πληθωρισμό που μπορεί να προσέφεραν στο παρελθόν.

 

Και φυσικά τα ομόλογα είναι φρικτές επενδύσεις σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού, καθώς οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τα ποσοστά του πληθωρισμού.

 

Κανένα από αυτά δεν φαίνεται να προσφέρει την  ιδανική λύση αυτή τη στιγμή.

 

Ποια είναι λοιπόν η Ν.1 επένδυση για προστασία από τον πληθωρισμό;

 

Πραγματικότητα πληθωρισμού # 5: Ο χρυσός είναι καλός, το ασήμι είναι καλύτερο

Ενώ άλλες επενδύσεις μπορεί και να λειτουργήσουν, αυτές οι δύο είναι αποδεδειγμένες.

 

Ως νομισματικά μέταλλα, ο χρυσός και ο ασήμι ανταποκρίνονται άμεσα σε νομισματικά ζητήματα. Και ο πληθωρισμός είναι σίγουρα ένα νομισματικό ζήτημα, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερες νομισματικές μονάδες για να διατηρήσουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο.

 

Ο χρυσός είναι μια εξαιρετική αντιστάθμιση σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού - αλλά το ασήμι αποδίδει καλύτερα.

 

Αυτές είναι οι δύο μεγαλύτερες διαδρομές του ασημιού στη σύγχρονη ιστορία. Κοιτάξτε το κοινό θέμα.

                        gold silver vs inflation 

Η τιμή του αργύρου αυξήθηκε πάνω από δέκα φορές κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Και αυξήθηκε τέσσερις φορές όταν οι επενδυτές φοβόταν ότι θα υπήρχε πληθωρισμός από όλες τις προσπάθειες QE.

 

Το ασήμι ανταποκρίθηκε άμεσα στον υψηλότερο πληθωρισμό, ακόμη και κατά την ύφεση, τη μείωση της βιομηχανικής ζήτησης και την αδυναμία του χρηματιστηρίου. Ακόμη και μόνο ο φόβος του πληθωρισμού έσυρε τους επενδυτές.

 

Νομίζουμε ότι οι επενδυτές θα το αναζητήσουν ξανά όταν ο αναφερόμενος πληθωρισμός αρχίσει μια σοβαρή άνοδο.

 

Δεν προσποιούμαστε ότι γνωρίζουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά εάν αυτά τα στοιχεία σας κάνουν να πιστεύετε ότι πρέπει να προετοιμαστείτε και για τον πληθωρισμό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ποσότητα χρυσού και αργύρου για να αντέξετε.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →