Μήπως η FED κινείται πολύ αργά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με την πρόσφατη άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τις ταραγμένες αγορές ομολόγων, οι επενδυτές ελπίζουν σε οποιαδήποτε ένδειξη δράσης από την FED για να ηρεμήσουν οι αγορές και να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Όμως, στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη, ο Jerome Powell, πρόεδρος της FED, κράτησε μια μάλλον αισιόδοξη στάση, στέλνοντας τις αγορές σε μια πώληση που είδε τον Nasdaq να διαγράφει τα κέρδη του για το έτος και να φτάνει την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εώς το 1,61%.

Ενώ ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι περίμενε ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα προκαλούσε μια αύξηση του πληθωρισμού, το βλέπει ακόμη ως μία προσωρινή άνοδο.

Ο πρόεδρος της FED πρόσθεσε ότι θα περίμενε μια «άτακτη κατάσταση» στις αγορές και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προτού αναλάβει  πραγματική δράση.

Τελικά δεν είπε πολλά για την ανακούφιση των φόβων ότι η FED κινείται πολύ αργά για να αντισταθμίσει αυτό που θεωρείται ως μια πολύ πραγματική αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

 

Inflation-Expectations

Η άνοδος των τιμών των βασικών προϊόντων αποτελεί ισχυρό δείκτη για τον ερχόμενο πληθωρισμό, ενώ η ακραία εκτύπωση χρημάτων είναι ο άλλος.

Συνδυάστε το με το νέο πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Γερουσία των ΗΠΑ, μαζί με τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, και οι κλίμακες φαίνεται να κινούνται αργά υπέρ του υψηλότερου πληθωρισμού στο εγγύς μέλλον.

Εάν διατηρηθεί ο συνεχής πληθωρισμός, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η τρέχον χαμηλή τιμή αγοράς 10 μηνών για το χρυσό θα ωθήσει τους επενδυτές σε ένα νέο ράλι της τιμής του χρυσού πάνω απο τα 2000 $.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →