Manual αντιμετώπισης ενός κραχ για επενδυτές πολύτιμων μετάλλων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Όταν εξετάζουμε το θέμα της συντριβής του χρηματιστηρίου, η # 1 ερώτηση που λαμβάνουμε από επενδυτές χρυσού και αργύρου είναι αυτή: δεν θα συντριβούν ο χρυσός και το ασήμι μαζί με τις αγορές ; Και αν ναι, πρέπει να πουλήσω τώρα τα νομίσματα και τις ράβδους μου και να τα ξαναγοράσω μετά τη διόρθωση;

Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια συντριβή και δεν προσποιούμαστε ότι γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα, αλλά ας δούμε τους καλύτερους τρόπους για τους επενδυτές χρυσού και αργύρου για το πως μπορούν να προετοιμαστούν για αυτήν την πιθανότητα.

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι να κάνετε αυτήν την ερώτηση…

Πρέπει οι επενδυτές χρυσού και αργύρου να φοβούνται τη συντριβή του χρηματιστηρίου;

Η καλύτερη ένδειξη που έχουμε για το πώς μπορεί να αποδώσει ο χρυσός και το ασήμι στην επόμενη συντριβή είναι η απόδοσή τους σε παρελθόντες διορθώσεις των χρηματιστηρίων.

Εδώ είναι οι εννέα μεγαλύτερες διορθώσεις  του S&P 500 από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και πώς αντέδρασαν ο χρυσός και το ασήμι σε κάθε μία από αυτές. Τα πράσινα κουτιά σημαίνουν ότι αυξήθηκαν, τα κίτρινα σημαίνουν ότι έπεσαν αλλά λιγότερο από τις μετοχές, και τα κόκκινα σημαίνει ότι έπεσαν περισσότερο από τις μετοχές.

 s&p crashes vs gold

Κατά μέσο όρο, ο χρυσός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των κρίσεων στο χρηματιστήριο. Δύο φορές έπεσε αλλά λιγότερο από τις μετοχές, και μόνο μία φορά έπεσε περισσότερο από τις μετοχές, αν και αυτό έγινε αμέσως μετά τη μεγαλύτερη φούσκα του χρυσού στην ιστορία.

Ο χρυσός ανέβηκε ακόμη και στη μεγαλύτερη συντριβή των μετοχών: τη πτώση του 56% που διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και κατά τη διάρκεια της απότομης πτώσης τον περασμένο Μάρτιο, όπου οι μετοχές μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, ο χρυσός μειώθηκε λιγότερο από 5%.

Η ιστορία λοιπόν δείχνει ότι κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι ο χρυσός δεν θα πέσει μαζί με μια πτώση του χρηματιστηρίου - το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί πολύ πιο συχνά.

Το ασήμι, από την άλλη πλευρά, δεν τα πήγε πολύ καλά. Στην πραγματικότητα, το ασήμι αυξήθηκε μόνο σε μία από τις μεγάλες διορθώσεις του S&P και ήταν ουσιαστικά επίπεδο σε μια άλλη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υψηλής βιομηχανικής χρήσης του αργύρου (περίπου το 55% της συνολικής προσφοράς) και ότι οι πωλήσεις στο χρηματιστήριο συνδέονται συνήθως με μια φτωχή ή επιδεινούμενη οικονομία.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι το ασήμι έπεσε λιγότερο από το S&P σε όλες εκτός από τη συντριβή του, το 1980.

Το μήνυμα που μας δίνει λοιπόν η ιστορία είναι αυτό:

Ο χρυσός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των πτώσεων του χρηματιστηρίου περισσότερο από ότι έχει πέσει. Το ασήμι συνήθως δεν αυξάνεται, αλλά κατά μέσο όρο έχει μειωθεί λιγότερο από τις μετοχές.

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που ίσως θέλετε να κρατήσετε το μέταλλο είναι αυτό…

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ!!!!

Υπάρχουν πολλά μεγάλα οφέλη για τον φυσικό χρυσό και το ασήμι, και ένα από αυτά είναι ότι δεν σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με άλλες επενδύσεις.

Με άλλα λόγια, όταν το ένα ανεβαίνει, το άλλο τείνει να κατεβαίνει.

Αυτό έχει νόημα όταν το σκέφτεστε. Οι μετοχές επωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα, ενώ ο χρυσός επωφελείται από την οικονομική δυσχέρεια και την κρίση. Εάν η χρηματιστηριακή αγορά πέσει, ο φόβος είναι συνήθως υψηλός και οι επενδυτές συνήθως αναζητούν το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Εάν πουλήσετε τα αποθέματα σας εν αναμονή μιας συντριβής, θα μπορούσατε κάλλιστα να χάσετε μια από τις καλύτερες ασπίδες σας ενάντια σε αυτήν τη συντριβή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρυσός θα αυξάνεται αυτόματα με κάθε πτώση του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, στις μεγαλύτερες συντριβές, η ιστορία λέει ότι ο χρυσός είναι πιο πιθανό να αναζητηθεί ως ασφαλές καταφύγιο.

Μια τελευταία σκέψη… 

Μια κοινή απογοήτευση των αγοραστών μας είναι ότι όταν πέφτουν οι τιμές των μετάλλων, η τιμή αγοράς δεν είναι πάντα τόσο χαμηλή όσο περιμένουνε.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση τείνει να ανεβαίνει όταν οι τιμές spot μειώνονται - και αυτό αυξάνει τα ασφάλιστρα υψηλότερα. Έτσι, ακόμη και αν οι τιμές είναι χαμηλότερες, η συνολική εξοικονόμηση ενδέχεται να μην είναι τόσο σημαντική, ειδικά σε δημοφιλή προϊόντα.

Και όπως ίσως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε, το ίδιο συνέβη πέρυσι. Στην πραγματικότητα, τα ασφάλιστρα δεν έχουν ακόμη εξομαλυνθεί τόσο πολύ. Εάν έρθει τώρα μια διόρθωση, πιθανότατα θα ερχόταν ακόμα μια αύξηση της ζήτησης - και μια περαιτέρω αύξηση των ασφαλίστρων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η πώληση σε χρυσό και ασήμι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση - και τόσο υψηλότερο είναι το ασφάλιστρο.

Τι κάνουμε λοιπόν ;!

Πώς μπορεί ο επενδυτής χρυσού και αργύρου να προετοιμαστεί για μια συντριβή του χρηματιστηρίου;

Υπάρχουν τρεις επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε.

Κρατήστε. Με άλλα λόγια, μην πουλάτε εν αναμονή μιας συντριβής στο χρηματιστήριο.

Δημιουργήστε μετρητά. Η πώληση του χρυσού και του αργύρου είναι πάντα δυνατή, ακόμη και χωρίς πτώση στο χρηματιστήριο.

Υπάρχει μια ακόμη λύση…

Μέσο κόστος κτήσης. Λάβετε την πληρωμή σας στο τέλος του μήνα; Βάλτε λίγα χρήματα από το μισθό σας σε πραγματικά χρήματα κάθε ημέρα πληρωμής. Η αυτόματη αγορά όταν πληρώνεστε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις ουγκιές σας και να ανησυχείτε λιγότερο για την τιμή.

Ο μέσος όρος κτήσης είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική. Αποφεύγει το χρονοδιάγραμμα «κακής τύχης» - εάν αγοράσετε όλο το χαρτοφυλάκειο ταυτόχρονα και η τιμή πέσει, είστε κολλημένοι. Αλλά αν αγοράσετε σε δόσεις, θα επωφεληθείτε αυτόματα από τις αρνητικές διακυμάνσεις.

Πότε θα καταρρεύσει το Χρηματιστήριο;

Κανείς δεν ξέρει αυτή την απάντηση. Η Fed και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν εξαιρετικά φιλικοί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη και τίποτα δεν ανεβαίνει για πάντα.

Ίσως ισχύει η σοφία του Περικλή εδώ: «Το κλειδί δεν είναι να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά να προετοιμαστούμε για αυτό».

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε μπορεί να έρθει ένα ατύχημα ή πόσο μεγάλο μπορεί να είναι, επομένως η καλύτερη στρατηγική είναι απλώς να προετοιμαστείτε. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει στις προετοιμασίες σας.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →