Μαζική εκτύπωση χρημάτων: Τι σημαίνει για το χρυσό;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Σε προηγούμενα άρθρα στη στήλη του FOCUS, εξετάσαμε τους παράγοντες που δείχνουν ότι η ανοδική δυναμική για το χρυσό ενισχύεται: υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός, χαμηλότερες αποδόσεις, πτώση του bitcoin.

 

Υπάρχει ένας ακόμα πολύ σημαντικός οδηγός για τους ταύρους του χρυσού που δείχνει σημάδια σημαντικής υποστήριξης για την ορμή του: το ρεκόρ εκτύπωσης χρημάτων.

 

Το παρασκήνιο

 

Τους τελευταίους 18 μήνες, οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν χρήματα με ρυθμό ρεκόρ για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Ως αποτέλεσμα, αυτό έχει αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη των χαρτονομισμάτων.

 

Ρίξτε μια ματιά στο γράφημα προσφοράς χρήματος M2* παρακάτω: από τον Ιανουάριο του 2020, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει σχεδόν το 25% όλων των δολαρίων ΗΠΑ σε κυκλοφορία.

 

Αυτό προσεγγίζει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια που προστέθηκαν από τον αέρα στην οικονομία σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

 

  • Το M2 είναι μια προσεκτική μέτρηση της προσφοράς χρήματος που περιλαμβάνει μετρητά, ελέγχους καταθέσεων και εγγύς χρήματα που μετατρέπονται εύκολα σε μετρητά (για παράδειγμα περιουσιακά στοιχεία όπως οι αποταμιεύσεις).

 

M2 MONEY SUPPLY

 

Γιατί η ακραία εκτύπωση χρημάτων οδηγεί το χρυσό;

 

Η εκτύπωση χρημάτων τείνει να υποτιμήσει ένα νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός ή τα χρήματά σας στην τράπεζα, ενώ εξακολουθούν να δείχνουν το ίδιο ποσό, θα αρχίσουν να χάνουν αξία με την πάροδο του χρόνου.

 

Επομένως, όταν ένα χαρτονόμισμα αρχίζει να χάνει την αξία του, οι επενδυτές συνήθως αναζητούν εναλλακτική αποθήκη αξίας για να προστατεύσουν τον πλούτο τους και να στραφούν σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, επειδή ιστορικά αντιστέκονται καλύτερα σε αυτούς τους τύπους κινδύνων.

 

Πράγματι, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που μπορούν να εκτυπωθούν ανεξέλεγκτα από το κράτος, ο φυσικός χρυσός δεν μπορεί να εκτυπωθεί ή να δημιουργηθεί από λεπτό αέρα, γεγονός που του δίνει μια φυσική και εγγενή αξία.

 

Μην χάσετε το επόμενο άρθρο του FOCUS για να μάθετε για έναν άλλο ισχυρό δείκτη που δείχνει την ανοδική δυναμική του χρυσού: την αναλογία του χρυσού προς τον S&P500.

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →