Κάπως έτσι μοιάζει ο υπερπληθωρισμός

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο δυτικός κόσμος γενικά, και φυσικά εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε την τύχη (μέχρι στιγμής...) να ζούμε σε μια «σχετικά» σταθερή οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας το EUR ως εθνικό νόμισμα, οπότε είναι δύσκολο να θυμόμαστε πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ριζική αποσύνθεση ενός νομίσματος.

 

Παρόλα ταύτα, όχι μακριά απο εμάς αλλά δίπλα μας, η γειτονική μας χώρα Τουρκία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα χρήσιμο παράδειγμα. Ο παρακάτω πίνακας αντιπροσωπεύει την ισοτιμία μιας ουγκιάς χρυσού σε σχέση με τη τούρκικη λίρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας (2001-2021).


 

 

                        turkish lira vs gold

 

Όπως μπορείτε να δείτε, η τάση άρχισε να εξελίσεται αργά αλλά γρήγορα έγινε εκθετική και σε λίγα μόνο χρόνια, η αξία του νομίσματος έναντι του χρυσού εξανεμίστηκε.

 

Τον 21ο αιώνα, και ιδιαίτερα από την αρχή της πανδημίας COVID-19, οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, εκτυπώνουν χρήματα με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς.

 

Η σημερινή παγκοσμιοποίημενη οικονομία, δεν είναι πολύ διαφορετική από τη οικονομία της γειτονικής χώρας, κουβαλώντας πολλές από τις ίδιες παθογένεις, οπότε αυτή τη φορά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μοιάζουν οι οικονομίες μας, μόλις κάτσει η σκόνη της άκρατης νομισματικής χαλάρωσης.


 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →