Η γιορτή για την Ημέρα Ορκομωσίας δεν είναι για τον Biden - Είναι για το ασήμι!

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

 

Είτε σας αρέσει είτε όχι, ο Δημοκρατικός υπερήλικας πολιτικός Τζο Μπάιντεν, δίνει σήμερα, τον προεδρικό όρκο της θητείας του. Όμως, ενώ αυτή είναι η επίσημη γιορτή ορκομωσίας ενός νέου προέδρου, η πραγματική γιορτή θα έπρεπε να είναι για το πιο αγαπημένο μας μέταλλο, το πιο ευέλικτο και ζωτικό μέταλλο για τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Φυσικα μιλάμε για το ασήμι. Οι πολιτικές του νέου Προέδρου θα ωφελήσουν τη ζήτηση, τόσο τη βιομηχανική όσο και τη νομισματική.

 

Ακολουθεί μια μέσο-μακροπρόθεσμη θεμελιώδη ανάλυση για το ασήμι σε άμεση σχέση με το “ασημένιο” σχέδιο του Μπάιντεν. Ενώ ο ακριβής προϋπολογισμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα για το τι να περιμένουμε από τα σχέδια οικονομικής τόνωσης του Μπάιντεν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η προηγούμενη πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, είναι η γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και ο αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής Bernie Sanders είναι ο πρόεδρος του προϋπολογισμού.

 

             silver demand

 

Πρώτα έρχεται το σχέδιο «Διάσωση» και τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο «Ανάκτησης», όπου η εστίασή του στην καθαρή ενέργεια και τις υποδομές θα δώσει ένα άλμα στη ζήτηση αργύρου. Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις, αυτά που θέλει να κάνει η διοίκηση του Μπάιντεν, αλλά και η Ευρώπη με τα δικά της “πράσινα σχέδια”, θα απαιτήσουν μια ολοένα αυξανόμενη ποσότητα αργύρου. Σπρώχνοντας την αγορά προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μαντέψτε ποιοι είναι οι τύποι οχημάτων που χρησιμοποιούν περισσότερο ασήμι; Το μέσο όχημα κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) χρησιμοποιεί περίπου 15-28 γραμμάρια αργύρου ανά όχημα. Αλλά ένα ηλεκτρικό όχημα (EV) χρησιμοποιεί 25-50 γραμμάρια αργύρου ανά όχημα. Έτσι, η κατασκευή ενός EV απαιτεί σχεδόν διπλάσιο ασήμι. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν μεγάλη διαφορά, αλλά το Ινστιτούτο αργύρου εκτιμά ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θα αυξήσει τη ζήτηση έως και 90 εκατομμύρια ουγκιές ετησίως έως το 2025. Γιατί υπάρχει περισσότερο ασήμι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Επειδή το ασήμι έχει ανώτερες ηλεκτρικές ιδιότητες, είναι ιδανικό για τα διάφορα εξαρτήματα που χρησιμοποιούν τα EV, περισσότερο από τα συμβατικά οχήματα εσωτερικής καύσης, όπως οι μπαταρίες. Ακόμα ζήτηση θα προκύψει από την ανάπτυξη εκατομμυρίων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με σχεδόν κάθε βοηθητική υπηρεσία αυτοκινήτων να απαιτεί ασήμι, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών φόρτισης.

 

Η ενεργειακή αναβάθμιση εκατομμύριων κτιρίων για να είναι πιο αποδοτικά, αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια. Η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν εκπέμπει άνθρακα, αλλά τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούν πολύ ασήμι. Στην πραγματικότητα, τα φωτοβολταικά είναι ήδη το μεγαλύτερο συστατικό της βιομηχανικής ζήτησης για ασήμι και σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο απο αυτό. Η ποσότητα αργύρου που χρησιμοποιείται στα ηλιακά πάνελ μπορεί να ποικίλει, αλλά ένας μέσος όρος είναι περίπου τα δύο τρίτα της ουγκιάς. Η χρήση της ηλιακής ενέργειας - και επομένως η ζήτηση αργύρου - σίγουρα θα περιλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες του Biden για καθαρή ενέργεια. Όμως η μεγάλη αύξηση θα προέλθει διότι το κόστος είναι μικρότερο και μπορεί να εγκατασταθεί γρηγορότερα από τις περισσότερες άλλες πηγές ενέργειας. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τις χώρες του δεύτερου και του τρίτου κόσμου. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία βρίσκονται σε καλό δρόμο για να υλοποιήσουν μια σημαντική αύξηση της ηλιακής παραγωγής ενέργειας των χωρών τους. Προσθέστε όλα αυτά και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030. Το Ινστιτούτο αργύρου λέει ότι η βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα χρησιμοποιήσει 98 εκατομμύρια ουγκιές φέτος μόνο, ποσότητα που είναι πάνω από το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής αργύρου του Μεξικού, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής αργύρου στον κόσμο!

 

Παρεμπιπτόντως, εάν η τιμή του αργύρου ανέβει πολύ ψηλά, θα μπορούσε να μειωθεί η χρήση του ή ακόμη και να εξαλειφθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Πολύ δύσκολο... Η CRU International ανέφερε ότι «το ασήμι έχει αξιοσημείωτες ηλεκτροαγώγιμες ιδιότητες που δεν ταιριάζουν με τα άλλα μέταλλα, και υπάρχει ένα φυσικό όριο στην ικανότητα των κατασκευαστών ηλιακών φωτοβολταϊκών να συνεχίσουν να μειώνουν τα φορτία αργύρου προτού οι απώλειες απόδοσης. αρχίσουν να υπερβαίνουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών. Οι υποδομές για ένα πράσινο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας πράσινης ενέργειας θα είναι μέρος του πράσινου σχεδίου του Μπάιντεν και της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι ανεμόγεννήτριες χρησιμοποιούν επίσης πολύ ασήμι, που το χρησιμοποιούν στους κινητήρες και τις γεννήτριες. Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν σχεδον 5 φορές το από το σημερινό τους επίπεδο έως το 2030, επεκτείνοντας το μερίδιό τους στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 6% σε 14%. Και έως το 2050 εκτιμάται ότι οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες θα απαιτούν τρεις φορές περισσότερο ασήμι από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερο ασήμι θα χαθεί από αυτούς τους βιομηχανικούς χρήστες.

 

Και ενώ είναι αμφιλεγόμενη για ορισμένους, η πυρηνική ενέργεια είναι επίσης μια καθαρή πηγή ενέργειας. Δεν είναι γνωστό σε πολλούς ανθρώπους, αλλά οι πυρηνικοί σταθμοί χρησιμοποιούν επίσης ασήμι. Το ασήμι χρησιμοποιείται (με άλλα μέταλλα) για την παραγωγή ράβδων ελέγχου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ενώ η ποσότητα αργύρου ανά ράβδο είναι σχετικά μικρή, αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό και οι ράβδοι στα νεότερα πυρηνικά εργοστάσια περιέχουν περισσότερο ασήμι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η CRU International λέει ότι η ζήτηση για ασήμι από αυτόν τον κλάδο αναμφισβήτητα θα αυξηθεί.

 

Και παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο ο “πρασινός Μπάιντεν” που θα αυξήσει τη ζήτηση για ασήμι. Πολλές άλλες χώρες, έχουν τα δικά τους «πράσινα» σχέδια. Το ΔΝΤ είπε ότι ελπίζει ότι η G20 θα συντονίσει τα σχέδιά τους ώστε η ανάπτυξη της πράσινης υποδομής να είναι δύο φορές υψηλότερη από ό, τι αν κάθε χώρα ενεργούσε από μόνη της. Το “πράσινο” κίνημα αναπτύσσεται παγκοσμίως, και θα απαιτεί όλο και περισσότερο ασήμι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι θα αυξηθεί ως άμεσο αποτέλεσμα των πράσινων σχεδίων του πλανήτη.

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…έχουμε και την χαλάρωση...

 

 

             qe

 

Το πρώτο πακέτο τόνωσης που προτείνει ο Μπάιντεν (το σχέδιο «Διάσωση») κυμαίνεται γύρω στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και μετά θα έρθει και το σχέδιό “Ανάκτησης”, με άγνωστο ποσό προς το παρόν. Αυτά τα σχέδια τόνωσης και ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και της «νομισματικής» ώθησης είναι ουσιαστικά δημοσιονομικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κεφάλαια που θα διατεθούν απευθείας στην οικονομία και θα δαπανηθούν αμέσως. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να αναφερθεί, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν να ξοδέψουν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και παράλληλα να καταφέρουν να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα τα «συλλέξουν» στο μέλλον, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αναπτύχθεί η οικονομία, και έτσι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν. Ωστόσο, τα χρέη και τα ελλείμματα είναι τόσο υψηλά τώρα, που μαθηματικά είναι μη πληρωτέα. Και η ιστορία λέει ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλο πληθωρισμό (υψηλότερες τιμές καταναλωτή) ίσως και υπερπληθωρισμό.

 

Πού θα βρούν τα χρήματα για αυτά τα προγράμματα τόνωσης; Θα τα δημιουργήσουν (ψηφιακά ή αλλιώς), κάτι που θα προσθέσει στο ήδη φουσκωμένο έλλειμμα. Χρειάζεται μόνο να έχετε τελείωσει το Δημοτικό για να καταλάβετε ότι όσο περισσότερο δημιουργείτε κάτι, τόσο λιγότερο πολύτιμο γίνεται. Καθώς όλο και περισσότερες νομισματικές μονάδες δημιουργούνται για αυτά τα μαζικά σχέδια δαπανών, το δολάριο ΗΠΑ αλλά και όλα τα “fiat currencies” όπως το Eυρώ, θα γίνoνται όλο και λιγότερα πολύτιμα - και το ασήμι (αλλά και ο χρυσός) θα επωφεληθούν άμεσα από αυτό. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι 95 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή αργύρου. Ζούμε σε έναν κόσμο εκτύπωσης χρημάτων εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα ετοιμαστείτε για τον κόσμο της άκρατης εκτύπωσης αλλά και της υπερβολικής κατανάλωσης-ζήτησης. Αυτή η διπλή συνθήκη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά αργύρου: Η ζήτηση θα αυξηθεί παράλληλα, τόσο από τους βιομηχανικούς χρήστες όσο και από τους επενδυτές. Και η μεγαλύτερη ζήτηση έχει σαφή αντίκτυπο στην τιμή ενός προϊόντος.

 

Είστε έτοιμοι για την γιορτή της ημέρας του ασημιού; Με όλα αυτά που αναμένονται τα επόμενα χρόνια, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ασήμι θα μπορούσε να δώσει την μεγαλύτερη απόδοση από κάθε άλλο επενδυτικό όχημα.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →