Πρόβλεψη τιμής χρυσού για το 2021, τάσεις και πρόβλεψη 5 ετών

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι προβλέψεις τιμών στις αγορές δεν αξίζουν περισσότερο από μια ομπρέλα σε έναν τυφώνα. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, τόσες πολλές μεταβλητές, που ακόμη και οι ειδικοί συνήθως αποτυγχάνουν εκ του αποτελέσματος. Συνήθως βασίζουν τις προβλέψεις τους σε ένα και μόνο θέμα. «Τα επιτόκια θα αυξηθούν, ο χρυσός θα πέσει.» Αυτό δεν είναι καν μια ακριβής δήλωση, πόσο μάλλον μια λογική πρόβλεψη. Αλλά σίγουρα υπάρχει αξία κατά την εξέταση των προβλέψεων. Μπορεί να παγιώσει το γιατί κάποιος έχει επενδύσει, μπορεί να αναδείξει παράγοντες που μπορεί να έχουν παραβλεφθεί, ή ακόμη και να αναγκάσει κάποιον να αναθεωρήσει τις προσδοκίες του. Έτσι, ενώ παίρνουμε τις προβλέψεις με κάποια διστακτικότητα, ας δούμε τι μπορεί να έχει μπροστά για την τιμή του χρυσού το 2021 και τα επόμενα 5 χρόνια. Πρώτα θα συνοψίσουμε τι προβλέπουν πολλοί αναλυτές και, στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τους παράγοντες που ενδέχεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον χρυσό. Θα ολοκληρώσουμε με τις πιθανές τιμές με βάση αυτούς τους παράγοντες, καθώς και ορισμένες μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

 

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τις προβλέψεις τιμών χρυσού από διάφορες τράπεζες, συμβούλους και ανεξάρτητους αναλυτές πολύτιμων μετάλλων. Δεν έδωσαν όλοι πρόβλεψη και για τις δύο χρονικές περιόδους, αλλά τα περιεχόμενα του πίνακα είναι όσα έχουν δηλώσει δημόσια. Να λοιπόν τι προβλέπουν για το χρυσό.

 

             προβλέψεις τιμής χρυσού 2021

 

Μπορείτε να δείτε ότι οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι ο χρυσός θα υπερβεί τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά το 2021. Δύο, η Capital Economics και το CPM, οι πιο “bears” πιστεύουν ότι o χρυσός θα φτάσει κατά μέσο όρο στο εύρος των 1.900-1920 δολαρίων. Η πρόβλεψη της Capital Economics, που είναι και η χαμηλότερη, βλέπει ότι ο χρυσός κατά μέσο όρο θα κινηθεί στα 1.900 $ το 2021, μια αύξηση 6,2% από το 2020. Κάποιοι δηλώνουν επίσης ότι «αναμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν απότομα σε κάποια στιγμή στο μέλλον, σε νέα ρεκόρ σημαντικά υψηλότερα από τα 2.000 $. Μια τέτοια αύξηση αναμένεται να προκληθεί από τους επενδυτές που θα αγοράζουν αυξημένους όγκους χρυσού σε μια μελλοντική οικονομική ή πολιτική κρίση (η περίοδος 2023 - 2025 είναι ίσως η πιο πιθανή χρονική περίοδος για κάτι τέτοιο).

 

Εν τω μεταξύ, θα σημειώσουμε ότι ο αναλυτής Ross Norman της Metals Daily, που έχει κερδίσει την πρώτη θέση στην έρευνα τιμών χρυσού της LBMA εννέα φορές, προβλέπει ότι ο χρυσός φέτος θα αυξηθεί 20%. Oι μέσες προβλέψεις τιμής χρυσού του 2021 από αυτούς τους αναλυτές μας δίνουν την τιμή των 2.228 $ ανά oz.

 

Aκολουθεί μια ανασκόπηση των παραγόντων που λογικά θα επηρεάσουν περισσότερο την τιμή φέτος. Το νομισματικό κίνητρο (από την Fed) δεν αναμένεται να μειωθεί φέτος. Ως παράδειγμα, ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, μιλησέ για επέκταση του ισολογισμού, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden έχει δηλώσει ρητά ότι η «πρώτη του προτεραιότητα» όταν αναλάβει τα καθήκοντά του είναι ένα πακέτο τόνωσης. Με την επιστροφή της Janet Yellen - τώρα ως υπουργού Οικονομικών, αυτή η πολιτική θα υποστηριχθεί περαιτέρω. Τα ποσά των φορολογικών κινήτρων δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήθει, αλλά με βάση όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως μέχρι τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε κάτι που θα κυμαίνεται γύρω στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

 

Το «πραγματικό» επιτόκιο (10ετές Υπουργείο Οικονομικών μείον τον ΔΤΚ) είναι ήδη αρνητικό στις ΗΠΑ. Και πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η διαφορά μεταξύ του ονομαστικού επιτοκίου και του πληθωρισμού θα διευρυνθεί εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν οι ονομαστικές αποδόσεις ανέβουν, η πραγματική απόδοση θα συνεχίσει να μειώνεται εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός. Η σχέση μεταξύ χρυσού και πραγματικών αποδόσεων είναι ένας από τους πιο συνεπούς προγνωστικούς παράγοντες της τιμής του χρυσού. Οι αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό είναι πιθανό να παραμείνουν αρνητικές. Επειδή ο χρυσός έχει παγκόσμια τιμή σε δολάρια ΗΠΑ, συσχετίζεται συνήθως αντίστροφα. Ως εκ τούτου, ένα αδύναμο δολάριο ΗΠΑ υποστηρίζει τις υψηλότερες τιμές χρυσού. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες τόνωσης θα κρατήσουν το USD υπό πίεση - και δεδομένου του ποσού των δημοσιονομικών δαπανών που αναμένονται φέτος, το δολάριο είναι πιθανό να μειωθεί, το οποίο θα ωθήσει τον χρυσό.

 

Δεδομένου ότι η Fed έχει δηλώσει ρητά ότι είναι άνετη με τα ποσοστά πληθωρισμού να υπερβαίνουν το 2%, ένας υψηλότερος ΔΤΚ είναι μια μεγάλη πιθανότητα. Σκεφτείτε τι άλλο συμβαίνει που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού φέτος… Τα χρέη και τα ελλείμματα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, τα οποία έχουν δείξει ιστορικές μελέτες ότι οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ έληξε το 2020 στο 135% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο απαράμιλλο στη σύγχρονη ιστορία. Και το ομοσπονδιακό έλλειμμα να είναι τώρα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου της Μεγάλης Ύφεσης και ένα επίπεδο που δεν έχει ξανάυπάρξει στην ιστορία των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η τελευταία ανάγνωση του δείκτη Purchasing Managers (PMI) του 2020 έδειξε ότι ενώ οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν, οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν. Στην περίπτωση των υπηρεσιών PMI, οι τιμές εισροών σημείωσαν άνοδο στο υψηλότερο ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές εισροών στην κατασκευή έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν επίσης αυξηθεί. Πολλά εμπορεύματα έχουν διψήφια άνοδο των τιμών τους από πριν ένα χρόνο, με τις τιμές της ξυλείας να έχουν διπλασιαστεί. «Η ηρεμία του πληθωρισμού που χαρακτήρισε την τελευταία δεκαετία μπορεί να μην είναι καλός οδηγός για το τι θα συμβεί το 2021, οπότε περιμένουμε πιθανώς υψηλότερο πληθωρισμό από ό, τι έχουμε συνηθίσει».

 

Παρά το ότι τα χρηματιστήρια βρίσκονται προς το παρόν κοντά στα ρεκόρ τους, ένας μαύρος κύκνος μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεί τους επενδυτές απρόσεκτους και απροετοίμαστους, αφού ακόμα πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται και οι πτωχεύσεις πιθανότατα θα αυξήθουν κατακόρυφα, ακολουθούμενες από τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας. Η τελική αντιμετώπιση του covid, ένα ακατάστατο Brexit, μια κοινωνική αναταραχή ή μια χρηματιστηριακή κατάρευση και μια συντριβή των ακινήτων είναι πιθάνα. Μια πιθανή διπλή ύφεση προβληματίζει έντονα πολλούς ειδικούς. Δεδομένου ότι ο χρυσός αποδίδει συνήθως καλά σε ύφεση, η τιμή πιθανότατα θα αυξηθεί.

 

Η πρόβλεψή για την τιμή του χρυσού το 2021 βασίζεται στο τρέχον περιβάλλον των αρνητικών πραγματικών αποδόσεων, του αδύναμου δολαρίου, των αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και της συνεχιζόμενης νομισματικής και δημοσιονομικής ώθησης. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη μειωμένη ικανότητα της Fed να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην κρίση, αφού η «εργαλειοθήκη» τους, μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμέ ότι η τιμή του χρυσού θα είναι υψηλότερη το 2021. Ορίστε οι προβλέψεις μας:

 

Χρυσός πρόβλεψη τιμής 2021-2025

 

Θυμηθείτε, χρυσό αγοράζετε λιγότερο για την τρέχουσα τιμή του και περισσότερο για την αξία του. Δεν υπολογίζουμε το χρυσό και το ασήμι μας, με την τρέχουσα σχέση τιμής με τα fiat currencies, αλλα με τα γραμμάρια, τα κιλά και τις ουγκιές που κατέχουμε. Η αξία μιας ουγκιάς χρυσού μεταβάλεται αλλά τα 31,10 γραμμάρια είναι πάντα 31,10 γραμμάρια χρυσού.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →