Γιατί πρέπει να μας νοιάζει η άνοδος του καταναλωτικού χρέους:

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Κατά γενικό κανόνα, είναι πάντα καλή ιδέα οι άνθρωποι να διατηρούν υπό έλεγχο το χρέος τους.

Και όμως, αποδεικνύεται ότι οι Αμερικανοί έχουν τώρα περισσότερο χρέος από ποτέ, με, ένα τεράστιο 44% του στεγαστικού χρέους στις ΗΠΑ να προήλθε μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Ποιο ειναι το θεμα?

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: στα τέλη Ιουνίου, οι Αμερικανοί καταναλωτές κατείχαν συνολικά χρέος 14,96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον μεγαλύτερο σωρό λογαριασμών που έχουν καταγραφεί.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αυξημένες δαπάνες για πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικά δάνεια.

Ποιος είναι ο κύριος συντελεστής;

Υποθήκες, με διαφορά.

Τον Ιούνιο, τα στεγαστικά χρέη είχαν αυξηθεί κατά 282 δισεκατομμύρια δολάρια και έφτασαν συνολικά τα 10,44 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Όσον αφορά τώρα, η κατάσταση μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία των ΗΠΑ:

«Υπάρχουν 2 εκατομμύρια δανειολήπτες σε κατάσταση υποθήκης που είναι ευάλωτοι σε οικονομικές δυσχέρειες μόλις τελειώσουν τα προγράμματα ανοχής», δήλωσε η Joelle Scally της Federal Reserve της Νέας Υόρκης.

Μια ωρολογιακή βόμβα πράγματι αν το χρέος των καταναλωτών συνεχίζει να ανεβαίνει και η αμερικανική ανάκαμψη αντιμετωπίζει τα πρώτα της εμπόδια με συνομιλίες για μείωση της χαλάρωσης από την Fed και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Και η κατάσταση δεν είναι πολύ πιο φωτεινή σε αυτή την πλευρά της λίμνης. Το 2020, πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία ή το Λουξεμβούργο ήταν στην πραγματικότητα στις 10 πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ με τα υψηλότερα χρέη νοικοκυριών.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →