5 μύθοι για τις επενδύσεις σε χρυσό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Όπως και σε άλλα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, ο χρυσός “κουβαλούσε” πάντα πολλούς μύθους. Αλλά όταν πρόκειται για την αγορά χρυσού, οι μύθοι μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για ορισμένους επενδυτές.

Έτσι, εδώ είναι 5 από τους μεγαλύτερους μύθους για το χρυσό, που καταρρίφθηκαν.

Μύθος #1: Ο χρυσός είναι μόνο για πλούσιους επενδυτές

Στην πραγματικότητα, όχι. Η επένδυση σε φυσικό χρυσό δεν απαιτεί πολλά χρήματα. Ενώ είναι συνηθισμένο να φανταζόμαστε μια στοίβα ακριβών ράβδων χρυσού 1 κιλού, οι περισσότεροι επενδυτές θα ξεκινήσουν με πιο προσιτά προϊόντα, όπως ράβδους χρυσού 50 γραμμαρίων, ράβδους χρυσού 1 ουγκιάς ή ακόμη και ράβδους χρυσού 1 γραμμαρίου.

Υπάρχει ένα χρυσό προϊόν για κάθε χαρτοφυλάκιο. Και ακόμη και με έναν μέτριο προϋπολογισμό, μπορείτε να ακολουθήσετε τη στρατηγική DCA και να αγοράσετε μια μικρή ποσότητα φυσικού χρυσού σε ράβδους ή νομίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μύθος #2: Ο χρυσός είναι υπερτιμημένος

Αυτή τη στιγμή, το ακριβώς αντίθετο φαίνεται να ισχύει.

Αυτός ο μύθος πιθανότατα απορρέει από τις καλές επιδόσεις του χρυσού τα τελευταία 20 χρόνια.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό αυξήθηκε κατά μέσο όρο 14% ετησίως και η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σχεδόν τέσσερις φορές σε όρους ευρώ, οι σκεπτικιστές επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται πόσο ψηλότερα θα μπορούσε να φτάσει το μέταλλο.

Μετά το περσινό ράλι και την τιμή του χρυσού να φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών τον Αύγουστο του 2020, αποδεικνύοντας ότι ο χρυσός είχε ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, αυτό δεν ήταν ακόμα αρκετό για να πείσει τους πιο σκεπτικιστές επενδυτές για τις δυνατότητες του μετάλλου.

Αλλά με μια ανοδική τάση που τώρα αυξάνεται και με κάποιους βασικούς δείκτες όπως ο λόγος S & P500-προς-χρυσό που δείχνει τον χρυσό υποτιμημένο σε σύγκριση με τις μετοχές, τώρα μοιάζει η ώρα να παραμεριστεί αυτός ο μύθος.

Μύθος #3: Τα αυξανόμενα επιτόκια είναι κακά για τις τιμές του χρυσού

Ακούμε πολλά για τον πληθωρισμό τον τελευταίο καιρό και για το πώς η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια το 2023.

Και ενώ πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν τα υψηλότερα επιτόκια κακά για τον χρυσό, αυτός είναι ένας ακόμη μύθος που χρειάζεται κατάρριψη.

Όπως αναφέραμε σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μας στο FOCUS, υπάρχουν πραγματικά ιστορικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα αυξανόμενα επιτόκια δεν έχουν μεγάλη επίπτωση στον χρυσό: Το 1973 και το 1974, σε μια εποχή που τα επιτόκια αυξάνονταν, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο άνω του 60%, ενώ ο S&P 500 μειώθηκε κατά περισσότερο από 20%.

Αυτό υποδηλώνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί ακόμη και να είναι ανοδικά για τις τιμές του χρυσού, εν μέρει επειδή τείνουν να είναι αρνητικός παράγοντας για τις μετοχές.

Μύθος #4: Δεν πρέπει να κατέχετε φυσικό χρυσό

Οι σκεπτικιστές του χρυσού λατρεύουν να λένε ότι η αγορά φυσικού χρυσού είναι ξεπερασμένη και ότι υπάρχουν μερικοί εναλλακτικοί τρόποι για να επενδύσετε στο πολύτιμο μέταλλο, όπως ETF, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ή μετοχές εταιρείων εξόρυξης.

Αλλά όλα αυτά που λάμπουν δεν είναι χρυσός και αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον χρυσό φέρουν το καθένα τους δικούς του κινδύνους:

Αγοράζοντας ένα ETF σημαίνει ότι δεν έχετε στην πραγματικότητα το φυσικό μέταλλο αλλά τη χάρτινη μορφή του. Έτσι, εάν ο κάτοχος του φυσικού προϊόντος δεν έχει το προϊόν σε προεπιλογή ή δεν έχει καθόλου το προϊόν, θα υποστείτε απώλειες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού απαιτούν υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης στην αγορά χρυσού και πρακτική προσέγγιση των επενδύσεων σε χρυσό σε περίπτωση που η αγορά περάσει από μια φάση αστάθειας. Επομένως, προφανώς δεν είναι για όλους.
Όσον αφορά τις μετοχές εταιρειών εξόρυξης, ενώ η τιμή τους θα ακολουθεί κάπως αυτή του χρυσού, μπορεί επίσης να επηρεαστεί σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες: τοπικούς ή εθνικούς κανονισμούς, ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού, κινδύνους ανταγωνισμού, τεχνικά ή μηχανικά προβλήματα κ.λπ.

Έτσι, αν θέλετε να κατέχετε χρυσό ως ασφαλή επένδυση, η αγορά πολύτιμων μετάλλων παραμένει η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές που προσπαθούν να αποφύγουν αυτούς τους κινδύνους.

Μύθος #5: Ο χρυσός είναι δύσκολο να αγοραστεί και πιο δύσκολο να πουληθεί

Λοιπόν, αυτό μπορεί να ισχύει, εκτός εάν επιλέξετε αγοραστή εντός Ελλάδος, με δωρεάν και ασφαλή μεταφορικά και τη δυνατότητα να μεταπωλήσετε τα φυσικά σας προϊόντα ανά πάσα στιγμή με 0% προμήθεια.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →