Τι είναι ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ρωτήστε οποιονδήποτε επενδυτή και θα σας πει: η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι το βασικό δομικό στοιχείο κάθε σταθερής επενδυτικής στρατηγικής, και αυτό επειδή θα βοηθήσει έναν επενδυτή να διαχειριστεί τον κίνδυνο και να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις της επένδυσής του.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου;

Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας διασφαλίζει ότι επενδύετε σε ένα συνδυασμό διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, πολύτιμα μέταλλα κ.λπ.) για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε οποιοδήποτε μεμονωμένο.

Με άλλα λόγια, η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο των επενδύσεών σας.

Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι ένα χαρτοφυλάκιο με διαφορετικά είδη περιουσιακών στοιχείων θα είναι πιο σταθερό και, κατά μέσο όρο, θα φέρει υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Για όσους σαν εμάς, τους αρέσουν τα γραφήματα, ακολουθεί ένα οπτικό παράδειγμα ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου:

 

diversified portofolio

Ποια στρατηγική διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου όμως λειτουργεί καλύτερα;

Φυσικά δεν υπάρχει ακριβής συνταγή, αλλά υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε.

Το κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 αποτελεί τον βασικό πυρήνα της επενδυτικής στρατηγικής εδώ και δεκαετίες. Αποτελείται από 60% δυνητικά υψηλότερου κινδύνου, υψηλότερα περιουσιακά στοιχεία απόδοσης όπως μετοχές, και 40% χαμηλότερου κινδύνου και περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης απόδοσης, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, όπως η BlackRock, προειδοποιούν τώρα ότι το χαρτοφυλάκιο 60/40 δεν ταιριάζει πλέον στις σημερινές μεταβαλλόμενες αγορές.

Πώς τότε πρέπει να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας;

Όπως είπαμε, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας σχετίζεται με την εξισορρόπηση του κινδύνου.

Ξεκινήστε λοιπόν με την αξιολόγηση της διάθεσης κινδύνου και της επενδυτικής σας στρατηγικής. Μόνο τότε μπορείτε να αποφασίσετε το μερίδιο που θα διαθέσετε σε κάθε περιουσιακό στοιχείο με βάση τον κίνδυνο και επομένως πόσο φυσικό χρυσό ή φυσικό ασήμι χρειάζεστε.

Επειδή οι επενδυτές που επιθυμούν να αντισταθμιστούν έναντι των πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό τους (μετοχές, κρυπτονομίσματα κ.λπ.) συχνά σκέφτονται να επενδύσουν σε φυσικό χρυσό που προσφέρει ιστορική αντιστάθμιση σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας (πληθωρισμός, κρίση, κατάρρευση της αγοράς κ.λπ.)

Με απλά λόγια: αν σκέφτεστε να προσθέσετε πιο επικίνδυνα στοιχεία όπως κρυπτονομίσματα και μετοχές στο χαρτοφυλάκιό σας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο εξισορρόπησης αυτού του κινδύνου με άλλα ασφαλέστερα και πιο σταθερά στοιχεία.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →