Χρόνια πολλά για την 50ετή επέτειο των fiat νομισμάτων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Κυριακή 15 Αυγούστου, θα σηματοδοτήσει τα 50α γενέθλια του δολαρίου ΗΠΑ ως νόμισμα fiat - ένα νόμισμα που δεν υποστηρίζεται από ένα απτό περιουσιακό στοιχείο, όπως ο χρυσός, αλλά μόνο από την «πλήρη πίστη και πίστωση» της κυβέρνησης.

Τον Αύγουστο του 1971, ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον τερμάτισε επίσημα το χρυσό κανόνα, πράγμα που σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα δεν ήταν πλέον μετατρέψιμο σε φυσικό χρυσό.

Μια ιστορική απόφαση που ανέτρεψε ολόκληρο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα της μεταπολεμικής εποχής και που εκτόξευσε τον χρυσό από μια σταθερή τιμή $ 35 σε περίπου $ 1800 σήμερα.

Ας δούμε τι επιπτώσεις έχει αυτή η απόφαση σήμερα.

Τι είναι ο χρυσός κανόνας;

Με απλά λόγια, είναι ένα νομισματικό σύστημα όπου μια χώρα συνδέει άμεσα την αξία του νομίσματός της με τον χρυσό.

Μια χώρα που χρησιμοποιεί το πρότυπο χρυσού καθορίζει μια σταθερή τιμή στην οποία αγοράζει και πουλά χρυσό για να καθορίσει την αξία του νομίσματος της χώρας.

Γιατί όμως μια χώρα θα ήθελε το νόμισμά της να είναι συνδεδεμένο με το χρυσό;

Όπως ανέφεραν ορισμένες νομισματικές θεωρίες, ο χρυσός κανόνας θέτει ένα φυσικό όριο στο πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εκτυπωθούν, εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα των τιμών και αποτρέποντας τον πληθωρισμό.

Αλλά, μετά την απόφαση του Νίξον να κλείσει το «χρυσό παράθυρο», η Federal Reserve ήταν ελεύθερη να τυπώσει όσα χρήματα ήθελε.

Το οποίο είχε ως αποτέλεσμα…

… Οι ΗΠΑ να μπούν στην εποχή του φευγαλέου χρέους και της υπερβολικής εκτύπωσης χρημάτων. Με το δολάριο να μην υποστηρίζεται πλέον από ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο, το σημερινό ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που οφείλουν οι ΗΠΑ είναι τώρα μεγαλύτερο από το μέγεθος ολόκληρης της οικονομίας της.

Και τι γίνεται με τον χρυσό;

Σήμερα, η τιμή του χρυσού είναι 50 φορές υψηλότερη από την ημέρα που τελείωσε ο χρυσός κανόνας.

Τώρα, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο ρευστά περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 145,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Που μας αφήνει αυτό;

Αν και κάποιοι το υποστηρίζουν, η επιστροφή στο χρυσό κανόνα δεν είναι πιθανή.

Προς το παρόν, αφήσαμε το νομισματικό σύστημα απεριόριστης εκτύπωσης χρημάτων, το οποίο καθιστά κάθε νόμισμα λιγότερο πολύτιμο και κάθε ουγγιά χρυσού… πιο πολύτιμη;


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →