Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια με γνώμονα την Ανατολή αντισταθμίζει το σοκ του ΔΤΚ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Παρασκευή καθώς η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, η οποία βοήθησε επίσης το κίτρινο μέταλλο να κερδίσει παρά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν μια σειρά επιδρομών εναντίον της ευθυγραμμισμένης με το Ιράν ομάδας Χούτι στην Υεμένη, ως απάντηση στις επιθέσεις της ομάδας σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κίνηση σηματοδότησε επίσης μια διεύρυνση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος θεωρήθηκε ως βασικό κίνητρο της πρόσφατης επιθετικότητας των Χούτι.

Η κίνηση αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια για χρυσό, δεδομένου ότι οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνήθως οδηγούν τους επενδυτές σε πιο παραδοσιακούς παραδείσους. Βοήθησε επίσης να σταθεροποιηθούν οι τιμές των χρυσών παρά την ισχυρότερη ένδειξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.034,78 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν σχεδόν 1% στα 2.038,80 δολάρια η ουγγιά στις 00:14 ET (05:14 GMT).

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκπλήσσει ανοδικά, αλλά τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων παραμένουν
Ενώ οι τιμές του χρυσού σημείωσαν κάποια άνοδο την Παρασκευή, εξακολουθούσαν να είναι έτοιμοι να κλείσουν την εβδομάδα οριακά χαμηλότερα, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξαν την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από τον αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, γεγονός που, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, δίνει λιγότερη ώθηση στην Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει νωρίς τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι έμποροι φαίνεται να διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματά τους για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, τουλάχιστον σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch. Το εργαλείο έδειξε ότι οι traders τιμολογούν με πιθανότητα άνω του 70% για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, από την πιθανότητα 64% που παρατηρήθηκε πριν από τα στοιχεία του ΔΤΚ.

Οι αναλυτές της ING είπαν ότι η τάση «απλά φαίνεται λάθος», ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν επίσης ότι τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων ήταν υπερβολικά αισιόδοξα. Ενώ η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τελικά φέτος, η χρονική στιγμή της κίνησης θα εξαρτηθεί από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τη χαλάρωση του εργατικού χώρου.

Το δολάριο βρήκε μικρή υποστήριξη μετά την μέτρηση του ΔΤΚ, γεγονός που βοήθησε να διατηρηθούν οι τιμές του χρυσού σταθερές. Το κίτρινο μέταλλο αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από ένα περιβάλλον χαμηλότερου επιτοκίου, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσούς.

Οι τιμές του χαλκού είναι σταθερές, αλλά οι εισαγωγές στην Κίνα εξασθενούν
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σημείωσαν κάποια άνοδο την Παρασκευή, αλλά παρουσίασαν απώλειες για την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο σημείωσαν άνοδο 0,2% στα 3,7988 δολάρια η λίβρα και υποχώρησαν 0,2% αυτή την εβδομάδα - η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τους στο κόκκινο.

Τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία πρόσφεραν κάπως ανάμεικτα στοιχεία στις αγορές. Ο πληθωρισμός του ΔΤΚ αυξήθηκε ελαφρά ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας ορισμένους πράσινους βλαστούς στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

Ωστόσο, οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και αυξημένης τοπικής παραγωγής του μετάλλου.

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης χαλκού, ιδιαίτερα καθώς η κινεζική οικονομία αποδυναμώνεται, αποτέλεσαν βασικό βάρος στις τιμές του χαλκού τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εστίαση τώρα στρέφεται στα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
 
Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →