Οι τιμές του χρυσού ανακτούν κάποιο χαμένο έδαφος. Ο CPI περίμενε περισσότερα στοιχεία μείωσης επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη, ανακάμπτοντας ελαφρά από το σκληρό ξεκίνημα του 2024, με έμφαση πλέον στα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων.

Το κίτρινο μέταλλο εξακολουθούσε να κλονίζεται από τις έντονες απώλειες την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, καθώς οι έμποροι αμφισβήτησαν εάν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων προκάλεσε μια απότομη ανάκαμψη του δολαρίου, η οποία επιβάρυνε επίσης τον χρυσό. Ωστόσο, το αμερικανικό νόμισμα εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κερδών του αυτή την εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές διατήρησαν επίσης σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματα σε μια μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο.

Αυτό επέτρεψε στις τιμές του χρυσού κάποια ανακούφιση, αν και παρέμειναν σε εύρος διαπραγμάτευσης 2.000-2.050 δολαρίων ανά ουγγιά που παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,4% στα 2.031,78 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 2.035,80 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:09 ET (05:09 GMT). Και τα δύο μέσα υποχώρησαν περίπου 1,7% μέχρι στιγμής το 2024, αλλά σημείωσαν κέρδη άνω του 10% από το προηγούμενο έτος.

Τα δεδομένα ΔΤΚ στο επίκεντρο, οι έμποροι κρατούν στοιχήματα μείωσης επιτοκίων Μαρτίου
Οι αγορές ανέμεναν πλέον τα βασικά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, ο οποίος αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο πληθωρισμός του γενικού ΔΤΚ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά, ενώ ο βασικός ΔΤΚ αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed, ο οποίος, σε συνδυασμό με πρόσφατες ενδείξεις ανθεκτικότητας στην αγορά εργασίας, υποδηλώνουν άσχημα τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι έμποροι φάνηκε να διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες τους για περικοπή 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι τις μείωσαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα. Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε ότι οι επενδυτές τιμολόγησαν μια πιθανότητα 67,1% για περικοπή τον Μάρτιο, από 60,8% που παρατηρήθηκε πριν από μια ημέρα και 64,7% την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων αναζωπυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι τα υψηλά επιτόκια ενεργούσαν όπως αναμενόταν στη μείωση του πληθωρισμού. Αλλά πρόσφεραν επίσης ελάχιστα στοιχεία για το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η γενική συναίνεση είναι για μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον κατά 100 έως 150 μονάδες βάσης φέτος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια προμηνύουν καλά για τον χρυσό, ο οποίος υποφέρει από υψηλότερο κόστος ευκαιρίας σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, δεδομένου ότι δεν προσφέρει καμία απόδοση.

Ανάκαμψη του χαλκού από τις απώλειες του νέου έτους, αναμένουν τα στοιχεία της Κίνας
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν απότομα την Πέμπτη, εν μέσω χαλάρωσης της πίεσης από το ισχυρότερο δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,6% στα 3,8112 δολάρια η λίβρα.

Ωστόσο, το κόκκινο μέταλλο εξακολουθούσε να έχει κάποιες απώλειες από την ήπια αρχή έως το 2024, καθώς μια σειρά από αδύναμες οικονομικές μετρήσεις από όλο τον κόσμο ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας - κάτι που σημαίνει ασθενέστερη ζήτηση χαλκού.

Η εστίαση είναι τώρα στα στοιχεία του εμπορίου και του πληθωρισμού από την Κίνα, που αναμένεται αυτή την Παρασκευή, για περισσότερες οικονομικές ενδείξεις για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-recover-some-lost-ground-cpi-awaited-for-more-ratecut-cues-3271957


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →