Οι τιμές του χρυσού υπό πίεση από το άγχος για τη μείωση των επιτοκίων πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ελάχιστα στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν τα στοιχήματα για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η εστίαση ήταν σε μεγάλο βαθμό στα επερχόμενα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο.

Ο χρυσός είχε απότομες απώλειες την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι μείωσαν σταθερά τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η ιδέα πυροδότησε απότομα κέρδη στο δολάριο, τα οποία επηρέασαν επίσης τις τιμές του χρυσού.

Παρόλα αυτά, το κίτρινο μέταλλο κατάφερε να κρατήσει πάνω από το πολυπόθητο επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, αφού διέσχισε εύκολα το επίπεδο στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 10% για το 2023.

Ο χρυσός σποτ παρέμεινε σταθερός στα 2.029,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που έληξαν τον Φεβρουάριο σταθεροποιήθηκαν στα 2.034,65 δολάρια η ουγγιά στις 00:28 ET (05:28 GMT).

Τα δεδομένα ΔΤΚ των ΗΠΑ στο επίκεντρο για περισσότερες ενδείξεις μείωσης επιτοκίων
Τα στοιχεία ΔΤΚ που ανακοινώνονται την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο. Ο σταθερός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα σημάδια ανθεκτικότητας στην αγορά εργασίας, δίνουν στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρατηρήθηκε ότι οι επενδυτές μειώνουν σταθερά τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε στοιχήματα σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο με πιθανότητα 63,6%, από 69,6% πιθανότητα που παρατηρήθηκε την εβδομάδα πριν.

Οι αξιωματούχοι της Fed φάνηκαν επίσης να υποχωρούν ενάντια στις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων, με τον Πρόεδρο της Fed της Ατλάντα, Ralph Bostic, να δηλώνει ότι παρέμεινε προκατειλημμένος ώστε η νομισματική πολιτική να παραμείνει σφιχτή βραχυπρόθεσμα.

Ενώ η Fed έχει σηματοδοτήσει ότι θα μειώσει τελικά τα επιτόκια το 2024, έχει παράσχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των περικοπών. Η κεντρική τράπεζα έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει μια προσέγγιση που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα για τη μείωση των επιτοκίων.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό, το οποίο δεν προσφέρει καμία απόδοση. Αυτή η συναλλαγή είχε πιέσει το κίτρινο μέταλλο τα τελευταία δύο χρόνια, με τα σταθερά κέρδη σε χρυσό να προέρχονται μόνο από τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια το 2024.

Ο χαλκός βυθίζεται στις αδύναμες οικονομικές προοπτικές
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν ελαφρά την Τετάρτη, μετά από απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληγαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,3% στα 3,7717 δολάρια η λίβρα, αλλά διαπραγματεύονταν με πτώση άνω του 2% μέχρι στιγμής το 2024.

Μια σειρά από αδύναμες οικονομικές μετρήσεις από όλο τον κόσμο έπληξαν τις τιμές του χαλκού, με τις αδύναμες μετρήσεις από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα να λειτουργούν ως κύριο σημείο διαμάχης. Οι αγορές φοβούνται ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα εξαφανίσει τη ζήτηση χαλκού φέτος, ειδικά καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων εμποτίζονται στην οικονομία.

Η εστίαση είναι τώρα στον κινεζικό πληθωρισμό και τις εμπορικές μετρήσεις που αναμένονται την Παρασκευή, για περισσότερες ενδείξεις για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-under-pressure-from-ratecut-angst-before-inflation-data-3270872


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →