Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Οι ΗΠΑ έφτασαν το όριο χρέους, Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μια κρίση «τέλειας καταιγίδας».

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια σύγκρουση ορίου χρέους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομική κρίση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί για αύξηση του πληθωρισμού και δεσμεύεται να αναλάβει δράση, η οικονομία της Γερμανίας επιστρέφει, σύμφωνα με το Γερμανό καγκελάριο, ο χρυσός συνεχίζει να κερδίζει. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Το μακροοικονομικό υπόβαθρο μετατρέπεται σε ανοδικό χρυσό. Λαμβάνοντας μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, η ανάλυσή μας επιβεβαιώνει επίσης ότι το κίτρινο μέταλλο μπορεί να είναι ένας ισχυρός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Michael Widmer, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Bank Of America.


Επενδυτικά νέα

⭐️ Ο χρυσός συνεχίζει να ανεβαίνει. Μετά από άνοδο άνω του 16% τους τελευταίους 3 μήνες, οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να αυξάνονται την εβδομάδα, βοηθούμενες από το ασθενέστερο δολάριο και τις ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αύξησε τα στοιχήματα για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. (Reuters)


💡 Θέλετε να μάθετε πού θα πάει η τιμή του χρυσού και των πολύτιμων μετάλλων το 2023; Διαβάστε την πρόβλεψή μας για τα πολύτιμα μέταλλα από τον αναλυτή πολύτιμων μετάλλων της xrisos.gr, Στάικο Νικόλαο.


📉 Πτωτικά τα αποθέματα. Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού. (CNBC)

Το χρέος πιάνει ταβάνι ξανά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσει το όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και των Δημοκρατικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δημοσιονομική κρίση σε λίγους μήνες. (Reuters)

 Ο υψηλός πληθωρισμός της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση του στόχου της στο 2%. (Bloomberg)

Η Γερμανία επέστρεψε. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η οικονομία της Γερμανίας επέστρεψε, μετά την αποκοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς ο μετασχηματισμός της χώρας προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία αποκτά αυτή τη στιγμή μια εντελώς νέα δυναμική. (Bloomberg)

💸 Κρυπτοντόμινο. Η Genesis, μια μεγάλη εταιρεία κρυπτογράφησης, φέρεται να ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση μόλις αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία με περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα διεξήγαγε ανεπιτυχείς εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα πριν καταθέσει επίσημα αίτηση πτώχευσης την Πέμπτη. (Bloomberg)

👾 Tech απολύσεις. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο, αντιστοιχώντας στο 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Αυτή η είδηση έρχεται ως άλλη μια επιβεβαίωση ότι η χρυσή εποχή της ανάπτυξης της τεχνολογίας μπορεί να έχει τελειώσει, προς το παρόν. (Euronews)

 Ελβετική κατοικία. Οι ελβετικές τιμές για μονοκατοικίες μειώνονται για πρώτη φορά από την εποχή πριν από την πανδημία, εγείροντας ανησυχίες ότι μια αγορά που ανθεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να γυρίζει. (Bloomberg)


Εικόνα της εβδομάδας

 


Γνώμη
🔻Πολύ, πολύ χαμηλές αποδόσεις. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν «μια μεγάλη χρονική περίοδο με πολύ, πολύ χαμηλές αποδόσεις» προειδοποιεί ο Nicolai Tangen, επικεφαλής της Norges Bank Investment Management, που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας ενός από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο.

 


Τι άλλο συμβαίνει

🌪 Τέλεια καταιγίδα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων υποθέσεων με έναν τυφώνα κατηγορίας πέντε, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα» σε πολλαπλά μέτωπα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. (Bloomberg)

 

και τελικά..

 

😱 Τελειώνει ο χρυσός; Ο κόσμος θα μπορούσε να ξεμείνει από απαραίτητα μέταλλα και ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, μέσα στα επόμενα 100 χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της φθίνουσας προσφοράς, σύμφωνα με έρευνα. (Kitco News)

Ο Josep Peñuelas, ερευνητής καθηγητής στο Κέντρο Οικολογικής Έρευνας και Δασικών Εφαρμογών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας (CREAF-CSIC) δημοσίευσε πρόσφατα μια εργασία στο περιοδικό Trends in Ecology and Evolution, προειδοποιώντας ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εξαντληθεί μέχρι το 2050 και ο ψευδάργυρος και ο μολυβδος μέσα σε 100 χρόνια.


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →