Οι τιμές του χρυσού κατάκτησαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Απριλίου την Παρασκευή

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κατάκτησαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Απριλίου την Παρασκευή και ήταν σε τροχιά για πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω προσδοκιών για βραδύτερη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και φόβους για πιθανή ύφεση.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,2% στα 1.926,92 δολάρια ανά ουγκιά στις 08:18 π.μ. ώρα Ελλάδας, μετά την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου στα 1.937,49 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 0,4% αυτή την εβδομάδα μέχρι στιγμής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 1.930,30 δολάρια.

"Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης προκλήθηκε από τη μετατόπιση του κλίματος σε σχέση με τον κύκλο των επιτοκίων της Fed", δήλωσε η αναλυτής της StoneX Rhona O'Connell.

Βοηθά επίσης «η επιθυμία να μετριαστεί ο κίνδυνος από παράγοντες όπως οι πληθωριστικές δυνάμεις, ο τρόπος με τον οποίο τις διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες και οι μικτές απόψεις για τις προοπτικές για τις μετοχές σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed τιμολογούνται με μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, αφού πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν σημάδια μείωσης του πληθωρισμού.

Ο χρυσός τείνει να κερδίζει όταν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων υποχωρούν, επειδή τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

Ωστόσο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν πρόσφατα σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσουν με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με μερικούς να υποστηρίζουν ένα ανώτατο επιτόκιο πολιτικής τουλάχιστον 5% για να περιορίσει τον πληθωρισμό παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται.

"Ο χρυσός έχει ήδη ανέβει τόσο πολύ πριν η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες σταματήσουν πραγματικά τις αυξήσεις των επιτοκίων τους και αυτό αφήνει το πολύτιμο μέταλλο πολύ ευάλωτο σε μια ξαφνική πτώση της τιμής εάν τα επιτόκια δεν σταματήσουν να ανεβαίνουν το συντομότερο αναμενόμενο," είπε ο αναλυτής Ρούπερτ Ρόουλινγκ της Kinesis σε ένα σημείωμα.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,3% στα 23,91 δολάρια ανά ουγκιά. Η πλατίνα υποχώρησε 1% στα 1.022 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 1,6% στα 1.726 δολάρια, με τα δύο μέταλλα να κατευθύνονται σε μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →