Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Αυξήσεις επιτοκίων Fed, Έκπληξη πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνουν τα επιτόκια εν μέσω της αναταραχής του τραπεζικού τομέα, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει απροσδόκητα, ο Xi επισκέπτεται τη Μόσχα για διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν. Κι άλλα...

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι αναπόσπαστο μέρος των εντολών των κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε αντίσταση στον πειρασμό να συνεχίσουν μέχρι να σπάσει κάτι - αλλά μάλλον είναι ήδη πολύ αργά." Marcus Ashworth, αρθρογράφος απόψεων του Bloomberg


Επενδυτικά νέα

🇺🇸 🏦 Παγιδευμένη μεταξύ πληθωρισμού και τραπεζικής κρίσης. Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, σηματοδοτώντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους. (CNBC)


💡 Διαβάστε το άρθρο στο FOCUS μας για να μάθετε περισσότερα για την τρέχουσα τραπεζική κρίση και τι σημαίνει για εσάς.

🇨🇭 🏦 Η τραπεζική κρίση σταματά; Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, φτάνοντας το στο 1,5%, παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα της χώρας. (CNBC)

🇬🇧  Εκπλήξεις από τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 10,4% τον Φεβρουάριο, καθώς οι λογαριασμοί τροφίμων και ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα νοικοκυριά. (BBC)

🇬🇧 🏦 Πιέζεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ως απάντηση στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες του τραπεζικού συστήματος. (CNBC)

Ο χρυσός παρασύρεται ψηλότερα. Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη, ενισχυμένη από τη διολίσθηση του δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων του Δημοσίου, αφού η Fed σήμανε ότι η νομισματική σύσφιξη ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της.

📈 Οι μετοχές επανέρχονται. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ανέκαμψε την Πέμπτη, αφού έχασε 500 μονάδες, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve είχε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων. (CNBC)

🎢 Γλιστερή πλαγιά. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρός, αλλά οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυματιστικές επιδράσεις που επιβραδύνουν την οικονομία. (CNBC)

📸 Η εικόνα της εβδομάδας
bank failure


Γνώμη
🤔 Bitcoin στα 100.000 $; Οι μυημένοι λένε ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος. (CNBC)


Τι άλλο συμβαίνει
🇫🇷 Η πικρή μάχη της Γαλλίας για τις συντάξεις. Γάλλοι διαδηλωτές θυμωμένοι με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιό του να αυξήσει το όριο ηλικίας σύνταξης απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, κάθισαν στις γραμμές του τρένου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πέταξαν βλήματα σε αστυνομικό τμήμα την 9η ημέρα πανελλαδικών διαδηλώσεων. Ο Μακρόν είπε ότι δεν θα υποχωρήσει στον νόμο για τις συντάξεις. (Reuters)

🇷🇺 🇨🇳 Ειρηνευτικό σχέδιο και αγωγοί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια διήμερη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, το πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας και οι σινο-ρωσικοί δεσμοί ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων. (Reuters)

Και τελικά...
asteroid Ryugu containing two organic compounds critical for life
Διαστημική παραξενιά. Τα δείγματα που ανακτήθηκαν από τον αστεροειδή Ryugu περιέχουν δύο οργανικές ενώσεις κρίσιμες για τη ζωή, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ορισμένα συστατικά απαραίτητα για τη ζωή μπορεί να έχουν φτάσει στη Γη σε βράχους από το διάστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →