Χρυσός και Ασήμι - Πτώση στο 1ο τρίμηνο - οι Νέοι Καταλύτες

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού και του αργύρου μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά καθώς ο κόσμος αρχίζει να μετακινείται από την πανδημία στην ανάκαμψη, εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι για τους επενδυτές - και έτσι εμφανίζονται νέοι καταλύτες για υψηλότερες τιμές.

Η τριμηνιαία αναθεώρησή μας εξετάζει την απόδοση του χρυσού και του αργύρου έναντι άλλων σημαντικών κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού στο πρώτο τρίμηνο, μαζί με μια ανασκόπηση των συνθηκών που ενδέχεται να τους επηρεάσουν καθώς προχωρά το έτος.

Χρυσός και ασήμι το 1ο τρίμηνο.
Η μεγάλη ιστορία του πρώτου τριμήνου ήταν η απότομη άνοδος των αποδόσεων ομολόγων και η επακόλουθη άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο συνδυάστηκε για να ασκήσει πίεση στις τιμές του χρυσού και του αργύρου. Η απόδοση των 10 ετών στις ΗΠΑ έφτασε το 1,744% έως τις 31 Μαρτίου, σχεδόν διπλασιασμένη από 90 ημέρες νωρίτερα, κάτι που υπερβαίνει τα ιστορικά πρότυπα.

Δείτε πώς αποδίδει ο χρυσός και το ασήμι σε σχέση με άλλες μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

 

Q1 αποδοσεις χρηματιστηριων και δεικτων

Ο χρυσός υποχώρησε 10,6%, τελειώνοντας το 1ο τρίμηνο στα 1.691,05 δολάρια ανά ουγγιά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ήταν το χειρότερο πρώτο τρίμηνο του χρυσού από το 1982. Το ασήμι μειώθηκε 9,4% στα 24 $.


Το αμερικανικό δολάριο αυξήθηκε κατά 3,7%, ενώ τα ομόλογα σημείωσαν το χειρότερο τρίμηνο από το 1980, ωθώντας τις αποδόσεις απότομα υψηλότερα. Αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν οι μεγαλύτεροι λόγοι για τις χαμηλότερες τιμές χρυσού και αργύρου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν μεγάλη ανάκαμψη και το συγκρότημα εμπορευμάτων συνεχίζει να δείχνει σημάδια δύναμης. Οι ευρείες χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν επίσης να αυξάνονται, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για μια βελτιωμένη οικονομία. Το Bitcoin (δεν εμφανίζεται) συνέχισε την ευμετάβλητη άνοδο, αυξάνοντας τη τιμή του κατά 103,2% το τρίμηνο.

Τι θα φέρει το υπόλοιπο του 2021;
Καθώς το Q2 ξεκίνησε, οι περισσότεροι επενδυτές επικεντρώνονται στις προσπάθειες ανάκαμψης. Και η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει τεράστιες προσπάθειες: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το 90% των ενηλίκων Αμερικανών θα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό μέχρι τις 19 Απριλίου… εγκρίθηκε ένα σχέδιο ανακούφισης κοραναϊού 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων… και τώρα υπάρχει ένα νομοσχέδιο ύψους 2,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ακολουθεί μια ματιά στους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν το χρυσό και το ασήμι στο μέλλον…

Επιτόκια: Αναμφισβήτητα ο # 1 οδηγός για το χρυσό είναι τα «πραγματικά» επιτόκια (η 10ετής απόδοση του Δημοσίου μείον τον πληθωρισμό CPI), συμπεριλαμβανομένης της προσδοκίας για τη κατεύθυνση του πραγματικού επιτοκίου. Πού κατευθύνεται λοιπόν στο υπόλοιπο του 2021;

Τα τεράστια πακέτα τόνωσης είναι πιθανό να συνεχίσουν να ωθούν τις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων υψηλότερα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές συμφωνούν… μια δημοσκόπηση του CNBC με περισσότερους από 100 διευθυντές επενδύσεων, μετοχικών κεφαλαίων και στρατηγικούς διαχειριστές χαρτοφυλακίου έδειξε ότι πάνω από το 60% πιστεύει ότι η 10ετής απόδοση του Δημοσίου θα υπερβεί το 2% μέχρι το τέλος του 2021.

Η Fed κατέστησε σαφές ότι θα διατηρήσει μια εύκολη νομισματική πολιτική. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly είπε: «Έχουμε ακόμη περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στο περιθώριο για αναζήτηση εργασίας… πραγματικά δεν προβάλλουμε καμία επίτευξη της διπλής εντολής μας το 2021 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική παραμένει εξυπηρετική».

Λοιπόν, ο χρυσός και το ασήμι θα είναι αδύναμα για το υπόλοιπο του έτους; Οχι τόσο γρήγορα…

Πληθωρισμός: Είναι δύσκολο να περάσετε μια μέρα ειδήσεων χωρίς να δείτε μια νέα έκθεση για τον πληθωρισμό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές το ενσωματώνουν τώρα στα μοντέλα τους…

Οι ελλείψεις, τα αποθέματα, τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού και ορισμένοι συνεχιζόμενοι περιορισμοί του Covid-19 ωθούν όλο και περισσότερο το κόστος για τους διανομείς βασικών προϊόντων και τροφίμων. Οι Kimberly-Clark, J.M. Smucker και General Mills ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Η αμερικανική παραγωγή επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1983 και ο δείκτης Purchasing Managers έφτασε στην υψηλότερη ανάγνωση από την έναρξη της έρευνας το 1997. Η εργοστασιακή δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε επίσης με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό της σε 24 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγείς στην Κίνα αυξάνουν επίσης τις τιμές, λόγω του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών και των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι τιμές για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από την Κίνα αυξήθηκαν 1,2% το προηγούμενο έτος, η ταχύτερη αύξηση από το 2012 σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics. Οι τιμές αποστολής αυξήθηκαν κατά περίπου 90% από τον περασμένο Ιούνιο, ωθώντας ορισμένους Κινέζους εξαγωγείς να αυξήσουν τις τιμές για νέες παραγγελίες κατά 10% σε 15% μόλις από τις αρχές Μαρτίου.
Και όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι επενδυτές, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί. Πολλοί είναι διψήφιοι κατά το προηγούμενο έτος, με τις τιμές ξυλείας να γράφουν τριπλά ψηφία. Ορισμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μεταβιβάσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Σπιτιού, οι αυξανόμενες τιμές ξυλείας έχουν προσθέσει περισσότερα από 24.000 $ στην τιμή ενός νέου σπιτιού στις Η.Π.Α.

Δεν είναι μόνο αυτό…

Η αύξηση της προσφοράς χρήματος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, τον 11ο συνεχόμενο μήνα που σημείωσε άνοδο. Αυξήθηκε κατά 39,1% από πριν από ένα χρόνο, μια πολύ μεγάλη κίνηση στο ιστορικό πλαίσιο…Την τελευταία φορά που μεγάλωσε τόσο πολύ ήταν η δεκαετία του 1970, η οποία ήταν και η τελευταία φορά που είχαμε πληθωρισμό.

Το δολάριο ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο του ενός έτους έναντι του γιεν το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών έναντι άλλων νομισμάτων. Το δολάριο αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα έναντι του γιεν, η μεγαλύτερη άνοδος από το τέλος του 2016. Το δολάριο ανταποκρίθηκε κυρίως στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, επί του παρόντος στο υψηλό ενός έτους.

Στη μεγαλύτερη εικόνα, θα επισημάνω ότι το παγκόσμιο μερίδιο των αποθεματικών σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκε στο 59,0% το 4ο τρίμηνο (τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ), το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Το μερίδιο του δολαρίου μειώθηκε κατά 7% από το 2014 - εάν ο τρέχων ρυθμός συνεχιστεί, το μερίδιο του δολαρίου θα μειωθεί κάτω από το 50% έως το τέλος της δεκαετίας.

Ο χρυσός και το ασήμι συσχετίζονται αντιστρόφως με το δολάριο ΗΠΑ και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικές αντισταθμίσεις έναντι της αδυναμίας του δολαρίου, είτε αυτή η αδυναμία είναι βραχυπρόθεσμη είτε μόνιμη.

Φουσκωμένα Χρηματιστήρια: Με οποιοδήποτε μέτρο, τα χρηματιστήρια είναι υπερτιμημένα, φτάνοντας τα άκρα της φούσκας του dot-com... αλλά τίποτα δεν ανεβαίνει για πάντα. Και μόλις φτάσει η ημέρα του υπολογισμού, θα προκαλέσει την περιστροφή του κεφαλαίου σε χρυσό και ασήμι.

Υψηλότεροι φόροι: Μολονότι μια πολιτική πατάτα, ο Μπάιντεν πρότεινε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των ΗΠΑ από 21% σε 28%. Εάν εγκριθεί, θα βλάψει σαφώς τα κέρδη των εταιρειών. Και δεν θα είναι απλώς οι αμερικανικές εταιρείες που θα πληγούν - πολυεθνικές εταιρείες θα δυσκολευτούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις ομοσπονδιακές φορολογικές εκπτώσεις βάσει πληρωμών σε ορισμένες ξένες κυβερνήσεις.

Silver Outperformance: Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, το ασήμι είναι ένα νομισματικό μέταλλο όπως ο χρυσός, αλλά παράλληλα είναι και ένα βιομηχανικό μέταλλο, του οποίου οι χρήσεις θα αυξηθούν στην υποδομή και την καθαρή ενέργεια που προτείνει ο Biden.

Η αναλογία χρυσού / αργύρου (τιμή χρυσού διαιρούμενη με τιμή αργύρου) έληξε το 1ο τρίμηνο στα 70. Παρά την πτώση από το υψηλό ρεκόρ των 123 πριν από ένα χρόνο, ο δείκτης παραμένει 22% πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 55, δείχνοντας ότι το ασήμι παραμένει υποτιμημένο σε σχέση με το χρυσό. Ο λόγος μειώθηκε σε 32 το 2011 και κάτω από το 20 το 1980.

Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι το ασήμι θα ξεπεράσει τον χρυσό, όπως πάντα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι είναι πιο ασταθές, το ασήμι έπεσε λιγότερο από το χρυσό στο πρώτο τρίμηνο.

Μαύροι Κύκνοι: Το τρέχον φορολογικό και νομισματικό περιβάλλον της αγοράς παραμένει ώριμο για ένα απρόβλεπτο γεγονός. Οι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν απροσδόκητες καθυστερήσεις με τη διάθεση του εμβολίου, μια αύξηση στις παραλλαγές του Covid και μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς ή μια κατάρρευση των ακινήτων. Ένα άλλο σοκ για την παγκόσμια οικονομία θα υπογραμμίζει τη σημασία του χρυσού.

Το πλεονέκτημα του χρυσού και του αργύρου


Η απότομη αύξηση της προσφοράς χρήματος, οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα τεράστια σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης δημιουργούν ένα ιδανικό σενάριο για το χρυσό και το ασήμι.

Το πιο πιθανό σενάριο για το υπόλοιπο του 2021 είναι εκείνο όπου ο χρυσός και το ασήμι θα συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντικές αντισταθμίσεις, μαζί με την ξεχωριστή πιθανότητα ενός νέου ανοδικού σκέλους τιμών.

Ελπίζουμε να συγκεντρώσετε αρκετό φυσικό χρυσό και ασήμι για να αντέξετε τους κραδασμούς που φαίνεται να προορίζονται να χτυπήσουν, είτε είναι οικονομικοί, αγοραστικοί είτε νομισματικοί.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →