Θα φορτίσει η Tesla το χρυσό με ενέργεια;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Tesla υποστήριξε την τιμή του Bitcoin, αλλά μπορεί να επηρεάσει εξίσου το κιτρίνο μέταλλο.

Η αγορά ταύρων στα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε πρόσφατα σε σχεδόν 47.000 $ (10 Φεβρουαρίου). Η παραβολική άνοδος αρχίζει να φοβίζει, καθώς τέτοιες γρήγορες συγκεντρώσεις συχνά τελειώνουν απότομα.

             bitcoin chart

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε εν μέρει λόγω της αυξημένης αποδοχής των κρυπτονομισμάτων ως νόμιμης μορφής νομίσματος από τις καθιερωμένες μεγάλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά από tweets που επηρέασαν σημαντικά την τιμή των Bitcoin, Dogecoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, η Tesla ενημέρωσε την επενδυτική της πολιτική για να συμπεριλάβει εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία ως πιθανές επενδύσεις. Στην τελευταία κατάθεση 10-k στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιανουάριο του 2021, η Tesla δήλωσε:

Τον Ιανουάριο του 2021, ενημερώσαμε την επενδυτική μας πολιτική για να μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία για περαιτέρω διαφοροποίηση και μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετρητών μας που δεν απαιτείται για τη διατήρηση επαρκούς λειτουργικής ρευστότητας.

Είναι σημαντικό ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης χρυσό:

Ως μέρος της πολιτικής, η οποία εγκρίθηκε δεόντως από την Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου μας, ενδέχεται να επενδύσουμε ένα μέρος αυτών των μετρητών σε ορισμένα εναλλακτικά αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, του χρυσού, των χρηματικών ανταλλαγών χρυσού και άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως καθορίζεται στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι η Tesla θέλει να μειώσει τη θέση της στο δολάριο Η.Π.Α. και να διαφοροποιήσει τα διαθέσιμα. Με άλλα λόγια, η εταιρεία έχασε μέρος της εμπιστοσύνης της στο greenback και άρχισε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, φαίνεται ότι ο Musk και άλλοι επενδυτές φοβούνται την επέκταση του δημόσιου χρέους, τον υψηλότερο πληθωρισμό και την υποτίμηση του δολαρίου.

Και μάλλον σωστά σκέφτεται! Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική ώθηση θα επεκτείνει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα, διογκώνοντας το ομοσπονδιακό χρέος. Με το ψήφισμα του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα χρειαστεί μόνο μια απλή πλειοψηφία στη Γερουσία για να εγκριθεί το πακέτο 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν, όπου την πλειοψηφία, έχουν οι Δημοκρατικοί.

Να θυμάστε επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε μόνο 49.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ενώ 227.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Δεκέμβριο (αναθεωρήθηκαν κατά 87.000!). Οι φτωχές μισθολογικές εκμεταλλεύσεις θα ενισχύσουν τις πιθανότητες για μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση και ευκολότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και μια Fed πιο ανεκτική στον πληθωρισμό, η επερχόμενη δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει τροχοπέδη για το δολάριο. Αρχικά, η προοπτική δημοσιονομικής στήριξης προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά καθώς περνάει η ευφορία, οι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των εύκολων χρημάτων και τη μεγάλη επέκταση των κρατικών δαπανών. Είναι σημαντικό, όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος, τόσο πιο βαθιά είναι η παγίδα του χρέους και όσο περισσότερο θα παραμείνει η πολιτική μηδενικών επιτοκίων, καθώς η Fed δεν θα προσπαθήσει να αναστατώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Επιπτώσεις για το χρυσό

Τι σημαίνει η κίνηση της Tesla για την αγορά πολύτιμων μετάλλων; Λοιπόν, δεν παρατηρούμε το είδος του ράλι στο χρυσό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στη σφαίρα των κρυπτονομισμάτων (δείτε το παρακάτω διάγραμμα). Και - δεδομένου του μεγέθους της αγοράς χρυσού - είναι απίθανο η Musk & Co. να πυροδοτήσει μια μανία παρόμοια με αυτήν που εμφανίζεται στο Dogecoin. Η αγορά χρυσού είναι απλά πολύ μεγάλη. Ακόμη και η αγορά αργύρου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη για παρόμοια κερδοσκοπικά παιχνίδια - όπως έχει δείξει η αποτυχία της πρόσφατης προσπάθειας μιας σύντομης συμπίεσης.

             gold chart

Ωστόσο, η ενημέρωση της επενδυτικής πολιτικής της Tesla αποτελεί επιβεβαίωση του χρυσού ως ενός διαφοροποιημένου περιουσιακού στοιχείου και χαρτοφυλακίου. Εάν ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες και δούμε μια πραγματική ανακατανομή κεφαλαίων από το δολάριο ΗΠΑ προς το χρυσό, η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα πάρει μια αναζωογονητική ηλεκτρική ώθηση.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →