Πώς θα επηρεάσει ο πληθωρισμός την τιμή του χρυσού;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Εάν ένας δημοσκόπος ερευνούσε τη λιγότερο δημοφιλή λέξη του 2021, ο «πληθωρισμός» θα ήταν πιθανότατα στην κορυφή της λίστας.

Διαβάστε το άρθρο μας στο FOCUS για να δείτε πώς ο πληθωρισμός αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές σκέφτονται για την αγορά και, το πιο σημαντικό, πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει την τιμή του χρυσού.

 

 

Εδώ είναι τα βασικά συμπεράσματα:

Η αφήγηση της Fed για τον πληθωρισμό χάνει σιγά σιγά την υποστήριξη των επενδυτών

Τον Οκτώβριο, η πλατφόρμα E-Trade της Morgan Stanley πήρε συνεντεύξεις από 119 έμπειρους εκατομμυριούχους επενδυτές για να δει πώς αισθάνονται για το μάντρα του «παροδικού πληθωρισμού» της Fed.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε λίγους μήνες συνέβη το εξής:

ο αριθμός εκείνων που υποστήριξαν την άποψη της Fed για τον πληθωρισμό μειώθηκε σημαντικά από 72% σε 53%.
ο αριθμός των επενδυτών που «διαφωνούν έντονα» με την άποψη της Fed αυξήθηκε από 9% σε 19%.

Η ουσία αυτής της έρευνας είναι απλή:

Η εποχή του παροδικού πληθωρισμού έχει τελειώσει

«Αυτή τη στιγμή το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι η εποχή του παροδικού πληθωρισμού έχει τελειώσει. Μπαίνουμε τώρα σε μια εποχή πιο επίμονου πληθωρισμού. Εάν η αγορά συνεχίσει να προωθεί την τρέχουσα αφήγησή της, να περιμένετε περιόδους άρνησης, θυμού, διαπραγματεύσεων, κατάθλιψης και στη συνέχεια τελικά αποδοχή από τη Fed», δήλωσε ο Jim Bianco, ο Πρόεδρος της Bianco Research.

Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές ζητούν δράση

Οι πλουσιότεροι επενδυτές του κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα μπορεί να καταλήξουν άσχημα εάν δεν ληφθούν μέτρα.

«Νομίζω ότι το Νο. 1 ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές της Main Street είναι ο πληθωρισμός και είναι αρκετά σαφές για μένα ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός. Είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για σίγουρα τις χρηματοπιστωτικές αγορές και νομίζω για την κοινωνία γενικά», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Paul Tudor Jones.

Τι σημαίνει ο πληθωρισμός για τον χρυσό;

Επειδή η τιμή του χρυσού μετριέται με νομίσματα, όταν ο αυξανόμενος πληθωρισμός αυξάνει τις τιμές και μειώνει την αγοραστική δύναμη των χάρτινων νομισμάτων, ο χρυσός συχνά βλέπει την τιμή του να αυξάνεται μαζί με οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι επενδυτές και τα μέσα ενημέρωσης χτυπούν το καμπανάκι του πληθωρισμού, η τιμή του χρυσού έχει παραμείνει μάλλον σταθερή τελευταία. Γιατί έτσι?

Ο χρυσός αντανακλά το συναίσθημα των επενδυτών

«Εάν υπάρχει ΦΟΒΟΣ για τον πληθωρισμό, αυτό πιθανότατα σχετίζεται με μικρή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τον ελέγξει και μόνο τότε βλέπουμε ανεξέλεγκτες τιμές χρυσού/αργύρου», έγραψε ο Nicky Shiels, επικεφαλής της Στρατηγικής Μετάλλων στην MKS PAMP GROUP.

Ποια είναι λοιπόν η ουσία;

Συνοψίζοντας, βλέπουμε τώρα ένα μεταβαλλόμενο κλίμα των επενδυτών για τον πληθωρισμό και αυξανόμενη απαισιοδοξία για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά.

Παρόλο που οι επενδυτές υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό την άποψη της Fed για τον «μεταβατικό πληθωρισμό» μόλις πριν από λίγους μήνες, τώρα καλούν τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τον χρυσό, ως «συναισθηματικό περιουσιακό στοιχείο» αντανακλά αρκετά καλά τη διάθεση των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Τώρα που όλο και περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει και οι φόβοι ενισχύονται, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για να λάμψει ο χρυσός.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →