Πώς να καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί με αργό ρυθμό και την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ίσως και αλλού, ας εξερευνήσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τον πληθωρισμό.

Αν και οι ρυθμοί πληθωρισμού έχουν αρχίσει να μειώνονται, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια ζωντανή κρίση στο ΗΒ. Ο βασικός πληθωρισμός στο ΗΒ παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το επίπεδο στόχο του 2%, με αποτέλεσμα επίμονα υψηλές τιμές.

Ξέρατε ότι ακόμη και μια επιβράδυνση του πληθωρισμού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αποταμιεύσεις σας;😲

Είναι αλήθεια! Γι' αυτό είμαστε εδώ, έτοιμοι να σας παρέχουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να πλοηγηθείτε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Θα καλύψουμε μερικές συμβουλές και κόλπα και θα εξηγήσουμε γιατί η τοποθέτηση μέρους των αποταμιεύσεών σας σε πολύτιμα μέταλλα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης.😌

Αλλά προτού ασχοληθούμε με αυτό, ας ρίξουμε πρώτα μια πιο προσεκτική ματιά στην τρέχουσα κατάσταση πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σας δώσουμε μια ευρύτερη κατανόηση.


Ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο: η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα καλά νέα είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ μειώνεται από τότε που έφτασε σε υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο του 2022.

Για να καταπολεμήσει αυτούς τους υψηλούς αριθμούς, η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια και μπορούμε τώρα να δούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται για 12 μήνες στη σειρά.

Αλλά οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές στη στέγαση και στα τρόφιμα. Η Federal Reserve ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Και παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, η αγορά εργασίας τα πάει καλά, με περισσότερους ανθρώπους να βρίσκουν δουλειά και να αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 3% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εξακολουθεί να μην βρίσκεται στον στόχο του 2%, με τις τιμές να παραμένουν υψηλές.

The graph shows the increase in inflation since May 2020 and reaching a record level of 9.1% in June 2022 and then falling gradually until now in June 2023.
Το γράφημα δείχνει την αύξηση του πληθωρισμού από τον Μάιο του 2020 και έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ 9,1% τον Ιούνιο του 2022 και στη συνέχεια υποχώρησε σταδιακά μέχρι τώρα τον Ιούνιο του 2023.


Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τα πράγματα φαίνονται πιο ζοφερά στο Ηνωμένο Βασίλειο😳

Πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Αγγλίας δείχνουν ότι τα νοικοκυριά απέσυραν ένα εκπληκτικό ποσό 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών από λογαριασμούς ταμιευτηρίου τον Μάιο.💸

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό αναλήψεων που έχει καταγραφεί ποτέ από τον Οκτώβριο του 1997. Υποδηλώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Και η Βουλή των Κοινοτήτων ανέφερε ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο υψηλότερος στο 8,7% από άλλες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ευρωζώνη στο σύνολό της και οι ΗΠΑ.

Για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των τόσο υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για να βοηθήσει στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών και του δανεισμού.

Και όταν τα επιτόκια αυξάνονται, ο δανεισμός χρημάτων γίνεται πιο δαπανηρός, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να εξοφλήσουν τα υπάρχοντα χρέη ή να έχουν πρόσβαση σε προσιτές πιστώσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια ή δάνεια για να μειώσουν τις μηνιαίες πληρωμές τους, να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότερα επιτόκια ή να προσαρμόσουν τους όρους του δανείου τους για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με την οικονομική τους κατάσταση.

Η αναχρηματοδότηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το χρέος τους και να αποφύγουν την απώλεια πληρωμών δανείων, παρέχοντάς τους κάποια οικονομική ανακούφιση σε δύσκολες οικονομικές περιόδους.

The House of Commons data shows the U.K. is facing the highest inflation rate out of other comparable economies.

Τα στοιχεία της Βουλής των Κοινοτήτων δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από άλλες συγκρίσιμες οικονομίες.


Πληθωρισμός, αποπληθωρισμός, στασιμοπληθωρισμός: τι μπορούμε να περιμένουμε το 2023;


Πρόβλεψη ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αποφύγει μια τεχνική ύφεση, αλλά, αντ' αυτού, θα οδηγήθει σε στασιμοπληθωρισμό.📈


💡Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός;
Στασιμοπληθωρισμός συμβαίνει όταν οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας τα πράγματα πιο ακριβά, ενώ πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν δουλειά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν και οι επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται πολύ και μερικές φορές συρρικνώνονται, οδηγώντας σε περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας. Είναι μια δύσκολη κατάσταση όπου οι τιμές και η ανεργία αυξάνονται και η οικονομία δεν αναπτύσσεται αρκετά ή μπορεί ακόμη και να υποχωρήσει.

Κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου οικονομικού σεναρίου, οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων ενδέχεται να μην εκτείνονται τόσο πολύ πριν ξεκινήσει ο πληθωρισμός. Με την αύξηση των τιμών, η πραγματική αξία της αποταμίευσης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα άτομα να αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατεύσουν τον πλούτο τους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξέταση επενδύσεων που τείνουν να αποδίδουν καλύτερα σε οικονομικές δυσκολίες και τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων αποταμίευσης.


Σύμφωνα με τη Schroders, μια κορυφαία πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει μια περίοδο αργής ανάπτυξης για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα για βελτίωση στο 2024, καθώς προβλέπουν μέτρια επέκταση 0,9%, υποδηλώνοντας θετικό σημάδι οικονομικής ανάπτυξης μετά από μια περίοδο βραδείας ανάπτυξης.


Τι γίνεται στις ΗΠΑ: η ύφεση καθυστέρησε, αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά💪

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των αυξημένων καταναλωτικών δαπανών.

Παρά την ανάπτυξη αυτή, η αύξηση των επιτοκίων στο 5,25% μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού και μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, επηρεάζοντας την οικονομική επέκταση.

Ωστόσο, προβλέπεται ότι η μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2024.

Εάν συμβεί αυτή η επιβράδυνση, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει ότι: «ο χρυσός θα παραμείνει υποστηριζόμενος το 2023, ειδικά δεδομένης της ισχυρής του απόδοσης [το πρώτο εξάμηνο του έτους]. Αλλά μπορεί να μην ξεφύγει σημαντικά από το εύρος που έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος».

Με τις προβλέψεις για αργή οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ας αποκαλύψουμε ποιες ενέργειες μπορούμε να λάβουμε για να προστατεύσουμε τον πλούτο μας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές.

Πώς να καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό στο επίπεδό σας;

Ακολουθούν 5 πρακτικές συμβουλές για να μειώσετε τα έξοδά σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.


1. Μειώστε τις δαπάνες σας για είδη παντοπωλείου🛒

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί, η μείωση των δαπανών του σούπερ μάρκετ είναι μια καλή ιδέα.

Η ύπαρξη ενός σχεδίου θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα:

 • Έχετε ένα σχέδιο δαπανών για φαγητό - Έχετε έναν εβδομαδιαίο ή μηνιαίο προϋπολογισμό για να σας βοηθήσει να μειώσετε τις περιττές δαπάνες.
 • Επιλέξτε οικονομικά τρόφιμα - Το να δημιουργήσετε σχέδια γευμάτων γύρω από οικονομικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες θα σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος.
 • Έχετε ένα πρόγραμμα γευμάτων σε ισχύ - Ένα πρόγραμμα γευμάτων θα αποφύγει τις παρορμητικές αγορές και τα φαγητά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

2. Προγραμματίστε πιο οικονομικές διακοπές!🌴
Ενώ ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για το καλοκαίρι του 2023 θα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου έτους, το κόστος των καυσίμων αεροσκαφών εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό. Επιπλέον, οι τιμές για φαγητό και ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί, καθιστώντας τις φετινές διακοπές δυνητικά πιο ακριβές από πριν.

Εάν είναι δυνατόν, ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καθυστερήσετε τις μεγάλες διακοπές προς το παρόν.

Αντίθετα, θα μπορούσατε να εξερευνήσετε αξιοθέατα και δραστηριότητες στην περιοχή σας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να σας εξοικονομήσει σημαντικά χρήματα βραχυπρόθεσμα, καθιστώντας ευκολότερο να ξεκινήσετε τις διακοπές των ονείρων σας αργότερα. ✈️

3. Αξιολογήστε τα έξοδά σας📉
Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού σας καθώς αλλάζουν οι περιστάσεις σας είναι πάντα καλή ιδέα. Και με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ίσως είναι καλή ιδέα να επανεξετάσετε τον προϋπολογισμό σας και να δείτε πού μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αντί να ξοδέψετε.

Ίσως μπορέσετε να κάνετε περικοπές στους παρακάτω τομείς:

 • Συνδρομή στο γυμναστήριο που δεν χρησιμοποιείτε πλέον 🏋️‍♂️
 • Συνδρομές που μπορεί να έχετε ξεχάσει 📺
 • Επιλέξτε να δειπνήσετε μέσα αντί για έξω 🍽️

4. Αντιμετωπίστε τα χρέη της πιστωτικής σας κάρτας
Δεδομένου ότι όλα είναι αρκετά ακριβά, είναι πιθανώς καλύτερο να αποφύγετε να αναλάβετε άλλα χρέη. Δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη η εξόφληση του νέου χρέους.

Αντίθετα, εστιάστε στην εξόφληση οποιουδήποτε υπάρχοντος χρέους πιστωτικής κάρτας. Η μέθοδος χιονοστιβάδας χρέους μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το χρέος σας.

Η στρατηγική χιονοστιβάδας του χρέους είναι η εξόφληση του μικρότερου χρέους πρώτα και στη συνέχεια η χρήση των ελευθερωμένων χρημάτων για την αντιμετώπιση του επόμενου μικρότερου χρέους, δημιουργώντας ένα εφέ "χιονοστιβάδας" για την αποπληρωμή του χρέους. Στοχεύει στη δημιουργία κινήτρων και σταδιακή εξάλειψη μεγαλύτερων χρεών.

5. Θωρακίστε τον πλούτο σας από τον πληθωρισμό
Ενώ πολλές μέθοδοι αποταμίευσης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε τον πλούτο σας.

Εξετάστε τα ακόλουθα για να αντισταθμίσετε τον πληθωρισμό:

 • Τα ομόλογα Treasury είναι μια εξαιρετική επιλογή επειδή είναι ασφαλή, υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και ταιριάζουν με το ποσοστό πληθωρισμού. Αλλά δεν είναι ιδανικά για βραχυπρόθεσμα σχέδια αποταμίευσης, καθώς θα πρέπει να τοποθετήσετε τα χρήματά σας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αντιμετωπίζοντας χρεώσεις εάν τα βγάλετε νωρίτερα.
 • Εάν έχετε αποταμιεύσεις που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στο εγγύς μέλλον (βραχυπρόθεσμες αποταμιεύσεις), ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε αυτά τα χρήματα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης. Αυτοί οι λογαριασμοί προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια από τους κανονικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, γεγονός που τους καθιστά κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους χωρίς να τους χρησιμοποιούν ενεργά.
 • Η τοποθέτηση του πλούτου σας σε πολύτιμα μέταλλα είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος προστασίας από τον πληθωρισμό. Πάμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ο χρυσός, μια καλή επιλογή για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού

Όπως είδαμε, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδεύει σε στασιμοπληθωρισμό, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να μείνει στάσιμη το 2024.

Σε περιόδους στασιμότητας, ο χρυσός μπορεί να είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για τους επενδυτές. Ο στασιμοπληθωρισμός δημιουργεί οικονομική αβεβαιότητα επειδή διαταράσσει τη συνήθη σύνδεση μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας. Παρουσιάζει μια κατάσταση όπου τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανεργία είναι υψηλά ταυτόχρονα.

Και από ό,τι έχουμε δει ιστορικά, ο χρυσός έχει την τάση να αποδίδει καλά σε αβέβαιες οικονομικές περιόδους.
Gold’s historical performance from 1968 to 2023
Η ιστορική απόδοση του χρυσού από το 1968 έως το 2023


Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε χρυσό,  αυτό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή στη σημερινή οικονομία, καθώς μπορεί να προστατεύσει και να διαφοροποιήσει τις αποταμιεύσεις σας.

Και παρόλο που η επένδυση σε χρυσό μπορεί να μην επιτρέπει την άμεση κερδοφορία, έχει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Προστατεύει από τον πληθωρισμό (επειδή η τιμή του χρυσού τείνει να αυξάνεται σε περιόδους πληθωρισμού)
 • Σας βοηθά να αποκτήσετε ελευθερία από το τραπεζικό σύστημα 
 • Περιορίζει τον κίνδυνο απωλειών από την αστάθεια της αγοράς, ειδικά αφού η πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού για τους επόμενους μήνες φαίνεται να είναι αρκετά θετική
 • Αντιστρόφως συσχετισμένος με το χρηματιστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές του χρυσού τείνουν να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις μετοχές

Αφού διαβάσετε για αυτά τα οφέλη, μπορεί να εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι και να πιστεύετε ότι η επένδυση σε χρυσό προορίζεται για τους πλούσιους, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Εάν είστε αρχάριος επενδυτής, μπορείτε να ξεκινήσετε πρώτα με μικρότερο προϋπολογισμό και στη συνέχεια να δημιουργήσετε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σας.


Βασικά takeaways

 • Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βιώσει στασιμοπληθωρισμό, η οποία είναι μια δύσκολη οικονομική κατάσταση όπου τόσο οι τιμές όσο και η ανεργία αυξάνονται.
 • Η οικονομία των ΗΠΑ έχει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, αλλά η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2024.
 • Μερικές πρακτικές συμβουλές για την καταπολέμηση του πληθωρισμού περιλαμβάνουν: μείωση των δαπανών, προγραμματισμός οικονομικών διακοπών και επανεξέταση των εξόδων.
 • Ο χρυσός μπορεί να είναι μια καλή επενδυτική επιλογή για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού και οι επενδυτές μπορεί να στραφούν στον χρυσό κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού. Παρέχει επίσης στους επενδυτές διαφοροποίηση.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →