Πως είναι ο πληθωρισμός στην πραγματική ζωή: Η περίπτωση της Βενεζουέλας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Αυτό είναι το δεύτερο από τα δύο άρθρα του Focus που εστιάζουν στην επίδραση του πληθωρισμού στην πραγματική ζωή.


Αφού κοιτάξαμε τον Λίβανο και πώς μια τραπεζική κρίση και μιά κακή διοίκηση της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσει τον πλούτο ενός πληθυσμού, ας δούμε τώρα…

Μελέτη περίπτωσης 2: Βενεζουέλα

Η πλουσιότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, η Βενεζουέλα βρίσκεται τώρα παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού, που οδηγεί σε υποτίμηση… που οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό....

Ρυθμός πληθωρισμού

Στην πραγματικότητα, είναι υπερπληθωρισμός με στεροειδή: σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μέσο ποσοστό πληθωρισμού της Βενεζουέλας το 2020 ήταν περίπου 65.000%.

Έχει κάνει τα χαρτονομίσματα τόσο άχρηστα που οι καλλιτέχνες βγάζουν τσάντες από το νόμισμα της χώρας.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Εν ολίγοις: διαφθορά, κακή διαχείριση του πλούτου και των δαπανών της χώρας και υψηλά επίπεδα χρέους.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Μία από τις μεγαλύτερες υποτιμήσεις νομισμάτων * στην ιστορία: οι αρχές υποτίμησαν το bolivar κατά περίπου 95% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και μάλιστα ξεκίνησαν ένα νέο νόμισμα που ονομάζεται "κυρίαρχο bolivar" σε μια αποτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης του δραματικού πληθωρισμού.

* Η υποτίμηση νομίσματος είναι η σκόπιμη προς τα κάτω προσαρμογή της αξίας νομίσματος μιας χώρας σε σχέση με ένα άλλο νόμισμα. Τα οφέλη του πιστεύεται ότι είναι βραχύβια, αν δεν γίνει τίποτα άλλο για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

Ελλείψεις δημόσιων αγαθών, τροφίμων και φαρμάκων: αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς τις γειτονικές χώρες.

Πώς επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων;

Πολλοί μισθοί έχουν γίνει σχεδόν άχρηστοι: για παράδειγμα, ένας νοσοκομειακός υπάλληλος στο Καράκας κερδίζει έναν ελάχιστο μισθό 2,20 $ το μήνα.

Οι τιμές των καταναλωτών έχουν περάσει την οροφή: σύμφωνα με το Cafe Con Leche Index του Bloomberg, (ένας δείκτης που δημιουργήθηκε ειδικά από την εταιρεία ειδήσεων για την παρακολούθηση του υπερπληθωρισμού της Βενεζουέλας), η τιμή ενός φλιτζανιού καφέ στο Καράκας αυξήθηκε κατά 2,365% σε ένα χρόνο και τώρα θα σας κοστίσει περίπου 6.163.047 bolivars…

Διαδεδομένη επισιτιστική ανασφάλεια: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας στους τρεις ανθρώπους στη Βενεζουέλα αγωνίζεται να βάλει αρκετό φαγητό στο τραπέζι, όπως μερικές πατάτες και φασόλια.

Τι μπορεί να μας διδάξει αυτό;

Ότι μια σπείρα πληθωρισμού και υποτίμησης νομισμάτων μπορεί πραγματικά να φέρει τον πλούτο ενός πληθυσμού στα τάρταρα.

Και αν η κατάσταση της Βενεζουέλας φαίνεται απίθανο να συμβεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει γίνει παγκόσμια ανησυχία τα τελευταία χρόνια. Και το ακραίο επίπεδο των κρατικών δαπανών που προκλήθηκε από την κρίση COVID-19 επιδείνωσε μόνο αυτές τις ανησυχίες.

Ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία, βλέπουν ήδη τον πληθωρισμό τους να φτάνει στο ανώτατο όριο, φτάνοντας στο υψηλό των δύο ετών και ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις στο 17,53% τον Ιούνιο του 2021.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τρίτη μελέτη περίπτωσης πληθωρισμού στο Focus για την Τουρκία, αλλά πιστεύουμε ότι έχετε πιάσει το νόημα.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →