Ποιοι είναι οι 4 κύριοι οδηγοί της τιμής του χρυσού;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός πρόσφατα έσπασε το ψυχολογικό εμπόδιο των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά.

Τώρα φαίνεται να είναι μια καλή στιγμή για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού.

Ας τους χωρίσουμε σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες:

Νομίσματα (ειδικά το δολάριο ΗΠΑ): ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ θα προκαλέσει αύξηση της τιμής του χρυσού και αντίστροφα
Οικονομική ανάπτυξη και αβεβαιότητα της αγοράς: για παράδειγμα, ο χρυσός συχνά κινείται υψηλότερα όταν επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες και αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Ροές κεφαλαίου και ορμή τιμών: οι επενδυτές που μεταφέρουν το κεφάλαιο τους μέσα ή έξω από το χρυσό μπορούν να μετακινήσουν την τιμή του χρυσού και να δημιουργήσουν ορμή στην αγορά.
Δυναμική εσωτερικής αγοράς χρυσού: αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ορυχείων, την αγορά κεντρικών τραπεζών και την εποχική κατανάλωση.


Βλέπουμε κάποιον από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες να παίζει σήμερα;

Ναι, 3 από τους 4 παράγοντες φαίνεται να βρίσκουν εφαρμογή μέχρι στιγμής:

Αδύνατο δολάριο ΗΠΑ: μια πτώση του δολαρίου ΗΠΑ και οι αποδόσεις ενεργούν υπέρ του χρυσού, βοηθώντας το κίτρινο μέταλλο να φτάσει πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και η ισχυρή ρητορική της Fed: "Ένα ασθενέστερο δολάριο βοηθά και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι πληθωρισμού υπερβαίνουν τα πάντα τώρα. Πρόκειται για αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού", δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Ροές κεφαλαίων: από τις αρχές του 2021, οι αγορές φυσικών επενδύσεων σε χρυσό έχουν αυξηθεί και οι επενδυτές χρηματιστηριακών κεφαλαίων άρχισαν πρόσφατα να αγοράζουν ξανά χρυσό.

Και τι γίνεται με τη δυναμική της εσωτερικής αγοράς χρυσού;

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει και στρέφονται ξανά στο χρυσό, αλλά τελευταία η ζήτηση για κοσμήματα έχει μειωθεί.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο χρυσός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραμείνει ένα πλεονέκτημα επιλογής στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών ως αντιστάθμιση έναντι οικονομικών διαταραχών και πληθωρισμού.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →