Η νέα κίνηση της Ρωσίας στο χρυσό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Φαίνεται ότι η Ρωσία μόλις προσπάθησε να δώσει ένα άλλο χτύπημα στο δολάριο.

Η χώρα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει εντελώς όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) και θα προσθέσει χρυσό σε αυτό για πρώτη φορά.

Το NWF είναι το λεγόμενο ταμείο βροχερών ημερών της Ρωσίας, το οποίο συγκεντρώνει τα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας και έχει αρχικά σχεδιαστεί για να υποστηρίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Από την 1η Μαΐου, αξίζει 185,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα προσθέσει 20% χρυσό στα υπάρχοντα περιουσιακά του στοιχεία, και θα ενημερώσει τα αποθέματα του σε νομίσματα σε 40% σε ευρώ και 30% σε γιουάν. Τα ιαπωνικά γεν και η βρετανική λίρα θα αντιπροσωπεύουν 5% το καθένα.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιγράφει ο Πούτιν για «απο-δολαριοποίηση» της ρωσικής οικονομίας.

Σε προηγούμενο άρθρο του Focus στις 15 Ιανουαρίου με τίτλο Από τη Ρωσία με αγάπη..., εξηγήσαμε πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συσσωρεύει το κίτρινο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο πλέον ξεπερνά το αποθεματικό σε δολάρια ΗΠΑ της Κεντρικής Τράπεζας.

Και θέσαμε την ερώτηση:

Βλέπουμε αργά μια διάβρωση στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ;

Λοιπόν, η απάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε να συνοψιστεί στα όσα είπε ο Σεργκέι Νάρισκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της Ρωσίας τον περασμένο Ιούνιο:

"Φαίνεται περίεργο ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο κάτοχος του κύριου αποθεματικού νομίσματος, ενώ συμπεριφέρονται τόσο επιθετικά και απρόβλεπτα. Η μονοπωλιακή θέση του δολαρίου στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις έχει γίνει αναχρονιστική. Σταδιακά, το δολάριο γίνεται τοξικό."

Η θέση της Ρωσίας στο δολάριο φαίνεται, εν μέρει, να προσπαθεί να κλωτσήσει το αμερικανικό νόμισμα ενώ πέφτει, τουλάχιστον συμβολικά.

Όσον αφορά τον χρυσό, η απόφαση της Ρωσίας να αντισταθμίσει το 20% των περιουσιακών στοιχείων του NWF με το κίτρινο μέταλλο επιβεβαιώνει μόνο τη δυναμική του χρυσού και τη σημασία του ως στρατηγικού πλεονεκτήματος.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →