Πόσο αξίζει μια ράβδος χρυσού;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις
Από το The Great Train Robbery στο The Italian Job, το Χόλιγουντ ερωτεύεται το αμέσως αναγνωρίσιμο σχήμα ενός κίτρινου μεταλλικού τούβλου. Τα χρυσά πλινθώματα είναι άμεσα αναγνωρίσιμα και αν και οι περισσότερες ταινίες παίζουν γρήγορα και χαλαρά με τις διαστάσεις και τις αξίες τους, υπάρχει ένας λόγος ότι αποτελούν μέρος της λαϊκής κουλτούρας.

Όλοι γνωρίζουν ότι μια μπάρα χρυσού αξίζει πολλά χρήματα. Αλλά πόσο είναι το "πολλά;"

Spot Price και Premiums


Όπως και πολλά άλλα εμπορεύματα, ο χρυσός διαπραγματεύεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου και έχει μια τιμή που αλλάζει ανά δευτερόλεπτο. Εκατομμύρια δολάρια τοποθετούνται κάθε λεπτό καθώς οι επενδυτές τοποθετούν στοιχήματα με μοχλεύση προς την κατεύθυνση που κινείται.

Αλλά το θεμελιώδες μέτρο της τιμής του χρυσού ονομάζεται «τιμή spot». Αυτή είναι η άμεση τιμή για την οποία ο Χρυσός θα ανταλλαγεί στην πιο αγνή του μορφή χωρίς ασφάλιστρο, στην αυστηρή αξία του μετάλλου κατά βάρος.

Η τιμή του χρυσού καθορίζεται από το London Spot Fix, μια ημερήσια τιμή ανά ουγγιά που δημιουργείται από μια προσφορά μεταξύ των πενταμελών τραπεζών του London Gold Pool. Η τιμή θεωρείται καθορισμένη κατά τη λήξη της κλήσης και καθορίζει πολλά άλλα μέρη της αγοράς και η κλήση συγκαλείται δύο φορές την ημέρα στις 10:30 και 15:00 GMT. Κάθε τράπεζα υποβάλλει προσφορά για το ποσό που θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει για μια ουγγιά χρυσού και η προσφορά συνεχίζεται έως ότου οι τιμές βρίσκονται εντός ενός καθορισμένου ορίου μεταξύ τους.

Αν και το London Fix έχει σημασία, η τιμή θα αλλάξει καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι αγορές κυμαίνονται. Η τιμή του χρυσού δεν έχει οριστεί ποτέ πλήρως. αλλά κινείται με τις παγκόσμιες αγορές. Χρησιμοποιείται συχνά ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού ή της αβεβαιότητας.

Ωστόσο, η τιμή spot είναι μόνο μέρος της τιμής. Όποτε πωλείται ο Χρυσός θα υπάρχει ένα premium πέρα από το κόστος. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος κατασκευής καθώς και οποιαδήποτε συλλεκτική αξία που μπορεί να έχει ο Χρυσός. Οι ράβδοι δεν έχουν συλλεκτικό ασφάλιστρο με τον ίδιο τρόπο που έχουν τα κέρματα, επομένως η αξία τους είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματική τιμή spot από ότι ένα νόμισμα.

Μέγεθος ράβδου


Το μέγεθος μιας ράβδου χρυσού έχει αντίκτυπο στην τιμή για την οποία θα πωληθεί. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι μια ράβδος χρυσού, τόσο λιγότερο θα πληρώσετε σε premium.

Αυτό συμβαίνει επειδή κοστίζει πολύ λιγότερο για την κατασκευή, την αγορά και την εμπορία μιας μεγάλης ράβδου από ό, τι για τη διάσπαση μιας μικρής ράβδου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι σχεδόν πάντα φθηνότερες ανά μονάδα από τις μικρότερες μεμονωμένες ποσότητες.

Έτσι συμβαίνει με το χρυσό. Οι μεγάλες ράβδοι (για παράδειγμα, μεγέθους 1 κιλού) έχουν χαμηλότερη τιμή από τις μικρότερες ράβδους, όπως του γραμμάριου ή μιας ουγγιάς. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι οι μεγαλύτερες ράβδοι είναι πολύ ακριβότερες και πολύ λιγότερο ρευστές από μια μικρή ράβδο. Λιγότερη ρευστότητα, αλλά λιγότερα σπατάλη χρημάτων σε ασφάλιστρα.

Μια χρυσή μπάρα αξίζει κοντά στην τιμή spot εάν την πουλάτε, αλλά αν την αγοράζετε, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε ένα ελαφρύ ασφάλιστρο. Ανάλογα με το μέγεθος, θα αλλάξει και το premium. Οι ράβδοι χρυσού είναι ένα πολύ συνεπές απόθεμα αξίας. Όποιο μέγεθος και αν ψάχνετε, το έχουμε εδώ στο xrisos.gr για την αγορά σας. Θα αγοράσουμε επίσης τα πολύτιμα μέταλά σας όταν θέλετε να πουλήσετε. Και αν θέλετε να μάθετε ποια είναι η τιμή του χρυσού, έχουμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα τιμολόγησης στην κορυφή της ιστοσελίδας μας.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →