Week ahead - Το δολάριο είναι το κύριο εμπόδιο του χρυσού στην υπέρβαση των 2 χιλιάδων δολαρίων 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός δοκίμασε ένα κρίσιμο επίπεδο αυτή την εβδομάδα στην πορεία του προς τα 2.000 δολάρια, αλλά ένα από τα κύρια εμπόδιά του παραμένει το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.

Παρά το selloff κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας, ο χρυσός εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 1,5%, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex του Ιουνίου να διαπραγματεύονται τελευταία στα 1.974,6 δολάρια μετά την άνοδο πάνω από τα 1.985 δολάρια η ουγκιά μια ημέρα νωρίτερα.

Αφού είδε μια ανανεωμένη έκκληση για ασφαλές καταφύγιο εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων, το δολάριο ΗΠΑ περιορίζει την ανοδική πορεία του χρυσού. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ ξεπέρασε το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 100 την Πέμπτη, την τελευταία διαπραγμάτευση στις 100,36 μονάδες.

"Ο χρυσός δέχεται ισχυρή ζήτηση ως καταφύγιο. Αλλά βλέπουμε το ίδιο πράγμα με το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό θα είναι ένας πιθανός αντίθετος άνεμος για τον χρυσό. Το USD θεωρείται ως το "καθαρότερο βρώμικο πουκάμισο στο πλυντήριο". Οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια έξω από το χάος και την αβεβαιότητα που βλέπουμε στις αγορές. Το επιχείρημα είναι παρόμοιο με τον χρυσό — θεωρείται ως ένα αξιόπιστο μέρος", δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης προέκυψε με τη Ρωσία που απειλούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Τα σχόλια προέρχονται από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε καθεστώς χωρίς πυρηνικά για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ρωσίας (2008-2012).

Αυτό έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι παρέχει στην Ουκρανία επιπλέον δύναμη πυρός αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου βαρέος πυροβολικού.

Η νέα πίεση από το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να κρατήσει τον χρυσό κολλημένο σε ένα εύρος συναλλαγών έως ότου ο δείκτης πέσει ξανά κάτω από το 100.

"Το δολάριο είχε αρκετά καλή πορεία. Υπήρχε η πεποίθηση ότι το ράλι θα σταματούσε στο επίπεδο των 100. Αλλά βλέπουμε περαιτέρω ανοδική δυναμική. Βραχυπρόθεσμα, το δολάριο θα μπορούσε να ανατιμηθεί περισσότερο. Γι' αυτό είμαι ουδέτερος για τον χρυσό. Βασικές αρχές και εξακολουθεί να είναι άθικτο για την ανοδική δυναμική του χρυσού, αλλά ένα ισχυρότερο δολάριο θα μπορούσε να περιορίσει τις προοπτικές του μετάλλου προς το παρόν», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις στις ΗΠΑ ενισχύουν επίσης το δολάριο και πιέζουν το πολύτιμο μέταλλο, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

"Το δολάριο αυξήθηκε σε κάποιο βαθμό επειδή έχουμε δει αποδόσεις σε όλη την καμπύλη να ανεβαίνουν επίσης. Τα 2ετή, τα 10ετή και τα 30ετή όλα ανεβαίνουν. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών 

Καθ' οδόν προς τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, ο χρυσός θα δυσκολευτεί περισσότερο να ξεπεράσει το επίπεδο των 1.975 δολαρίων ανά ουγκιά από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της RJO Futures, Frank Cholly.

"Το δολάριο είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας αυτή τη στιγμή. Εάν το δολάριο υποχωρήσει προς το εύρος 99-98, αυτό θα διευκολύνει πολύ τον χρυσό να ξεπεράσει τα 2.000 $, κάτι που τελικά θα συμβεί", δήλωσε ο Cholly.

Το επίπεδο των 2.000 δολαρίων θα μπορούσε να είναι προσιτό τον επόμενο μήνα περίπου, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αστάθεια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Millman. "Όσον αφορά τους παράγοντες που θα το οδηγήσουν, δεν θα χρειαστούν πολλά. Το επίπεδο άγχους και φόβου στις αγορές δικαιολογεί αυτό το επίπεδο τιμών. Με την ίδια λογική, εάν υπάρξει λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία ή αν πέσουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό , ο χρυσός θα πέσει στα 1.900 δολάρια», σημείωσε.

Η αγορά χρυσού θα δώσει επίσης πολύ μεγάλη προσοχή στην καθοδήγηση από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην ανακοίνωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Μάιο.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να τιμολογούνται σε επιθετικούς κύκλους σύσφιξης, που ξεκίνησε από την υπερμεγέθη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης της Τράπεζας του Καναδά την Τετάρτη.

"Οι αγορές θα παρακολουθούν πώς οι άλλες κεντρικές τράπεζες ανταποκρίνονται στον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ δεν έκανε τίποτα. Ταυτόχρονα, πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες θα είναι αρκετά επιθετικές τώρα", δήλωσε ο Millman.

Η Fed μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού, καθώς εστιάζει στη μέτρηση του πυρήνα του πληθωρισμού αντί για τον τίτλο, κάτι που θα μπορούσε να είναι λάθος, επεσήμανε ο Melek. "Είδαμε τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 1981, με τον πληθωρισμό να επιταχύνθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο. Αλλά ο πυρήνας, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, φαινόταν καλύτερος. Αυτό θα πείσει ορισμένους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην χρειάζεται να είναι τόσο επιθετική;" ρώτησε.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Τετάρτη: Πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ

Πέμπτη: Μεταποιητικός δείκτης της Fed της Φιλαδέλφειας, αιτήσεις ανεργίας

Παρασκευή: PMI παραγωγής

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →