Week ahead - Τι χρειάζεται για να γυρίσει ο χρυσός;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για την αγορά χρυσού, και ενώ η τιμή σημείωσε μια καλή ανάκαμψη από το πρόσφατο χαμηλό 10-μηνών της, δεν υπάρχουν ακόμη πολλά για να γιορτάσουν οι χρυσοί ταύροι.

Η εβδομάδα τελείωσε με την υποστήριξη του πολύτιμου μετάλλου πάνω από 1.700 $ ανά ουγκιά. Ωστόσο, η αγορά δεν μπόρεσε να κερδίσει σημαντικό θετικό momentum ακόμη και όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε ένα λογαριασμό τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά χρυσού απογοήτευσε τους επενδυτές και μετά την αύξηση των δαπανών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος (PEPP) αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις έπρεπε να είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για τον χρυσό, καθώς είναι πληθωριστικές, οδηγώντας σε περαιτέρω εκτύπωση χρημάτων. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή στην επικείμενη απειλή υποτιμήσεων των νομισμάτων. Αντ 'αυτού, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Αφού υπέγραψε το νομοσχέδιο ερεθίσματος ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια εμβόλια. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι αποδόσεις των ομολόγων ωθήθηκαν σε ένα νέο υψηλό ενός έτους πάνω από το 1,6%.

Αυτή η νέα ευφορία για την οικονομική ανάκαμψη έγινε αισθητή και κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μεταλλευτικού συνεδρίου στον κόσμο. Αυτή την εβδομάδα, η Ένωση PDAC του Καναδά πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο εξόρυξης που λόγω της πανδημίας έγινε διαδικτυακά φέτος. Αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι ο χρυσός θα απολαμβάνει μακροπρόθεσμη θεμελιώδη υποστήριξη, η εστίαση μετατοπίζεται σε μέταλλα με πιο βραχυπρόθεσμη δυναμική.

Ο χαλκός και άλλα βασικά μέταλλα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας προσελκύουν τη μεγάλη προσοχή. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι αυτός ο τομέας θα προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια σε σύγκριση με το χρυσό.

Αν και ο χρυσός έχει χάσει λίγο λάμψη τον τελευταίο καιρό, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει τελείως για το πολύτιμο μέταλλο. Μερικοί μεγάλοι παράγοντες της αγοράς έχουν βγει αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξουν το κίτρινο μέταλλο.

Ο Mark Bristow, Διευθύνων Σύμβουλος της Barrick Gold, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χρυσού στον κόσμο, δήλωσε σε μια παρουσίαση κατά τη διάρκεια του PDAC ότι βλέπει μια ακόμα άνοδο τιμών.

«Είναι παρόμοιο με το μετά το 2008, όπου η αγορά επιθυμούσε τα πάντα να επανέλθουν στο φυσιολογικό, αλλά δεν γνώριζε ακόμη την πλήρη ζημιά. Η ρευστότητα που δόθηκε μεταξύ 2009-11 κατευθύνθηκε στις τράπεζες. Αυτή τη φορά, έφτασε στην αγορά ", είπε ο Bristow.

Η πρόσφατη δράση τιμών στο χρυσό προσέλκυσε επίσης την προσοχή του ίδιου του βασιλιά των ομολόγων. Σε μια παρουσίαση ενός διαδικτυακού σεμιναρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine, Jeffrey Gundlach, δήλωσε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να είναι έτοιμος για μία αναπήδηση καθώς το πρόσφατο ξεκίνημά του ήταν «ισχυρό»

"Ο μακροπρόθεσμος χρυσός είναι αρκετά ενδιαφέρον. Το μοντέλο μας δείχνει ότι ο χρυσός έχει εύλογη αξία στα 1.761 δολάρια", είπε. "Δεν πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί  η πτώση του χρυσού."

Ο Peter Grosskopf, Διευθύνων Σύμβουλος της Sprott Inc., δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι βλέπει  πραγματική αξία στο χώρο των πολύτιμων μετάλλων και είναι θέμα χρόνου μόνο πριν ο πληθωρισμός ωθήσει τις τιμές του χρυσού σε υψηλότερα επίπεδα.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →