Week ahead - τι λέει στους επενδυτές το τελευταίο μοτίβο τιμών για την επόμενη κίνηση του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Αφού άγγιξε τα 2.000 δολάρια η ουγκιά στην αρχή της εβδομάδας, ο χρυσός υποχώρησε περισσότερο από 70 δολάρια καθώς το δολάριο ΗΠΑ σκαρφάλωσε παράλληλα με τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου.

Με το πιο πρόσφατο μοτίβο συναλλαγών, οι αναλυτές βλέπουν ορισμένα αναμφισβήτητα ανοδικά σήματα.

"Ο χρυσός έχει φτάσει σε νέα υψηλά και παγιώνεται. Αυτή τη στιγμή, ρευστοποιείται λόγω του υψηλότερου δολαρίου. Αλλά πώς μπορείς να είσαι bear στο χρυσό σε αυτή την αγορά; Οποιεσδήποτε πτώσεις στο χρυσό και στο ασήμι δημιουργούν ευκαιρίες", είπε ο διευθυντής της Walsh Trading, Sean Ο Lusk.

Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Ιουνίου διαπραγματεύονταν 1.937,90 δολάρια, μειωμένα κατά 64 δολάρια από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν νωρίς τη Δευτέρα.

Αυτό το μοτίβο στο χρυσό ήταν αρκετά κυρίαρχο τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

"Κάθε φορά που ο χρυσός φτάνει στο ανώτερο επίπεδο αντίστασης, τείνει να ξεπουλιέται. Παρόμοια δυναμική συμβαίνει όταν πέφτει στα επίπεδα υποστήριξής του. Δεδομένου αυτού του σκέλους, στρέφομαι ανοδικά έναντι του χρυσού και περιμένω μια ανάκαμψη", δήλωσε ο Millman .

Ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι αυτή τη φορά είναι ότι ο χρυσός μπορεί να διατηρείται πάνω από 1.900 δολάρια η ουγκιά ταυτόχρονα με το δολάριο ΗΠΑ και τις αποδόσεις των ομολόγων ανοδικά. "Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, ο χρυσός υποτίθεται ότι είναι λιγότερο ελκυστικός. Το γεγονός ότι ο χρυσός διατηρεί τη θέση του είναι ένα καλό σημάδι", δήλωσε ο Millman.

Το πρόσφατο selloff στις μετοχές αναμένεται επίσης να ενισχύσει τον χρυσό καθώς περισσότεροι επενδυτές διαφοροποιούνται, σημείωσε ο Lusk. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει το φως σε σχέση με το τι θα κάνουν οι επιθετικές αυξήσεις στην οικονομία», είπε. «Και αυτό είναι πάνω από τον πληθωριστικό τόνο στην αγορά».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell προμηνύοντας δύο ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή μονάδα τους επόμενους μήνες άσκησε πρόσθετη πίεση στον χρυσό στο τέλος της εβδομάδας.

Αλλά και πάλι, τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι η επιθετική ρητορική της Fed μπορεί να δώσει στην κεντρική τράπεζα κάποιο περιθώριο να είναι λιγότερο επιθετική όταν πρόκειται να αυξήσει πραγματικά τα επιτόκια και να μειώσει τον ισολογισμό της, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

"Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί για τον πυρήνα του πληθωρισμού ήταν λίγο χαμηλότεροι από τις προσδοκίες, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Fed μπορεί να μην είναι τόσο επιθετική όσο αναμένουν οι αγορές. Οι αγορές τιμολογούν σε 50 bps τον Μάιο. Αυτό είναι δεδομένο. Και ίσως να υπάρξει άλλη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 bps μετά αυτό και μετά να δούμε αν ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται», είπε ο Melek.

Ακόμα κι αν η Fed προχωρήσει σε έξι ακόμη αυξήσεις επιτοκίων με βάση την κουκκίδα, εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το πού βρίσκεται ο πληθωρισμός, πρόσθεσε ο Melek. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά αρχίζει να αναρωτιέται πόσο σοβαρή είναι η Fed στο να γίνει περιοριστική.

Τα επίπεδα του χρυσού για την επόμενη εβδομάδα

Η υποστήριξη της επόμενης εβδομάδας είναι περίπου τα 1.923-24 δολάρια η ουγκιά για τον χρυσό και η αντίσταση είναι στα 1.980 δολάρια η ουγκιά, επεσήμανε ο Melek.

Το επίπεδο των 1.950 δολαρίων ανά ουγκιά θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Lusk, προσθέτοντας ότι βλέπει τα 2.000 δολάρια η ουγκιά σε βιώσιμη βάση ως πολύ πιθανό αποτέλεσμα το δεύτερο μισό του καλοκαιριού.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Την επόμενη εβδομάδα, μία από τις βασικές ανακοινώσεις θα είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Οι συναινετικές εκκλήσεις της αγοράς εκτιμούν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα ανέλθει στο 1% μετά την αύξηση 6,9% το 4ο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, η βραδύτερη ανάπτυξη είναι απίθανο να αποθαρρύνει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING James Knightley.

«Η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι στις 4 Μαΐου και οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται σταθερά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Knightley. "Τα προσεχή δεδομένα δεν πρέπει να επηρεάσουν ουσιαστικά αυτήν την προοπτική. Τα στοιχεία του ΑΕΠ 1 τριμήνου αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 1-1,5%, που θα σήμαινε αρκετά επιβράδυνση από το 4ο τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας το κύμα Omicron της πανδημίας».

Οι αγορές θα εξετάσουν τα δεδομένα με περισσότερες λεπτομέρειες για να ρίξουν μια ματιά στο τι συμβαίνει με το βασικό PCE, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, πρόσθεσε o Melek. "Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, γι' αυτό η Fed θα γίνει πιο αυστηρή ό,τι κι αν γίνει. Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός όταν δεν είναι πλέον παροδικός είναι να διαβρωθεί η οικονομική δραστηριότητα (συνολική ζήτηση)", είπε.

  • Τρίτη: Παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, εμπιστοσύνη των καταναλωτών CB, πωλήσεις νέων κατοικιών
  • Τετάρτη: Εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Πέμπτη: ΑΕΠ των ΗΠΑ 1ο τρίμηνο, αιτήσεις ανεργίας
  • Παρασκευή: Δείκτης τιμών PCE ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →