Week ahead -Τι επιφυλάσσει η τιμή του χρυσού καθώς η Fed παραμένει επικεντρωμένη στον πληθωρισμό και τις υπερμεγέθεις αυξήσεις της;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού θα κινηθεί με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αναλυτές βλέπουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αγνοεί την απότομη πτώση των στοιχείων του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ και να παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο χρυσός θα τελειώσει τον Απρίλιο με πτώση 1,7% τον μήνα παρά τα κέρδη της Παρασκευής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Ιουνίου διαπραγματεύονταν τελευταία στα 1.912,20 $, αυξημένα κατά 21 $ την ημέρα.

"Ο Απρίλιος ήταν ένας τρομερός μήνας για τον χρυσό. Πολλοί έμποροι εξεπλάγησαν από μια άλλη ισχυρή άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ. Η ισχύς του δολαρίου οδηγήθηκε από τις ασφαλείς ροές λόγω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση σε όλη την Ευρώπη, τη στρατηγική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 και τις προσδοκίες για μάλλον μεγάλη διαφορά επιτοκίων μεταξύ του δολαρίου και των κύριων εμπορικών του εταίρων λόγω της επιθετικής στάσης της Fed», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Η Federal Reserve, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει την απόφασή της για τα επιτόκια την Τετάρτη, έχει εγκλωβιστεί σε έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις. «Η αγορά εκτιμά αυξήσεις επιτοκίων αξίας περίπου 250 μονάδων βάσης που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Moya.

Η μεγάλη έκπληξη αυτή την εβδομάδα ήταν η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η Fed είναι πιθανό να ξεπεράσει αυτόν τον αρνητικό αριθμό, επειδή οι προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο φαίνονται καλύτερες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο γιατί συρρικνώθηκε η οικονομία. Η κατανάλωση ήταν αρκετά ισχυρή. Αλλά οι εισαγωγές ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Πολλοί επενδυτές απέκρουσαν λίγο τα δεδομένα. Τίποτα δεν αλλάζει τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων της Fed", εξήγησε ο Moya.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα παραμείνει επικεντρωμένος στον πληθωρισμό, ο οποίος είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το είδος των πιέσεων στις τιμές που βλέπουν οι ΗΠΑ, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC World Markets, Έβερι Σένφελντ.

«Ορισμένοι επισημαίνουν το γεγονός ότι η Fed δεν πέτυχε ποτέ τόσο απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού όσο στοχεύει να προκαλέσει χωρίς να προκαλέσει ύφεση», είπε ο Shenfeld. "Αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα η κεντρική μας ανησυχία γιατί δεν έχουμε αντιμετωπίσει πραγματικά αυτού του είδους τον πληθωρισμό στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι ότι όπως οι φετινές αιχμές σε τέτοιες τιμές έκαναν το πρόβλημα του πληθωρισμού να φαίνεται χειρότερο, οι υποχωρήσεις του επόμενου έτους θα υποτιμήσουν τον ΔΤΚ, την πραγματική τάση. Η μείωση του πληθωρισμού θα είναι ευκολότερη από το να τον διατηρήσουμε έτσι, εκτός εάν επιβραδύνουμε τον ρυθμό των προσλήψεων και αποτρέψουμε μια περαιτέρω σύσφιξη στην αγορά εργασίας».

Δείτε τι να περιμένετε από τη Fed

Τα δύο βασικά πράγματα που αναμένουν να δουν οι αγορές την επόμενη εβδομάδα είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και η έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης.

"Αμφιβάλλουμε ότι η απροσδόκητη ετήσια μείωση κατά 1,4% του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου θα εμποδίσει τη Fed να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα ή να ξεκινήσει ποσοτική σύσφιξη. Η Fed θα τονίσει τη συνεχιζόμενη ισχύ της αύξησης της απασχόλησης, τον προσωρινό αντίκτυπο του κύματος Omicron και υην ανάκαμψη του ρυθμού αύξησης των τελικών πωλήσεων σε ιδιώτες εγχώριους αγοραστές, που είναι αναμφισβήτητα καλύτερος δείκτης της υποκείμενης ζήτησης. Αλλά η ουσία είναι ότι με τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο, απλά δεν έχει άλλη επιλογή. Η πολιτική πρέπει να αυστηροποιηθεί γρήγορα ανεξάρτητα από το κόστος για την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της Capital Economics, οικονομολόγος της Βόρειας Αμερικής, Paul Ashworth.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC υποδεικνύουν ότι «οι συμμετέχοντες γενικά συμφώνησαν ότι τα μηνιαία ανώτατα όρια περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών και περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρακτορείο MBS θα ήταν πιθανώς κατάλληλα».

Οι στρατηγικοί αναλυτές της ING δήλωσαν ότι προβλέπουν ότι η Fed θα ξεκινήσει με 50 δισεκατομμύρια δολάρια «που θα τους επιτραπεί να εξαντλούνται κάθε μήνα πριν φτάσει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Προσβλέποντας στο μέλλον, ωστόσο, η Fed είναι απίθανο να γίνει πιο επιθετική και να μιλήσει για αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι, επικαλούμενος τον αδύναμο αριθμό ΑΕΠ. «Προς το παρόν, η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η Fed θα ακολουθήσει την αύξηση 50 bp της επόμενης εβδομάδας με 50 bp αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πριν μεταβεί στις 25 bp καθώς επιταχύνεται η ποσοτική σύσφιξη. Βλέπουμε το επιτόκιο κεφαλαίων της Fed να κορυφώνεται στο 3% στις αρχές του 2023 », διευκρίνισε ο Νάιτλι.

Τι αναζητά η τιμή του χρυσού από τη Fed

Η αγορά χρυσού εξετάζει τη Fed στο να δείξει σημάδια αισιοδοξίας, δήλωσε ο Moya. "Ο πληθωρισμός κορυφώνεται; Πιθανότατα θα δείτε πολλούς επενδυτές να προσηλώνονται πολύ σε αυτό", είπε.

Τα τελευταία στοιχεία του βασικού δείκτη τιμών PCE που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή υποδηλώνουν ότι ο βασικός πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 5,2% ετησίως τον Μάρτιο, μετά το 5,3% που αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο, σημείωσε ο Moya. "Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το επιχείρημα ότι η Fed θα μπορούσε να αναπτύξει μια ήπια προσγείωση και μην είναι τόσο επιθετική όταν ξεπεράσουμε τις προ-εξοφλημένες αυξήσεις επιτοκίων», είπε.

Μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο χρυσός θα μπορούσε να αρχίσει να επωφελείται από ορισμένες ασφαλείς ροές, ειδικά εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα στις αγορές μετοχών, πρόσθεσε ο Moya.

Το επίπεδο των 1.875 δολαρίων ανά ουγκιά παραμένει καλή υποστήριξη για τον χρυσό βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, ο Moya βλέπει τα 1.940 δολάρια η ουγκιά. "Αν σπάσουμε τα 1.875 $ στην αρνητική πλευρά, ο χρυσός θα μπορούσε να πέσει στα 1.830 $. Αλλά αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο πολλοί τεχνικοί έμποροι γίνονται ανοδικοί. Τότε είναι που θα δείτε τον χρυσό να δοκιμάζει έναν κινητό μέσο όρο 200 ημερών", είπε.

Είναι μόνο θέμα χρόνου να μπορέσει ο χρυσός να ξεπεράσει το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά, δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Bloomberg Intelligence, Mike McGlone. Και το κύριο έναυσμα είναι πιθανό να είναι η Fed που δείχνει κάποια διστακτικότητα απέναντι στις υποσχεθείσες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

"Η βάση φαίνεται τώρα πιο κοντά στα 1.800 $ και τα 2.000 $ είναι η βασική αντίσταση. Αναμένουμε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου ο χρυσός να ξεπεράσει αυτό το όριο. Ένας κορυφαίος δυνητικός καταλύτης είναι ένα κατώφλι στις προσδοκίες της Fed για αύξηση επιτοκίων, που μπορεί να μην συμβαίνουν έως ότου η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρήσει περαιτέρω. Ο S&P 500 με πτώση περίπου 10% το 2022 έως τις 28 Απριλίου, φαίνεται να είναι ανεπαρκής", δήλωσε ο McGlone. «Όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds αρχίζουν να αναμένουν το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, το πολύτιμο μέταλλο θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά».

Δεδομένα για παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα

  • Δευτέρα: PMI παραγωγής ISM
  • Τρίτη: Εργοστασιακές παραγγελίες
  • Τετάρτη: Η απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η αλλαγή της απασχόλησης εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ADP, ο PMI μη μεταποιητικός ISM
  • Πέμπτη: Απόφαση επιτοκίου της BoE, αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ
  • Παρασκευή: Μισθοδοσία μη αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →