Week ahead - Τι ακολουθεί για την τιμή του χρυσού μετά την έκπληξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Παρά το εντυπωσιακό διήμερο ράλι, ο χρυσός έκλεισε σταθερά την εβδομάδα αφού η αισιόδοξη έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Μάιο κατάφερε να κρατήσει μακριά τις καταστροφικές και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας.

Η αγορά χρυσού σημείωσε νέα ημερήσια χαμηλά την Παρασκευή, καθώς οι αγορές αφομοίωσαν τις μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ αυξανόμενες κατά 390.000 έναντι των αναμενόμενων 328.000.

"Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου δείχνει συγκράτηση στην οικονομική δυναμική. Ωστόσο, οι απότομες μειώσεις που αναμενόταν πρόσφατα από την αγορά δεν φαίνεται να υλοποιούνται", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek. "Στο περιθώριο, αυτό σημαίνει ότι η αγορά μπορεί κάλλιστα να αυξήσει τις προσδοκίες των επιτοκίων. Πράγματι, τα επιτόκια (ονομαστικά και πραγματικά) σε όλη την καμπύλη αυξήθηκαν μετά την έκθεση. Αυτό βοήθησε να οδηγήσει το κίτρινο μέταλλο κάτω από τα 1.860 $/ουγκιά, κάτω από περίπου 1.863-66 $/oz πριν από τη δημοσίευση της αναφοράς."

Για τον χρυσό, οι αισιόδοξοι αριθμοί απασχόλησης σημαίνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει επιθετική με τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, γεγονός που επιβαρύνει το πολύτιμο μέταλλο.

"Οι αγορές μπορεί να ήταν λίγο πρόωρες στο ότι η Fed δεν πρόκειται να είναι τόσο επιθετική. Δεν θα το γνωρίζουμε αυτό για αρκετό καιρό. Μέχρι στιγμής, τα οικονομικά δεδομένα είναι εντάξει", είπε o Melek. "Κρίνουμε ότι αυτή η έκθεση, μαζί με τυχόν πρόσθετα μελλοντικά δεδομένα που θα δείχνουν μια σταθερή οικονομία, θα πρέπει να ρίξει τις τιμές πίσω στα 200 dma (1.842 $). Εάν τα δεδομένα παραμείνουν σταθερά για παρατεταμένη περίοδο, οι μισθοί παραμείνουν σε προσφορά, το κίτρινο μέταλλο είναι πιθανό να πέσει και κάτω από $1.800/oz."

Ο πληθωρισμός είναι επίσης πολύ πεισματάρης, αναγκάζοντας τη Fed να παραμείνει στο hawkish μονοπάτι της με το QT και τα επιτόκια.

"Οι πιέσεις τιμών εκδηλώνονται στις υπηρεσίες, οι οποίες ανεβάζουν τον πληθωρισμό με καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, το κόστος των εισροών από το κόστος ενέργειας στο εργατικό κόστος θα εκδηλωθεί. Ο δείκτης τιμών θα παραμείνει πεισματικά υψηλός για μια περίοδο", προειδοποίησε o Melek. «Από την σκοπιά της κεντρικής τράπεζας, πρέπει να διατηρήσουν αυτή την πολιτική σύσφιξης σε εξέλιξη».

Τα πιο αισιόδοξα δεδομένα απομακρύνουν την ανάγκη για κάποιο ασφαλές καταφύγιο, αλλά οι προβλέψεις από πολλούς για καταστροφή θα επιβαρύνουν το κλίμα κινδύνου μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Edward Moya.

"Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν μετά από μια ισχυρή έκθεση μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έστειλε το δολάριο υψηλότερα. Οι έμποροι αναμένεται να δουν μια ισχυρότερη επιβράδυνση με την αύξηση των θέσεων εργασίας, κάνοντας τη Fed να απομακρυνθεί από μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο (Ιούνιος και Ιούλιος αναμένεται πλέον ευρέως να περιέχουν αυξήσεις 50 bps ο καθένας). Η οικονομία δεν αμβλύνεται γρήγορα και αυτό αφαίρεσε την ανάγκη για ασφαλή καταφύγια σήμερα», είπε ο Moya. «Οι αυξανόμενες κλήσεις καταστροφής και θλίψης, ωστόσο, θα πρέπει να διατηρήσουν το πολύτιμο μέταλλο υποστηριζόμενο βραχυπρόθεσμα».

Ο υψηλός πληθωρισμός θα στηρίξει τις τιμές του χρυσού αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να απαλλαγούν από τα "κακά χρήματα" και να αγοράσουν "καλά χρήματα", σύμφωνα με τον ειδικό στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

"Αυτή την εβδομάδα, τα 1.850-65 $ μετατράπηκαν από τα επίμονα επίπεδα αντίστασης σε βασικά επίπεδα υποστήριξης για την τιμή του χρυσού. Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αντανακλά μια καθιερωμένη οικονομική αρχή, τον νόμο του Gresham — το κακό χρήμα διώχνει το καλό χρήμα. Εάν έχετε κακά χρήματα που χάνουν την αξία τους, θέλετε να τα ξοδέψετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο χρυσός είναι καλό χρήμα, σκληρό χρήμα και υπάρχει ένα κίνητρο για να το διατηρήσετε", είπε ο Μίλμαν. "Ο χρυσός αποδεικνύει ότι είναι το προτιμώμενο αποθηκευτικό μέσο αξίας δεδομένης της πώλησης σε μετοχές και κρυπτογράφηση."

Ωστόσο, η επιθετική στάση της Fed εξακολουθεί να ενέχει αρνητικό κίνδυνο για τον χρυσό, σημείωσε ο Millman. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το QT και η αύξηση των επιτοκίων θα ωθήσουν τον χρυσό προς τα κάτω βραχυπρόθεσμα», είπε. "Τα 1.900 $ είναι το επόμενο βασικό επίπεδο για τον χρυσό. Εάν ο χρυσός αποτύχει στα 1.900 $, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στα μέσα των $1.800 για το υπόλοιπο καλοκαίρι."

Οι προειδοποιήσεις για ύφεση κρατούν τον χρυσό σε αυτό το επίπεδο των 1.800 δολαρίων, πρόσθεσε ο Millman. "Το σχόλιο για τον οικονομικό "τυφώνα" του Jamie Dimon και η Yellen που παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος για τον πληθωρισμό. Αυτά δεν είναι τα σχόλια που συμβαίνουν όταν η οικονομία είναι ισχυρή. Σε κάθε είδους υφεσιακό περιβάλλον, όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για απώλεια θέσεων εργασίας ή την αξία του πλούτου τους, ο χρυσός είναι το λογικό μέρος για να κατευθυνθούν τα χρήματα για να διατηρηθεί η αξία τους».

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Πέμπτη: Απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ, αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ
  • Παρασκευή: ΔΤΚ ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →