Week ahead -Τι ακολουθεί για την τιμή του χρυσού μετά από τα υψηλά ρεκόρ;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κυριαρχήσουν στην κατεύθυνση της τιμής του χρυσού την επόμενη εβδομάδα, αφού το πολύτιμο μέταλλο έκανε μια πορεία προς υψηλά ρεκόρ.

Ο χρυσός συνέχισε την έκκλησή του ως ασφαλές καταφύγιό αυτή την εβδομάδα, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενισχύθηκαν για τις απαγορεύσεις εισαγωγών και ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώθηκε, δημιουργώντας χάος στον χώρο των εμπορευμάτων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Απριλίου διαπραγματεύονταν τελευταία στα 1.990,50 δολάρια η ουγκιά μετά από μια σύντομη άνοδο πάνω από τα 2.070 δολάρια η ουγκιά νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

"Ο χρυσός θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω στα 2.000 δολάρια βραχυπρόθεσμα. Εάν ο χρυσός κλείσει στα 1.980 δολάρια η ουγκιά, τότε είμαι ανοδικός. Εάν ο χρυσός αυξηθεί στα 2.010 δολάρια, τότε είμαι ουδέτερος", δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA.

Το εύρος συναλλαγών για τον χρυσό παραμένει αρκετά μεγάλο λόγω της τρέχουσας αστάθειας σε πολλές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι δύο κορυφαίοι οδηγοί θα είναι η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη και τυχόν νέες εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Ο χρυσός θα μπορούσε να διαπραγματεύεται την επόμενη εβδομάδα μεταξύ 1.960 και 2.050 δολαρίων. Εξετάζει ένα αρκετά ευρύ φάσμα, δεδομένης της ευαισθησίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Και έχουμε τη συνάντηση πολιτικής της Fed, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μερικές μεγάλες αλλαγές ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και το πιο σημαντικό ποιος θα είναι ο δρόμος της σύσφιξης στο μέλλον», δήλωσε ο Μόγια.

Την απογευματινή ανακοίνωση της Τετάρτης θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Jerome Powell. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις νέες οικονομικές προβλέψεις και στην άποψη του Πάουελ για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

"Ο Πάουελ πρέπει να παρέχει σαφήνεια. Πρέπει να καθορίσει τις προσδοκίες της αγοράς. Μετά από αυτό, θα κατανοήσουμε καλύτερα εάν υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι."

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 95,1% για αύξηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα. Αυτές οι προσδοκίες ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο, ένα νέο υψηλό 40 ετών. Επίσης, ο Πάουελ κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποστήριζε μια παραδοσιακή αύξηση 25 σημείων βάσης στη συνάντηση του Μαρτίου.

"Οι επενδυτές έκαναν μια αναστροφή στην εκτίμησή τους για το τι θα σημαίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για τη μελλοντική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Ένα σύντομο φλερτ με την ιδέα ότι το οικονομικό κόστος του πολέμου θα μετριάσει την πορεία των επιτοκίων έχει αντιστραφεί γρήγορα. Τα στοιχεία του ΔΤΚ αποτελούν μια περαιτέρω υπενθύμιση ότι ο πληθωρισμός ξεσπά σχεδόν σε κάθε μεγάλη κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC World Markets, Avery Shenfeld.

Η Capital Economics προβλέπει τουλάχιστον πέντε αυξήσεις επιτοκίων το 2021 και τέσσερις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2023. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο της Fed Funds μεταξύ 2,25% και 2,50%.

"Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μπορεί να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέντευξη Τύπου του σχετικά με τα σχέδια της Fed για ποσοτική σύσφιξη (QT), αλλά δεν αναμένουμε να κυκλοφορήσει το QT μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο επικεφαλής της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, Paul Ashworth.

Τι γίνεται με το pullback του χρυσού μετά το χτύπημα των 2.000 $;

Η ενοποίηση μετά την άνοδο πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά είναι καλό για τον χρυσό, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της RJO Futures, Frank Cholly.

"Μια διόρθωση είναι καλή. Δοκιμάζει τη δύναμη της αγοράς. Ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα στην περιοχή των 2.050 δολαρίων. Δεν νομίζω ότι μια αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα θα βλάψει την αγορά", δήλωσε ο Cholly. "Τώρα παραμένω ανοδικός. Η ανοδική τάση παραμένει άθικτη. Και αυτή τη στιγμή, είναι μια καλή ευκαιρία αγοράς."

Ο χρυσός θα επιστρέψει εύκολα στα 2.050 δολάρια ανά ουγκιά βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε. Επιπλέον, η Fed είναι πλέον απίθανο να εκπλήξει με μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, καθώς έχει σηματοδοτήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση κατά την αύξηση των επιτοκίων για να αποφευχθεί η ρίψη της οικονομίας σε ύφεση.

Ο Cholly επίσης δεν βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαρκεί για πολλούς μήνες, όπως πολλοί φοβούνται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό πίσω στα 1.900 δολάρια.

"Θα υπάρξει κάποια λύση νωρίτερα παρά αργότερα. Αυτό δεν πάει καθόλου όπως σχεδίασε ο Πούτιν", είπε. "Πιθανόν να έχουμε υποχώρηση στα 1.900 δολάρια. Αλλά ακόμη και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η αγορά χρυσού είχε αρχίσει να αποκτά έναν ανοδικό τόνο. Τώρα που έχουμε ξεσπάσει και είμαστε πάνω από αυτά τα επίπεδα, δεν βλέπω ότι ο χρυσός θα ξαναπέσει στα 1.800 δολάρια».

Δεδομένα για παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα

  • Τρίτη: Δείκτης μεταποίησης PPI, NY State
  • Τετάρτη: Λιανικές πωλήσεις, απόφαση της Fed για τα επιτόκια, συνέντευξη Τύπου του Πάουελ
  • Πέμπτη: Οικοδομικές άδειες, εκκινήσεις κατοικιών, αιτήσεις ανεργίας, δείκτης μεταποίησης της Fed της Φιλαδέλφειας, βιομηχανική παραγωγή
  • Παρασκευή: Υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →