Week ahead - Θα οδηγήσει ο μεγάλος κίνδυνος της αγοράς το χρυσό στα 1.900 δολάρια;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Σύμφωνα με αναλυτές, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο χρυσός περιμένει τον επόμενο καταλύτη που θα τον ανεβάσει στα 1.900 δολάρια η ουγγιά, με τις αγορές να κοιτάζουν την αστάθεια στο τέλος του έτους.

Ο χρυσός ολοκληρώνει αυτήν την εβδομάδα διαπραγμάτευσης με πτώση 1%, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex του Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται στο κλείσιμο της Παρασκευής στα 1.848,60 $, σημειώνοντας πτώση 0,69% την ημέρα.

Ένα από τα κύρια γεγονότα που παρακολουθεί πολύ στενά η αγορά είναι η επιλογή του προέδρου της Fed του Μπάιντεν, η οποία θα μπορούσε να ανακοινωθεί το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το PredictIt.org, ο σημερινός πρόεδρος της Fed Jerome Powell οδηγεί την κούρσα, με τον κυβερνήτη της Federal Reserve Lael Brainard στη δεύτερη θέση.

"Κοιτάζοντας την επόμενη εβδομάδα, θα λάβουμε την απόφαση του Μπάιντεν. Πριν από δύο μήνες, ο Πάουελ ήταν η πιθανή επιλογή. Αλλά πήραμε το σκάνδαλο συναλλαγών μεταξύ των μελών της Fed και οι προοδευτικοί αναστατώθηκαν με τον τρόπο με τον οποίο ο Πάουελ χειρίστηκε τη ρυθμιστική πλευρά", δήλωσε ο ανώτατος αναλυτής αγοράς Έντουαρντ Μόγια. "Τώρα, φαίνεται ότι η επανεκλογή του Πάουελ μπορεί να μην είναι μια ξεκάθαρη σύγχυση. Εάν όντως έχουμε μια έκπληξη και ο Brainard γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Fed, θα έχει μια δραματική αλλαγή στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που θα επηρεάζει τις αποδόσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Αν ο Μπάιντεν επέλεγε τον Brainard, ο χρυσός θα ανέβαινε υψηλότερα καθώς η αρχική αντίδραση θα έβλεπε αυτές τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed να πιέζονται ακόμη περισσότερο, εξήγησε ο Μόγια. Ωστόσο, εάν ο Πάουελ υποβληθεί εκ νέου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο χρυσός θα πουληθεί δραματικά. «Ο κίνδυνος είναι ακόμα ανοδικός», είπε.

Η επιλογή του Brainard θα αντιπροσωπεύει αβεβαιότητα για τις αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Pepperstone, Chris Weston.

«Όπως λέει ο πολύ χρησιμοποιημένος όρος, οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα – και ένα ραντεβού με τον Brainard, σε μια εποχή επικείμενης αλλαγής νομισματικής πολιτικής, αντιπροσωπεύει μια μικρή αύξηση της αβεβαιότητας που πολλοί στην αγορά θα μπορούσαν να κάνουν και χωρίς, εκτός από αυτούς που τους αρέσει η αστάθεια που είναι οι περισσότεροι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές», είπε ο Weston. "Παρόλα αυτά, η βασική μου υπόθεση είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο υψηλότερης αστάθειας, με έναν άγριο Δεκέμβριο μπροστά μας. Όπου βλέπουμε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εξαντλεί τα μέτρα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ να γίνεται δυνητικά προβληματικό. Η συνεδρίαση της FOMC βλέπει την κεντρική τράπεζα πιθανότατα να ανακοινώνει ότι επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης από 15 δισ. $ σε 20-25 δισ. $."

Το άλλο πιθανό εμπόδιο της επόμενης εβδομάδας είναι οι εορταστικές συναλλαγές, με τις αγορές να κλείνουν για να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών των ΗΠΑ. "Η εμπορική δραστηριότητα θα είναι ισχνή και θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες υπερβολικές κινήσεις εδώ. Δεν πρόκειται να δούμε νέες τάσεις να εμφανίζονται την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν έχουμε την έκπληξη του Brainard. Διαφορετικά, ο χρυσός θα μπορούσε να κολλήσει σε αυτό το μοτίβο ενοποίησης", δήλωσε ο Moya.

Ο χρυσός θα δει ασταθείς συναλλαγές καθώς η αγορά προσπαθεί να προσδιορίσει πόσο επικίνδυνη θα καταλήξει να είναι η Fed το επόμενο έτος καθώς θα αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, πρόσθεσε.

"Η δράση των τιμών δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό να είναι ασταθής είτε περιμένουμε να δούμε εάν η Fed θα πρέπει ή όχι να υποκύψει στις πληθωριστικές πιέσεις. Αναμένοντας τους επόμενους μήνες αναφορών τιμολόγησης για να το χειριστούμε καλύτερα", σημείωσε ο Moya. «Μέχρι να έχουμε μια πιο σταθερή διαχείριση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την κεντρική τράπεζα, θα είναι ένα ασταθές περιβάλλον για τον χρυσό».

Οποιαδήποτε υποχώρηση στην τιμή του χρυσού είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ευκαιρία αγοράς. «Ενώ οι αντίθετοι άνεμοι θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, ο αυξημένος πληθωρισμός και οι προσδοκίες μας για αποδυνάμωση του δολαρίου και οι πραγματικές αποδόσεις θα παραμείνουν βαθιά αρνητικές, υποδηλώνουν ότι οι πτώσεις των τιμών είναι πιθανό να θεωρηθούν καλές ευκαιρίες αγοράς», δήλωσε η Suko Cooper, αναλυτής μετάλλων της Standard Chartered precious.

Εάν ο χρυσός πέσει κάτω από τα 1.840 δολάρια η ουγγιά την επόμενη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να κινδυνεύσει με περαιτέρω εκπτώσεις, είπαν οι αναλυτές στρατηγικής της TD Securities.

"Το κίτρινο μέταλλο είναι ευάλωτο σε μια βαθύτερη ενοποίηση εάν οι τιμές αποτύχουν να διατηρηθούν πάνω από την περιοχή των 1.840 δολαρίων/ουγγιά. Σε τελική ανάλυση, ενώ το κίτρινο μέταλλο παραμένει ιδανικός αντιστάθμισης έναντι των αυξανόμενων στασιμοπληθωριστικών ανέμων, η διελκυστίνδα μεταξύ των τιμών υψηλού πληθωρισμού και η τιμολόγηση της αγοράς για τις αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας δεν έχει ολοκληρωθεί οριστικά», έγραψαν.

Την επόμενη εβδομάδα, ο χρυσός είναι πιθανό να παραμείνει μεταξύ 1.840 και 1.890 δολαρίων η ουγγιά, είπε ο Μόγια. "Δεν θα εκπλαγώ αν δοκιμάζαμε την περιοχή των 1.890 $ και επιστρέψαμε στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Εάν δούμε κάποια ευρύτερη αδυναμία στον χρυσό, θα πρέπει να υπάρχει αρκετά ισχυρή υποστήριξη στα $1.840-$1.850."

Επίσης, το bitcoin κάτω των 60.000 δολαρίων μπορεί να είναι καλά νέα για τον χρυσό. "Ο κίνδυνος περαιτέρω αδυναμίας για το bitcoin εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν όντως δούμε νέα πτώση του bitcoin, αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι σπουδαία νέα για τον χρυσό", σημείωσε ο Moya.

Καθώς το 2021 τελειώνει, οι επενδυτές θα αποσπάσουν την προσοχή τους από τις αυξήσεις επιτοκίων και θα επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη. "Η Fed θα μπορούσε να κάνει λάθος κατά την κατάργηση αυτής της νομισματικής προσαρμογής. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Μέχρι τον Ιανουάριο, η έκθεση για τον πληθωρισμό θα είναι λογικά μεγάλη. Ο χρυσός θα έχει ισχυρή υποστήριξη εδώ», δήλωσε ο Μόγια.

Τον επόμενο μήνα, ο χρυσός αναμένεται να κινηθεί στα 1.900 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στο χρυσό για αντιστάθμιση πληθωρισμού εν μέσω μιας φυγής προς την ασφάλεια, με ορισμένες πρόσθετες ανησυχίες που προέρχονται από την έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την χαλαρή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Ο χρυσός θα δει κάποια υποκείμενη υποστήριξη εκεί. Και η περίοδος των εορτών θα προσφέρει κάποια υποκείμενη υποστήριξη", πρόσθεσε ο Μόγια.

Στο ραντάρ την επόμενη εβδομάδα

Η μεγάλη μέρα που πρέπει να παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα είναι η Τετάρτη, με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC, την κυκλοφορία του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τις προσωπικές δαπάνες, τα διαρκή αγαθά, τον δείκτη τιμών PCE και τις πωλήσεις νέων κατοικιών να έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν.

"Η γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ σημαίνει μια σύντομη εβδομάδα με τη ροή δεδομένων συγκεντρωμένη την Τετάρτη. Το αποκορύφωμα μπορεί να είναι τα λεπτά της συνεδρίασης της FOMC στις 3 Νοεμβρίου, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη της μείωσης του QE", δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς. Νάιτλι. «Όσον αφορά τα δεδομένα, αναμένουμε μια μέτρια προς τα πάνω αναθεώρηση στην αύξηση του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, αλλά οι προσωπικές δαπάνες του Οκτωβρίου θα είναι πιο σημαντικές καθώς μας λένε πώς ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο».

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →