Week ahead - Προσέξτε τον αριθμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα καθώς η γεωπολιτική συνεχίζει να οδηγεί τα μέταλλα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

 Υπάρχει ισχυρή δυναμική στον χώρο του χρυσού καθώς οι επενδυτές επανατοποθετήθηκαν περνώντας σε ένα άλλο αβέβαιο Σαββατοκύριακο με όλα τα μάτια στραμμένα στην εντεινόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο χρυσός κέρδισε περισσότερα από 35 δολάρια την Παρασκευή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης στην Ουκρανία σε μια πολύ ανησυχητική επίθεση.

"Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να δείτε μια αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σύντομα. Καθώς εξετάζουμε τον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία, θα δείτε ανησυχίες και για την παγκόσμια ανάπτυξη.  Οι πληθωριστικές πιέσεις γίνονται κυρίαρχα θέματα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια. «Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω ροές προς ασφαλή καταφύγια, και ο χρυσός θα λάμψει».

Η μακροοικονομική εικόνα έχει ρυθμιστεί ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, καθώς άλλα εμπορεύματα, όπως το λάδι, το παλλάδιο, το νικέλιο, το σιτάρι και το καλαμπόκι αυξάνονται.

"Όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχουν πάρα πολλά βασικά εμπορεύματα που είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται - σιτηρά, μέταλλα, ενέργεια. Θα δούμε αυξημένες τιμές στο άμεσο μέλλον", είπε ο Μόγια.

Εάν οι αιχμές των εμπορευμάτων έχουν μόνιμο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι κακό για τον χρυσό, πρόσθεσε ο Μόγια.

"Ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε αντίσταση σε γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο του πολέμου, δεν πρέπει να αποκλείσετε την πιθανότητα αύξησης κατά μισή μονάδα αργότερα αυτό το έτος. Είμαι ακόμα στο στρατόπεδο του τέσσερις ή πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος», είπε ο Μόγια. "Θα μπορούσαμε να δούμε τη Fed να γίνεται πιο επιθετική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η αβεβαιότητα και αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι θετικά νέα για τον χρυσό και να βοηθήσουν τον χρυσό να ανέλθει στα 2.000 δολάρια."

Μια βασική μέτρηση που πρέπει να παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα θα είναι ο πιο πρόσφατος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ (CPI), ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

"Θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο των 150 δολαρίων σύντομα. Ο πληθωρισμός θα είναι πολύ υψηλότερος λόγω της ενέργειας. Περιμένετε μέχρι να δείτε τον επόμενο αριθμό ΔΤΚ. Θα είναι πάνω από 8%," είπε ο πρόεδρος της Phoenix Futures and Options LLC, Kevin Grady. «Και αν χρησιμοποιούσαν τις παλιές μετρήσεις, ο ετήσιος πληθωρισμός θα κυμαινόταν στο 12%-15%».

Την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες στην αγορά τοποθετήθηκαν για ένα ακόμη αβέβαιο Σαββατοκύριακο, είπε ο Grady.

"Απλώς δεν ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί το Σαββατοκύριακο. Οι επενδυτές είναι νευρικοί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τη Ρωσία που θα καταλάβουν ορισμένες ουκρανικές πόλεις. 

Επίπεδα τιμών του χρυσού που πρέπει να παρακολουθήσετε

Τα επίπεδα που πρέπει να παρακολουθήσετε στο δρόμο προς τα 2.000 $ είναι τα 1.980 $ στην ανοδική πλευρά και τα 1.882 $ στην αρνητική πλευρά, είπε ο Grady.

Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Απριλίου διαπραγματεύονταν στα 1.971,20 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,82% τη Παρασκευή.

Ο Μόγια επεσήμανε ότι τα 1.980 δολάρια θα λειτουργήσουν ως βραχυπρόθεσμη αντίσταση, προσθέτοντας ότι ο χρυσός μπορεί εύκολα να ταλαντευτεί 50 δολάρια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αλλά μόλις επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, η αγορά θα σταθεροποιηθεί στα 2.000 δολάρια η ουγκιά.

"Οι καταλύτες είναι όλοι εκεί. Μόλις σπάσουμε τα 2.000 $, τότε τα 2.050-70 $ είναι το εύρος συναλλαγών όπου θα δείτε ότι ο χρυσός βρίσκει κάποια καλή αντίσταση. Ο χρυσός έχει υπό-αποδώσει σε σχέση με πολλά από τα άλλα εμπορεύματα. Υπάρχει ακόμα τεράστια δυναμική εδώ", είπε.

Η "Μεγάλη Πέμπτη" της επόμενης εβδομάδας

Η Πέμπτη θα είναι η βασική ημέρα δεδομένων για τις εκδόσεις μακροεντολών, με τον ΔΤΚ του Φεβρουαρίου και τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ να έχουν προγραμματιστεί για τότε. Την Πέμπτη θα λάβει χώρα και η πολύ σημαντική απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

"Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού έχει σαφώς αυξηθεί, περιπλέκοντας το δίλημμα της ΕΚΤ, στο πώς να αντιδράσει στον επιταχυνόμενο πληθωρισμό που δεν μπορεί να αμβλυνθεί από τη νομισματική πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σοβαρά από την ΕΚΤ να αρχίσει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική σε μια τέτοια στιγμή υψηλής αβεβαιότητας", είπαν οικονομολόγοι της ING.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →