Ο χρυσός ξεπέρασε το επίπεδο των 2.000 δολαρίων τη Δευτέρα, για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός ξεπέρασε το επίπεδο των 2.000 δολαρίων τη Δευτέρα, για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο. Οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο-κίτρινο μέταλλο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εντείνεται και οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού είδαν το παλλάδιο να αγγίζει το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού εκτινάσσονται 1,24% στα 1.998 δολάρια, αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 19 Αύγουστου του 2021 ή τα 2.000,69 $, νωρίτερα σήμερα.

«Αν αυτή ήταν η αποστροφή κινδύνου που προκλήθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως φάνηκε πριν από αυτόν τον πόλεμο, αυτό δεν ήταν κάτι που ανύψωσε τον χρυσό, καθώς αυτή η αποστροφή κινδύνου αφορούσε την αύξηση των επιτοκίων, που δεν είναι ένα περιβάλλον στο οποίο ο χρυσός τα πάει καλά», είπε στο Reuters ο Ilya Spivak της DailyFX.

«Αυτή η αποστροφή του κινδύνου, ωστόσο, είναι γεωπολιτική και έτσι φαίνεται να υπάρχει μια αντανακλαστική ζήτηση για μη έντυπα περιουσιακά στοιχεία».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δεσμεύεται να συνεχίσει μέχρι να παραδοθεί η Ουκρανία. Οι σφοδρές μάχες δεν επέτρεψαν την εκκένωση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη της Μαριούπολης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες.

Οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust (P:GLD) αυξήθηκαν 0,4% στους 1.054,3 τόνους την Παρασκευή, το υψηλότερο από τα μέσα Μαρτίου 2021. Ο χρυσός spot θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να αυξάνεται προς τα 2.065 δολάρια ανά ουγκιά, λόγω ενός ισχυρού κύματος C, σύμφωνα με τεχνικά στοιχεία του Reuters και του αναλυτή Wang Tao.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την απόφαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το παλλάδιο σημειώνει άλμα 10,92% στα 3.250 δολάρια. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου.

"Εξετάζουμε μια πολύ σημαντική αύξηση των ανησυχιών σχετικά με τις αναταραχές στην Ουκρανία, φαινομενικά επειδή η σύγκρουση δείχνει σημάδια διεύρυνσης", είπε ο Spivak της DailyFX, επισημαίνοντας εικασίες για περισσότερες δυτικές κυρώσεις και μια πιθανή επίσημη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. .

Το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,87% ξεπερνώντας τα 26 δολάρια και η πλατίνα κερδίζει σχεδόν 2%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →