Ο χρυσός εκτοξεύεται τη Τρίτη, έτοιμος να γράψει ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός εκτοξεύεται τη Τρίτη, έτοιμος να γράψει ένα νέο ιστορικό υψηλό. Το δολάριο ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε κοντά σε ένα πολύμηνο ανώτατο όριο, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε από υψηλά ρεκόρ καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό της σύγκρουσής τους έδειξαν κάποιο μικρό αποτέλεσμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημειώνουν άνοδο 2,15% στα 2042 δολάρια. Το δολάριο, το οποίο συνήθως κινείται αντιστρόφως προς τον χρυσό, υποχώρησε την Τρίτη, αλλά διατηρήθηκε κοντά στο ανώτατο όριο 21 μηνών του τη Δευτέρα.

Οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust (P:GLD) αυξήθηκαν 0,8% στους 1.062,7 τόνους τη Δευτέρα, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνες τους σε ενδεχόμενη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, τις τελευταίες κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία απάντησε προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν στα 300 δολάρια το βαρέλι και θα μπορούσε να κλείσει το κύριο φυσικό αέριο αγωγό προς τη Γερμανία εάν απαγορευτούν οι εισαγωγές πετρελαίου της.

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο. Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας είπαν ότι δεν είχαν να αναφέρουν θετικές εξελίξεις μετά τις συνομιλίες, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στον επόμενο γύρο. Οι συνομιλίες "δεν είναι εύκολες", σύμφωνα με τον διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκδώσει την πολιτική της απόφαση την Πέμπτη. Ο Διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας Φίλιπ Λόου θα μιλήσει την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 3,93% στα 3.022 δολάρια ανά ουγκιά, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ρεκόρ της Δευτέρας στα 3.440,76 δολάρια. Οι τιμές του παλλαδίου έχουν εκτοξευθεί κατά 80% το 2022 στα υψηλά όλων των εποχών, με τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία να διακόπτουν ενδεχομένως τις αποστολές και να επιδεινώνουν την έλλειψη εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, το ασήμι κερδίζει ένα 4,39% στα 26,83$ και η πλατίνα σημειώνει επίσης μεγάλη άνοδο 4,64% στα 1.178,88 δολάρια

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →