Week ahead - Πού είναι το καλοκαιρινό ράλι του χρυσού; Το επίπεδο των 1820 $ απαιτείται για να το συζητάμε.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Εάν ο χρυσός δεν μπορεί να κλείσει γύρω από το επίπεδο των 1.820 δολαρίων ανά ουγκιά, ένα καλοκαιρινό ράλι θα μπορούσε να είναι εκτός συζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ακόμη και για υποχώρηση στα 1.700 δολάρια η ουγγιά.


Ο χρυσός έκλεισε τη δράση τιμής της Παρασκευής με την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, 1,5%, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Comex του Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται τελευταία στα 1.818,10 δολάρια η ουγκιά.

Πολλοί αναλυτές περίμεναν ότι ο χρυσός θα δει ένα σημαντικό ράλι μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Οι αριθμοί του ΔΤΚ ήταν χαμηλότεροι από τις προσδοκίες αυτή την εβδομάδα, με τον ετήσιο πληθωρισμό να βρίσκεται στο 8,5%, μετά το 9,1% του Ιουνίου. 

"Τα δεδομένα ΔΤΚ ήταν χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν πολλοί. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της ενέργειας", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek.

Ο Melek συμφωνεί με τους ομιλητές της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι πίεσαν ενάντια σε μια στροφή της Fed από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

"Συνεχίζει να υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα γύρω από τον πληθωρισμό. Οι πιθανότητες είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει πέρα ​​από τις προτιμήσεις της Federal Reserve", δήλωσε ο Melek.

Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πέφτουν βραχυπρόθεσμα, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να επανέλθουν μόλις αρχίσει ο ψυχρότερος καιρός.

" Μετά τον Αύγουστο, η ενέργεια θα πάψει να αποτελεί πηγή αποπληθωριστικών πιέσεων. Καθώς έρχεται ο χειμώνας, η ζήτηση αυξάνεται. Αυτές οι μειώσεις των τιμών που είδαμε στην ενέργεια ενδέχεται να υποχωρήσουν. Είναι πολύ απίθανο η Fed να αλλάξει την πολιτική της προς χαμηλότερα επιτόκια, όπως αναμενόταν από τις αρχές του 2023», σημείωσε ο Melek.

Για τον χρυσό, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος υποχώρησης των τιμών στα 1.700 δολάρια η ουγκιά, προειδοποίησε ο Melek. «Με βάση τους σχολιαστές της Fed, η κεντρική τράπεζα είναι της άποψης ότι ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα και μια πιο αργή οικονομία δεν θα την αποτρέψει από το να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράση», είπε.

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση ρίσκου με ράλι στις μετοχές, η οποία απομακρύνει τις ροές χρήματος από τον χρυσό, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures, Phillip Streible. «Η δράση στις μετοχές των ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει ξανά το FOMO να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών meme», δήλωσε ο Streible.

Και όσοι κέρδισαν χρήματα από πολύτιμα μέταλλα στο τελευταίο ράλι μπορεί να προσπαθούν να ρίξουν αυτά τα κέρδη σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με σημαντικές ανοδικές προοπτικές, όπως οι μετοχές της ορμής.

Ο Streible επεσήμανε ότι είναι προσεκτικός για την επόμενη εβδομάδα αφού ο χρυσός δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 1.850 δολάρια η ουγκιά.

"Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είδαμε το δολάριο να πέφτει και να υποχωρεί. Αλλά ο χρυσός δεν μπόρεσε να θριαμβεύσει. Το πολύτιμο μέταλλο θα πρέπει να είναι στα 1.850 $ — μια δίκαιη αξία για τον χρυσό. Το γεγονός ότι δεν έχουμε ξεσπάσει προς τα πάνω και η ανάκτηση της δυναμικής με κάνει λίγο επιφυλακτικό», είπε.

Ο χρυσός πρέπει να κλείσει πάνω από τα $1.825 για να αναζωπυρώσει μια νέα ανοδική δυναμική, πρόσθεσε ο Streible. «Διαφορετικά, το γράφημα φαίνεται λίγο κουρασμένο εδώ από τεχνική άποψη», σημείωσε.

Η πρώτη υποστήριξη είναι γύρω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών στα 1.783 δολάρια και η αντίσταση είναι στα 1.830 δολάρια η ουγκιά, είπε ο Melek. Εάν τα $1.783 δεν κράτησουν, τότε τα $1.772 μπαίνουν στο παιχνίδι, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

Το επίκεντρο της επόμενης εβδομάδας θα είναι τα λεπτά της FOMC από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τα στοιχεία στέγασης.

  • Δευτέρα: Δείκτης κατασκευής N.Y Empire State
  • Τρίτη: Έναρξη οικοδομικών αδειών και στέγασης, βιομηχανική παραγωγή
  • Τετάρτη: Λιανικές πωλήσεις, πρακτικά συνεδρίασης FOMC
  • Πέμπτη: Απαιτήσεις ανεργίας, δείκτης μεταποίησης της Fed της Φιλαδέλφειας, υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →