Week ahead - Οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού βελτιώνονται καθώς οι αναλυτές σταθμίζουν τα λάθη της Fed και τα θερμά δεδομένα για τον πληθωρισμό.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού φαίνονται καλύτερες κατά την τρίτη εβδομάδα του νέου έτους. Οι αναλυτές σταθμίζουν τις συνέπειες ενός πιθανού λάθους νομισματικής πολιτικής, καθώς η Federal Reserve γίνεται πιο επιθετική εν μέσω των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Η απειλή του πληθωρισμού ωθεί τελικά τον χρυσό υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Φεβρουαρίου διαπραγματεύονταν τελευταία στα 1.816,90 $, σημειώνοντας αύξηση άνω του 1% την εβδομάδα.

Τα δύο βασικά σύνολα δεδομένων που διατηρούν τις αγορές σε διάθεση κινδύνου είναι ο πληθωρισμός και οι λιανικές πωλήσεις. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός κυμάνθηκε με τον πιο θερμό ρυθμό από το 1982 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 7% τους τελευταίους 12 μήνες. Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα μηνών, σημειώνοντας πτώση 1,9%.

Οι δύο μεγάλοι μοχλοί για τον χρυσό στο μέλλον θα είναι το δολάριο ΗΠΑ και οι αποδόσεις των ομολόγων. Το δολάριο έχει υποχωρήσει, δίνοντας λίγο χώρο στον χρυσό, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μόλις σταμάτησαν την άνοδό τους.

"Ρίξτε μια ματιά στις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων. Η αγορά τιμολογείται με πολύ περισσότερες από 90% πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. Και ο χρυσός έχει την καλύτερη εβδομάδα του σε μερικούς μήνες", είπε ο Έντουαρντ, ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA. Ο Μόγια είπε «Ο χρυσός δεν μπορεί να σπάσει πέρα ​​από τα πρόσφατα υψηλά του, αλλά τα πράγματα φαίνονται αρκετά καλά».

Ο χρυσός θα παρακολουθεί πού πηγαίνει το δολάριο ΗΠΑ από εδώ και πέρα. Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη μαζί με κάποια νέα ισχύ του ευρώ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της κατεύθυνσης του δολαρίου.

"Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες προοπτικές για το πού θα πάει το δολάριο. Θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε μία καλύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης της Ευρώπης και θα μπορούσε να προσφέρει ένα ασθενέστερο δολάριο. Η ιστορία ανάπτυξης του ευρώ αναβλήθηκε από το 2021 έως το  2022», εξήγησε ο Μόγια.

Επίσης, οι τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού ωθούν τη Fed να ενεργήσει γρήγορα καθώς φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την καμπύλη. "Ανακατεύονται. Θα δούμε μέχρι εκεί που πάει ο ισολογισμός. Αυτό θα υπαγορεύσει τι θα συμβεί με το πίσω μέρος της καμπύλης αποδόσεων - ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τον χρυσό. Και το back-end αγωνίζεται να ανέβει απότομα », πρόσθεσε ο Μόγια.

Μετά από μια αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, η δεύτερη αύξηση θα μπορούσε να έρθει τον Ιούνιο, μαζί με μια απορροή του ισολογισμού. Εδώ είναι που οι αναλυτές θα αρχίσουν να ανησυχούν για ένα πιθανό λάθος πολιτικής και τον αντίκτυπό του στην οικονομία. "Ένα από τα πράγματα που κανείς δεν έχει ισχυρό χειρισμό είναι οι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ. Η πολιτική της Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να αναστρέψει την καμπύλη το επόμενο ή τα επόμενα δύο χρόνια. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται", δήλωσε ο Μόγια.

Πέρυσι, η Fed είπε ότι αναμένει ανάπτυξη και πολύ αργές αυξήσεις επιτοκίων. Αλλά αντίθετα, βλέπουμε πληθωρισμό 7% και επιθετική σύσφιξη, επεσήμανε ο Μόγια. "Οι πιθανότητες ενός λάθους πολιτικής θα μπορούσαν να είναι θετικές για τον χρυσό. Μακροπρόθεσμα, θα δείτε ζήτηση για το χρυσό λόγω αυτού", σημείωσε.

Ο Πάουελ της Fed δίνει ελπίδα στους χρυσούς ταύρους το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρακολουθήστε το επίπεδο των 1.830 $ - Pepperstone
Οι μετοχές είναι πιθανό να βοηθήσουν τον χρυσό να κινηθεί υψηλότερα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο χρηματιστής της RJO Futures Senior commodities Bob Haberkorn. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη σχέση για τον χρυσό και τις μετοχές. "Ο χρυσός έχει την ευκαιρία να σπάσει υψηλότερα την επόμενη εβδομάδα. Οι μετοχές θα είναι λίγο ισχυρότερες και αυτό θα ωθήσει τον χρυσό πίσω στο επίπεδο των 1.830 δολαρίων.

Ο χρυσός έχει δυσκολευτεί γύρω από το επίπεδο των 1.830 δολαρίων λόγω των ανταγωνιστικών αφηγήσεων επιτάχυνσης του πληθωρισμού και αύξησης των αποδόσεων, πρόσθεσε ο Haberkorn. "Οι αποδόσεις αυξάνονται με τον πληθωρισμό να αυξάνεται. Και ο χρυσός στάθμευσε σε ένα εύρος. Αυτές οι δύο αφηγήσεις ανταγωνίζονται. Την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με το πώς φαίνονται οι αποδόσεις, θα μπορούσαμε να φτάσουμε οπουδήποτε μεταξύ 1.830 και 1.850 δολαρίων", είπε. «Αν οι αποδόσεις των ομολόγων δεν έκαναν αυτό που κάνουν, ο χρυσός θα ήταν 50-70 δολάρια υψηλότερος».

Ο Moya παρακολουθεί το επίπεδο των 1.833 δολαρίων ανά ουγκιά την επόμενη εβδομάδα. «Αν μπορέσουμε να το σπάσουμε και μετά να κρατήσουμε τα 1.840 δολάρια η ουγκιά για μια μέρα, θα μπορούσαμε να δούμε ανοδική ορμή», είπε.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Θα είναι μια σύντομη διαπραγματευτική εβδομάδα λόγω των αγορών που θα είναι κλειστές τη Δευτέρα για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζούνιορ.

Τα σύνολα δεδομένων που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι ο δείκτης κατασκευής N.Y Empire State την Τρίτη, οι οικοδομικές άδειες και οι κατοικίες ξεκινούν την Τετάρτη, οι αιτήσεις ανεργίας, ο δείκτης παραγωγής της Fed της Φιλαδέλφειας και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών την Πέμπτη.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →