Week ahead - Οι ελπίδες για ξέσπασμα του χρυσού κατέρρευσαν, αλλά η εστίαση μετατοπίζεται στα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός απογοήτευσε τους επενδυτές με πτώση 70 δολαρίων από τα πρόσφατα υψηλά δύο μηνών μετά την hawkish ανακοίνωση της Federal Reserve. Ωστόσο, η προσοχή των αγορών στρέφεται τώρα στα οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αρκετά άσχημα για να αντιστρέψουν την πτωτική κίνηση του κίτρινου μετάλλου.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κατάσταση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι «ελαφρώς χειρότερη» από τον Δεκέμβριο και ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων χωρίς αυτό να πλήξει την αγορά εργασίας.

Αυτό οδήγησε τον χρυσό να πέσει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Φεβρουαρίου διαπραγματεύονταν στα 1.786,10 δολάρια. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο χρυσός Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν πάνω από τα 1.850 δολάρια η ουγκιά.

"Το επίπεδο των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά είναι σαν μαγνήτης. Παραμένουμε σε αυτό το επίπεδο από τον Ιούνιο του περασμένου έτους", δήλωσε ο ανώτερος χρηματιστής εμπορευμάτων της RJO Futures, Daniel Pavilonis. "Η Fed και το υψηλό δολάριο ΗΠΑ αντιστάθμισαν την ανοδική ορμή του χρυσού. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να δούμε ότι η Fed δεν θέλει πραγματικά να κουνήσει το σκάφος πολύ δυνατά. Εξετάζω αυτή την πτώση ως ευκαιρία αγοράς." είπε ο Pavilonis.

Η αγορά περίμενε τον Πρόεδρο της Fed Jerome Powell να αποχωρήσει από τον γερακίσιο τόνο, κάτι που δεν συνέβη.

"Ο Πάουελ εμφανίστηκε πιο επιθετικός από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι. Είπε ότι η αγορά εργασίας είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και η Fed δεν πίστευε ότι τα τρέχοντα σχέδια σύσφιξης θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά εργασίας. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

Υπήρχε ένα σαφές μήνυμα ότι η Fed είναι πιο αφοσιωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην πλευρά της εντολής για την απασχόληση .

"Η Fed σηματοδοτεί ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν και η ρευστότητα θα εξαντληθεί στο σύστημα. Για τον χρυσό, αυτό σημαίνει ότι τα longs θα διασωθούν και δεν υπάρχει πια δυναμική. Αλλά δεν θα είναι μια καταστροφή", είπε ο Melek.

Η βραχυπρόθεσμη υποστήριξη είναι στα 1.780 $ η ουγκιά. Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος μιας πιο απότομης μείωσης στα $1.740-$1.725 κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, προειδοποίησε ο Melek.

Ο χρυσός βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο αντίπαλες δυνάμεις - τις αυξανόμενες αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου υπό το φως μιας πιο επιθετικής Fed και του ρίσκου.

"Από τη μία πλευρά, οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που τείνουν να έχουν στενή αντίστροφη σχέση με τις τιμές, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την αλλαγή του έτους. Και η συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα έθεσε τις βάσεις για μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο , τη πρώτη από τις τέσσερις που περιμένουμε φέτος. Ως αποτέλεσμα, η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας τάσης», δήλωσαν οικονομολόγοι της Capital Economics. "Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του χρυσού υποστηρίχθηκαν από τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια. Υπήρξε αυξημένη αστάθεια και ξεπούλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεύτερον, ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας."

Η τιμή του χρυσού πέφτει καθώς ο Powell της Fed είπε ότι ο πληθωρισμός «είναι ελαφρώς χειρότερος» από τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα για χρυσό. Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και ο εξημερωμένος πληθωρισμός θα μπορούσαν να προσφέρουν το απαραίτητο περιβάλλον για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης.

"Έξι μήνες αργότερα, όταν η οικονομία θα επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός θα πέφτει, η Fed μπορεί να αλλάξει γνώμη. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το δάγκωμα της θα είναι τόσο σοβαρό όσο αναμένεται", δήλωσε ο Melek.

Ένα τεχνικό επίπεδο για να παρακολουθήσουν οι χρυσοί ταύροι είναι τα 1.920 $ η ουγκιά, πρόσθεσε ο Pavilonis. "Εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα 1.920 $, μπορούμε να πάμε πολύ ψηλότερα. Δεν θεωρώ ότι θα ο χρυσός θα ξεσπάσει μέχρι να αρχίσουμε να κλείνουμε πάνω από αυτό το επίπεδο. Ήμασταν καθ' οδόν εκεί πριν από τη συνεδρίαση της Fed.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο είναι η βασική έκδοση που θα παρακολουθήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Οι εκκλήσεις συναίνεσης της αγοράς αναζητούν η οικονομία των ΗΠΑ να έχει προσθέσει 155.000 θέσεις καθώς το κύμα της Omicron έπληξε τη χώρα. Η δημοσίευση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τον PMI παραγωγής ISM την Τρίτη και τον μη κατασκευαστικό PMI ISM την Πέμπτη.

"Είναι σαφές ότι το κύμα της Omicron έπληξε πολύ σκληρά την οικονομία τον Δεκέμβριο με βάση τα νούμερα των καταναλωτικών δαπανών και δεν αναμένουμε μεγάλη, εάν υπάρχει, βελτίωση τον Ιανουάριο. Επομένως, αναμένουμε τον καθοδικό κίνδυνο για τις εκδόσεις ISM Ιανουαρίου ως υψηλότερο. Το κόστος και η προσοχή των καταναλωτών επιβαρύνουν τις μετρήσεις δραστηριότητας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Νάιτλι. "Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου είναι πιθανό να είναι αδύναμη. Οι κίνδυνοι είναι πιθανό να είναι προς τα κάτω δεδομένης της απότομης πτώσης της δραστηριότητας και των υψηλότερων από το αναμενόμενο αιτήσεων ανεργίας από τότε που χτύπησε το κύμα της Omicron."


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →