Ο χρυσός συνεχίζει τη καθοδική πορεία και τη Παρασκευή κατευθυνόμενος προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2021.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός συνεχίζει τη καθοδική πορεία και τη Παρασκευή κατευθυνόμενος προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2021. Οι επενδυτές συνεχίζουν να χωνεύουν την τελευταία πολιτική απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που οδήγησε το δολάριο σε υψηλό πολλών μηνών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού σημειώνουν πτώση κατά 0,46% στα 1.789 δολάρια. Ο χρυσός έπεσε κάτω από το όριο των 1.800 δολαρίων και υποχώρησε περίπου 2,3% για την εβδομάδα μέχρι σήμερα, τη χειρότερη πτώση από τις 26 Νοεμβρίου.

Το δολάριο, το οποίο συνήθως κινείται αντίστροφα προς τον χρυσό, υποχώρησε την Παρασκευή, αλλά διαπραγματεύτηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Το φαινόμενο κυματισμού από τη hawkish στροφή της Fed στην τελευταία πολιτική της απόφαση, που εκδόθηκε την Τετάρτη, συνεχίζεται. Με τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων στα ύψη, οι αγορές τώρα τιμολογούν σε πέντε έως έξι αυξήσεις από τη Fed το 2022.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο 6,9% σε τρίμηνο το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Άλλες κεντρικές τράπεζες που θα εκδώσουν τις αποφάσεις πολιτικής τους την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν την Τράπεζα της Αγγλίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφαση για τα επιτόκια και την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Ωστόσο, δημοσκόπηση του Reuters προειδοποίησε ότι ο χρυσός αναμένεται να πέσει χαμηλότερα το 2022 και το 2023 καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και αμβλύνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού που δεν αποδίδει.

Από την πλευρά της προσφοράς, τα ελβετικά τελωνεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές χρυσού της χώρας το 2021 αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αυτό ενισχύθηκε από τη ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία, δύο από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές που ανακάμπτουν από τον αντίκτυπο του COVID-19.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημειώνει πτώση 0,68% στα 22,63 δολάρια. Η πλατίνα και το παλλάδιο υποχωρούν και τα δύο περισσότερο από 2%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →