Week ahead - O χρυσός ξεκίνησε τον Απρίλιο με απώλειες 30 $, αλλά τα 2000 $ αναμένεται να προσεγγιστούν σύντομα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μετά από ένα αστρικό πρώτο τρίμηνο, η διαπραγμάτευση του χρυσού τον Απρίλιο ξεκίνησε με ξινή νότα καθώς οι τιμές έπεσαν 30 δολάρια την ημέρα εν μέσω ανόδου των αποδόσεων. Ωστόσο, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά τις αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου και τι σημαίνει η αντιστροφή για τον χρυσό.

Το κύριο γεγονός την Παρασκευή δεν ήταν η πολυαναμενόμενη έκθεση απασχόλησης, αλλά μια αντιστροφή της διαφοράς απόδοσης του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά το θεωρούν αυτό ως ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ότι η ύφεση θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

«Η αντιστροφή της διαφοράς απόδοσης του ομολόγου 10-2 ετών αυτή την εβδομάδα οδήγησε σε προβλέψιμες εικασίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα ωθούσαν γρήγορα την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, Paul Ashworth. «Δεδομένου του εντυπωσιακού ιστορικού του στην πρόβλεψη των υφέσεων των ΗΠΑ – έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από το τελευταίο ψευδώς θετικό – θα φαινόταν ανόητο να αμφιβάλλουμε για αυτή την πτωτική εικασία ύφεσης».

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι μια κόκκινη σημαία, αλλά δεν είναι εργαλείο χρονισμού, εξήγησε ο στρατηγικός αναλυτής της DailyFX, Michael Boutros. "Δεν σημαίνει ότι οδεύουμε σίγουρα σε ύφεση. Αλλά υπογραμμίζει την απειλή ότι το περιβάλλον είναι κατάλληλο για μια τέτοια κίνηση. Θα δείτε αυτή την εξάπλωση να κλονίζεται στο εγγύς μέλλον", είπε ο Boutros.

Για τον χρυσό, αυτό θα πρέπει να σημαίνει μεγαλύτερη απήχηση από την αποστροφή του κινδύνου. Αλλά μέχρι στιγμής, το συναίσθημα δεν έχει μεταφραστεί σε ευρύτερες συναλλαγές, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά αυτά τα σημάδια κινδύνου, η κίνηση της τιμής του χρυσού την Παρασκευή ωθήθηκε από τις αντιδράσεις του μετάλλου στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Ιουνίου υποχώρησαν τελευταία 30 δολάρια την ημέρα και διαπραγματεύονταν στα 1.924,20 δολάρια η ουγκιά.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αστάθεια στην αγορά του Υπουργείου Οικονομικών αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman. Η αγορά του Δημοσίου ξεπουλά λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Έτσι, τα ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις δεν είναι τόσο ελκυστικά, γι' αυτό βλέπουμε την αντιστροφή», είπε ο Millman. «Οι αγορές προχωρούν με την έλλειψη φόβου και προσδοκιών ότι η Fed μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό. Πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα πάει από τη Fed».

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη για τον χρυσό, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 6% και να σημειώνουν τα καλύτερα κέρδη τους από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Περισσότερες κινήσεις αυτού του είδους αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο, με τον στόχο των 2.000 $ η ουγκιά να βρίσκεται εντός προσέγγιση, δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της RJO Futures, Frank Cholly.

"Ο χρυσός είχε την τάση να κάνει μεγάλη ενοποίηση προτού προχωρήσει σε άνοδο. Είχαμε ένα ωραίο ράλι από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Μαρτίου. Τώρα, ο χρυσός διέρχεται από μια μικρή διόρθωση. Οι αγορές βασίζονται στον πάτο όπου φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου. Και τα 1.900-1.925 $ δείχνουν να είναι φράγμα καλής αξίας. Η αγορά αναπηδά σε αυτό το εύρος", δήλωσε ο Cholly. "Αν μπορούσαμε να πετύχουμε ένα κλείσιμο ή ένα καλό pop πάνω από $1.950-75, δεν θα δυσκολευτούμε να φτάσουμε πάνω από $2.000. Και στο δεύτερο τρίμηνο, μπορούμε να πάρουμε αρκετά πάνω από $2.000."

Η ευρύτερη εικόνα για τον χρυσό εξακολουθεί να είναι πολύ εποικοδομητική σε θεμελιώδες και τεχνικό επίπεδο, σημείωσε ο Boutros. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες διορθώσεις για το πολύτιμο μέταλλο, ειδικά εάν το επίπεδο των $1.828-49 δεν διατηρηθεί. "Η ιστορία του χρυσού θα εξισορροπηθεί από την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Τυχόν υποχωρήσεις στο 2ο τρίμηνο θα πρέπει να περιορίζονται στο εύρος των 1.828-49 $. Οτιδήποτε κάτω από αυτό, και διακινδυνεύετε μια πολύ μεγαλύτερη πτώση που θα απαιτήσει σοβαρή ισχύ του δολαρίου", επεσήμανε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

Ένα σημαντικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα θα είναι η κυκλοφορία των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC την Τετάρτη από τον Μάρτιο. "Τα πρακτικά αναμένεται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες των σχεδίων της Fed για συρρίκνωση του ισολογισμού της. Αν και εκτιμούμε ότι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους τον Φεβρουάριο, σε πραγματικούς όρους, φαίνεται να έχει διευρυνθεί σημαντικά", δήλωσε ο Ashworth.

Τον Μάρτιο, ο Πάουελ έδειξε ότι ο δεύτερος γύρος θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με αυτόν του 2017-19, αλλά πιθανότατα θα γινόταν με ταχύτερο ρυθμό.

Ο αριθμός απασχόλησης της Παρασκευής ήταν επίσης αρκετά καλός για να ενισχύσει την ιδέα ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Μάιο δεν είναι εκτός τραπεζιού. Το CME FedWatch Tool τιμολογεί με πιθανότητα 71% να συμβεί κάτι τέτοιο.

Άλλες ανακοινώσεις δεδομένων που πρέπει να παρακολουθείτε στενά περιλαμβάνουν το μη μεταποιητικό PMI της ISM την Τρίτη και τις αιτήσεις ανεργίας την Πέμπτη.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →