Week ahead - Ο χρυσός κρατά πάνω από τα 1.800 δολάρια

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός κρατά πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά καθώς όλα τα μάτια στρέφονται προς την εξαμηνιαία μαρτυρία της προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να αναζητούν νέα στοιχεία.

Το πολύτιμο μέταλλο ολοκληρώνει την εβδομάδα με κέρδος 1,4%, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού August Comex κυμαίνονται γύρω στα 1,808 δολάρια.

Η επερχόμενη μαρτυρία του Πάουελ την Τετάρτη είναι το γεγονός που θα παρακολουθήσει η αγορά την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι αναφέρουν την αναμονή των αγορών για την Fed, διευκρινίζοντας το χρονοδιάγραμμα της.

"Δεδομένων των στελεχών από την πλευρά της προσφοράς στην οικονομία, ο πιθανός συγχρονισμός της πολιτικής προωθείται και ο Powell μπορεί να προσφέρει σαφέστερες ενδείξεις ότι η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων QE θα ξεκινήσει φέτος", δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING James Knightley .

Την επόμενη εβδομάδα, πολλές αναφορές δεδομένων θα βοηθήσουν επίσης τις αγορές να εκτιμήσουν πού βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ και πώς θα προχωρήσει η Fed. Στο ραντάρ βρίσκονται οι αριθμοί πληθωρισμού του Ιουνίου και τα στοιχεία λιανικής πώλησης, τα οποία θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα. Άλλα βασικά σύνολα δεδομένων που πρέπει να παρακολουθούνται είναι οι αριθμοί PPI της Τετάρτης και οι αξιώσεις ανεργίας της Πέμπτης, ο δείκτης παραγωγής της Philadelphia Fed και ο δείκτης παραγωγής NY Empire State.

Ωστόσο, δεδομένης της εξάπλωσης των παραλλαγών COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο και των εξημερωμένων οικονομικών αριθμών που βγαίνουν πρόσφατα, ορισμένοι αναλυτές δεν βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, να γίνονται επιθετικά ασταθείς σύντομα.

«Υπήρχε μεγάλη έμφαση στις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτή την εβδομάδα που προέρχονται από την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα COVID-19 σε ορισμένες χώρες. Ο κόσμος δεν είναι κοντά στο τέλος αυτής της πανδημίας. Αυτό θα υποστηρίξει πιο εξυπηρετικές νομισματικές πολιτικές σε μεγάλο μέρος του κόσμου », δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της OANDA, Edward Moya.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα επίσης δεν έδειχναν ότι η Fed έχει πλημμυρίσει με χαρά, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek. Το μόνο που είπε η Fed ήταν ότι δεν ήταν πρόθυμη να θυσιάσει τη σταθερότητα των τιμών στην αλλαγή της πλήρους απασχόλησης, επεσήμανε.

"Η Fed είναι πιθανό να παραμείνει ευνοϊκή, ειδικά ενόψει της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, των πληθωριστικών πιέσεων (συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής πτώσης των τιμών ξυλείας) και των προβλημάτων με τα δεδομένα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής", δήλωσε ο Melek. "Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Fed θα γίνει ιδιαίτερα επιθετική στο επιτόκιο."

Αυτά είναι καλά νέα για το χρυσό, πρόσθεσε ο Moya. "Φαίνεται ότι θα δούμε αναφορές τιμολόγησης παραβίασης να έρχονται την επόμενη εβδομάδα έξω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτό θα κρατήσει το εμπόριο χρυσού ισχυρό. Ο χρυσός θα επωφεληθεί από την Fed που πιθανότατα θα παραμείνει ευνοική", είπε.

Τα σημάδια των κεντρικών τραπεζών που παραμένουν ευνοϊκά σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εδώ. Η Κίνα, για παράδειγμα, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει τον δείκτη απαιτήσεων αποθεματικών για τις περισσότερες τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, από τις 15 Ιουλίου. Αυτό θα απελευθερώσει περίπου 154,19 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα που θα ενισχύσει την επιβράδυνση της οικονομίας μετά την COVID εποχή.

"Σε αυτήν την ιστορία πρέπει να επικεντρώνονται οι αγορές", δήλωσε ο Moya. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω για μια χώρα που ηγείται της οικονομικής ανάκαμψης έναντι του COVID-19. Θα δείτε αυτό το θέμα να συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο. "

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και η περαιτέρω διευκόλυνση από τις κεντρικές τράπεζες είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Moya είναι ανοδικός στο χρυσό.

“Υπάρχει περισσότερη επιφυλακή εκεί έξω. Η επιβράδυνση του ΑΕΠ της Κίνας υποστηρίζει το επιχείρημα ότι εξακολουθούμε να καταπολεμούμε αυτήν την πανδημία. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την αποτροπή του κινδύνου, και αν συμβεί αυτό, ο χρυσός θα δει περισσότερες ροές ασφαλούς καταφυγίου ", εξήγησε ο Moya.

Οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν επίσης αρχίσει να ανησυχούν τις αγορές καθώς η 10ετής απόδοση μειώθηκε κάτω από 1,3% αυτήν την εβδομάδα. Τη στιγμή της γραφής, η 10ετής απόδοση αυξήθηκε στο 1,35%.

"Υπάρχει ανησυχία εκεί έξω ότι το σήμα των χαμηλότερων αποδόσεων μείωσε σημαντικά τις προσδοκίες ανάπτυξης", δήλωσε ο Melek. "Ο χρυσός ανταποκρίθηκε θετικά στη χαμηλότερη απόδοση."

Όσον αφορά το χρυσό, μια ευνοϊκή Fed σημαίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στα 1.900 $ την ουγγιά μέσα στους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο Melek.

Η διαπραγμάτευση με περιορισμένη εμβέλεια είναι επίσης υψηλή πιθανότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι έμποροι κατευθύνονται για καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank Ole Hansen.

"Πολλοί έμποροι θα κλείσουν τους υπολογιστές τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, έτσι ώστε οι επενδυτές να περιμένουν να μην δουν πολύ θόρυβο στην αγορά για τουλάχιστον τον επόμενο μήνα. Δεν θα ήθελα να πουλήσω χρυσό, αλλά ούτε να αγοράσω επιθετικά", είπε ο Χάνσεν.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →