Week ahead - Ο πληθωρισμός οδηγεί το χρυσό, αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων φέρνουν αντίθετους ανέμους.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού παραμένει παγιδευμένη σε μια διελκυστίνδα μεταξύ των αυξανόμενων επιτοκίων και του πληθωρισμού. Ωστόσο, η δυναμική θα μπορούσε να μετατοπιστεί προς την ανοδική πλευρά καθώς οι τιμές ολοκληρώνουν την εβδομάδα στην κορυφή του εύρους τους πάνω από τα 1.850 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού κυμαίνονταν γύρω στα 1.850 δολάρια η ουγκιά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μετά από κάποια έντονη πίεση πώλησης νωρίς την Παρασκευή, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε δραματική ανάκαμψη καθώς οι τιμές αναπήδησαν από τη στήριξη λίγο πάνω από τα 1.825 δολάρια η ουγκιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Αυγούστου  έκλεισαν την εβδομάδα με άνοδο 1,5%, τελευταία διαπραγματεύσιμα στα 1.876,50 δολάρια.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές της αγοράς, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού, πρόσφεραν νέα ανοδική δυναμική για το πολύτιμο μέταλλο. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω αδυναμία στις αγορές μετοχών βελτιώνει τη γοητεία του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο.

«Ο χρυσός κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Bob Haberkorn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. «Οι επενδυτές βλέπουν και πάλι τον χρυσό ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού και ως ένα ασφαλές καταφύγιο».

Το γενικό κλίμα της αγοράς έγινε αρνητικό την Παρασκευή, αφού το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% για το έτος τον Μάιο. Οι τιμές καταναλωτή έχουν φτάσει σε υψηλό 40 ετών, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Λίγο αργότερα το πρωί της Παρασκευής, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δήλωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος μειώθηκε στο 50,2, το χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,4% τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Haberkorn είπε ότι το selloff στις μετοχές και το ράλι του χρυσού υποδηλώνουν ότι η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Federal Reserve για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αυτά δεν θα είναι αρκετά υψηλά ώστε να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

«Σε αυτό το περιβάλλον, αυτό που πραγματικά θέλετε είναι ο χρυσός», είπε.

Ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή αυξάνουν τον κίνδυνο ενός λάθους πολιτικής, όχι μόνο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Αν και η δυναμική αυτή τη στιγμή ευνοεί τους ταύρους του χρυσού, η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερικούς δύσκολους ανέμους καθώς η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Ο Χάνσεν είπε ότι είναι ουδέτερος για τον χρυσό την επόμενη εβδομάδα, καθώς η αγορά προσπαθεί να καταλάβει πόσο υψηλά θα πάνε τα επιτόκια τελικά.

«Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δεν ξέρουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η αγορά», είπε. "Δεν θέλω να ασχοληθώ με το χρυσό μέχρι να δούμε μια σταθερή κίνηση πάνω από τα 1.875 $."

Ο Bart Melek, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της TD Securities, δήλωσε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 1.850 δολάρια η ουγκιά την επόμενη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική. Πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα τα αυξανόμενα επιτόκια εξακολουθούν να είναι αρνητικά για τον χρυσό.

Ωστόσο, ο Melek πρόσθεσε ότι το ερώτημα παραμένει πόσο δεσμευμένη θα είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και αν θα κινδυνεύσει να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Μακροπρόθεσμα, ο Melek είπε ότι παραμένει ανοδικός έναντι του χρυσού, καθώς αναμένει από την Federal Reserve «να ξεκολλήσει από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Η Federal Reserve δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», είπε.

Παρακολουθήστε τα δεδομένα κατανάλωσης την επόμενη εβδομάδα

Ενώ οι αγορές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό, αναλυτές και οικονομολόγοι λένε επίσης ότι οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τους αριθμούς κατανάλωσης με τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να εστιάζονται την επόμενη εβδομάδα.

Ο Χάνσεν είπε ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβαρύνει τον καταναλωτή, η ασθενέστερη κατανάλωση θα οδηγήσει σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας και οι αυξημένες αποταμιεύσεις έχουν βοηθήσει στη στήριξη των καταναλωτών μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, οι αποταμιεύσεις έχουν μειωθεί λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

"Η συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων από τις υψηλότερες τιμές θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις μελλοντικές δαπάνες αγαθών δεδομένων των υπερβολών σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας σε σχέση με τις υπηρεσίες. Και με τα υψηλότερα επιτόκια να περιορίζουν τη ζήτηση για δαπάνες που σχετίζονται με στέγαση, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της CIBC.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Τρίτη: PPI ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Λιανικές Πωλήσεις ΗΠΑ, Έρευνα Κατασκευής Empire State, συνάντηση νομισματικής πολιτικής FOMC
  • Πέμπτη: συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, Έρευνα της Philly Fed, εβδομαδιαίες αποζημιώσεις ανεργίας, έναρξη της συνεδρίασης για τη στέγαση στις ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας
  • Παρασκευή: Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ κάνει χαιρετισμούς στο συνέδριο για τον διεθνή ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →